Lazović na Skaju o likvidaciji Klikovca: Boretin pulen je spremio ubistvo

Uhapšeni bezbjednjak tvrdio je u prepiskama prekokriptovane Skaj aplikacije da je ubistvo Podgoričanina organizovao pritvorenik Janko Vukadinović. Vukadinović nije među optuženima za tu mafijašku likvidaciju, ali Specijalno državno tužilaštvo njegovog brata tereti da je jedan od članova krimi ekipe odgovorne za taj zločin

91539 pregleda 120 reakcija 67 komentar(a)
Boretin novi pulen, piše Lazović i šalje fotku Vukadinovića, Foto: Skaj/Vijesti
Boretin novi pulen, piše Lazović i šalje fotku Vukadinovića, Foto: Skaj/Vijesti

Uhapšeni bezbjednjak Petar Lazović tvrdio je da je ubistvo Podgoričanina Saše Klikovca organizovao pritvorenik Janko Vukadinović.

Nekadašnji pripadnik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije o tome je, desetak dana nakon ubistva Klikovca, na Skaj aplikaciji izvijestio uhapšenog narko - bosa iz Pljevalja Darka Šarića.

“Pulen Boretin novi. Sa njim u sobi. Ovaj je ovo u Zetu organizovao”, šalje Lazović.

On Šariću odgovara i da pripadnici te kriminalne ekipe neće nešto uraditi, jer se “boje te gliste”.

“Ali sad će popustiti kad nema AK”, piše Lazović šest dana nakon što je u Grčkoj ubijen vođa barskog klana Alan Kožar.

Član škaljarskog kriminalnog klana Janko Vukadinović, međutim, nije na listi optuženih za ubistvo Klikovca, a među optuženima je njegov brat Predrag Vukadinović (25).

U prepiskama sa pripadnicima organizovane kriminalne grupe kavački klan, Lazović više puta pominje Vukadinoviće.

Tokom jednog od razgovora koje u grupnom čatu vodi sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom i odbjeglim kolegom Ljubom Milovićem, on tvrdi i da je ubistvo Klikovca organizovao Kožar: “Preko Janka Vukadinovića”.

Njih i izvještava što se, nakon hapšenja osumnjičenih za ubistvo, tužilac dogovarao sa njima.

Osim Predraga Vukadinovića, za ubistvo Klikovca, 18. jula 2020. godine u Podgorici, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti i Marka Šukovića (31), Miloša Markovića (34), Ivana Milačića (30).

Uviđaj nakon ubistva Klikovca
Uviđaj nakon ubistva Klikovcafoto: Savo Prelević

Lazović neposredno nakon hapšenja Markovića šalje njegovu fotografiju Zviceru i Miloviću, a potom im i prepričava kako prolazi “ispitivanje”.

U jednoj od prepiski Zvicer konstatuje da je “(Miloš) Marković zaćutao”, a potom od Lazovića dobija objašnjenje:

“Džaba mu kad su beton”.

Nakon toga šef kavačkog klana obavještava policajca da Janko Vukadinović, koji je u pritvoru, i dalje koristi telefon.

“Znam, neka ga dok tužilac ne uveže sve. Napiše krivične i onda ih deremo”, odgovara mu Lazović.

Policajac podrobno izvještavao šefa klana: Lazović
Policajac podrobno izvještavao šefa klana: Lazovićfoto: Boris Pejović

Zvicer dodaje da je mislio da će Marković ponoviti pred tužiocem sve što je rekao tokom “obrade” u izvedbi Lazovićevog tima, a onda od policajca dobija podroban izvještaj:

“Tužilac kaže lakše bi bilo da jes, ali i ovako će ih sve uvezati. A nije, jer mu nismo dali da bude svjedok zaštićeni. To je tražio. Ne može jer je ubica. Šefu krim grupe i izvršiocu - ubici, ne može. Kata mu rekao daće mu 25 god. ako neće da ponovi onda 35. A svi će dobiti od 15 pa gore”.

Iz komunikacije koju u kontinuitetu vode, proizilazi je da je Kata bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, kojeg Petar Lazović takođe više puta pominje, pa čak i kada šefu klana organizovane kriminalne grupe kavački klan priča o navodno dogovorenim kaznama za pojedine kriminalce.

Petar Lazović uhapšen je prije godinu, iako je Specijalno državno tužilaštvo još u julu 2021. godine dobilo transkripte koji teško optužuju njega i Milovića, ali je tadašnji specijalni tužilac Saša Čađenović u januaru prošle godine arhivirao predmet i oslobodio ih odgovornosti.

Istraga je pokrenuta četiri mjeseca nakon odluke Čađenovića, i to tek kada je portal Libertass objavio prepiske policajaca s pripadnicima organizovane kriminalne grupe kavački klan i njihovim beogradskim saradnicima Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

U međuvremenu, uhapšen je i Čađenović, kojeg terete da je kao specijalni tužilac igrao za Zvicerovu ekipu.

Nekadašnjeg tajnog agenta SDT sada tereti da je, kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, privremeno raspoređen u policijski SBPOKK, radio za mafiju, umjesto protiv nje.

Oni su početkom januara podigli optužnicu protiv njega, Milovića, Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Tokom iznošenja odbrane negirao je izvršenje krivičnih djela, tvrdeći da je članove tog klana hapsio, a ne s njima drugovao.

Iz Lazovićevog pravnog tima ranije su saopštili da izloženost njihovog branjenika javnom mnjenju i osudi traje kontinuirano više od godinu.

Konstatovali su da protiv njega ne postoji nijedan dokaz, osim poruka sa Skaj ECC aplikacije.

Vukadinović je optužen da je dio grupe odgovorne za dvostruko ubistvo u centru Podgorice - Miloša Šakovića i Radivoja Jovanovića, u martu 2018. godine.

Šaković je slovio za osobu blisku kavačkom klanu, a Jovanović je slučajna žrtva kokainskog rata.

SDT ga, takođe, tereti da je organizovao grupu koja je planirala likvidaciju Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Njihovo ubistvo, prema tim navodima, trebalo je da organizuju na tivatskom aerodromu.

Janka nema među optuženima

Predraga Vukadinovića, Markovića, Šukovića i Milačića SDT tereti da su stvorili kriminalnu organizaciju koja je odgovorna za ubistvo Klikovca.

Kao egzekutor tog Podgoričanina označen je Marković.

Prema tvrdnjama SDT-a on je, po nalogu sada pokojnog Kožara, ukradenim vozilom kojim je upravljao Šuković, došao ispred ugostiteljskog objekta “Kod Crnogorca”:

“Gdje su na podmukao način i uz prethodno obećanu nagradu u iznosu od 20 hiljada eura počinili zločin”.

Marković je u Klikovca, prema dokazima, pucao sa zadnjeg sjedišta prethodno ukradenog “golfa 3” i to u trenutku kada se žrtva nalazila u svom automobilu “citroen C3”.

Milačić je bio zadužen za praćenje žrtve i nabavku opreme, maski i oružja, koje je nakon zločina zakopao zajedno sa Šukovićem u zaseoku Poljice.

Tokom pretrage tog zaseoka istražitelji su pronašli veću količinu oružja koje je bilo zakopano u zemlji.

Tada su iskopali karabin s optičkim nišanom i četiri metka, automatsku pušku M-70, sa dva okvira, pištolj marke “para” i veću količinu municije.

Vukadinović se sumnjiči da je kao pripadnik kriminalne organizacije prihvatio ulogu da pruža logističku podršku izvršiocima krivičnog djela, obezbjeđuje “štek stanove” i novac za rentiranje istih.

Ubijeni Klikovac u policijskim evidencijama registrovan je kao počinilac više krivičnih djela i vodio se kao bezbjednosno interesantno lice i osoba bliska kavačkom kriminalnom klanu.

Bonus video: