Tužioci još tragaju za hiljadama eura

Barsko tužilaštvo još utvrđuje da li je Lukačima nestao novac tokom policijskog pretresa ili je riječ o lažnoj prijavi- Policijski specijalci nisu odbili poligraf

42634 pregleda 20 reakcija 17 komentar(a)
Da li je u pitanju lažna prijava protiv pripadnika Protivterorističke jedinice? (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC
Da li je u pitanju lažna prijava protiv pripadnika Protivterorističke jedinice? (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC

Osnovno državno tužilaštvo u Baru i Ministarstvo unutrašnjih poslova još nijesu donijeli odluku da li je iz kuće Baranina Seada Lukača navodno nestao novac tokom policijskog pretresa ili je riječ o lažnoj prijavi na račun pripadnika Protivterorističke jedinice policije.

Tužilaštvu i policiji nestanak novca iz kuće koji koristi Lukač u naselju Zaljevo prijavila je njegova sestra koja je tvrdila da je tokom policijskog pretresa, a u kojem su učestvovali službenici PTJ, navodno odnijeto nekoliko hiljada eura.

Policijski pretres u kući Lukača po naredbi suda obavljen je 6. januara ove godine.

“Obavještavamo vas da je u Osnovnom državnom tužilaštvu formiran predmet povodom prijave sestre Seada Lukača da je tokom pretresanja njegove kuće navodno nestalo nekoliko hiljada eura. U toku je izviđaj i odluka još uvijek nije donijeta”, piše u odgovoru rukovodioca ODT-a Bar Radovana Đurišića.

Prijavom da je iz objekta Baranina navodno nestao novac bavi se i Odjeljenje unutrašnje kontrole rada Uprave policije, koje tvrdi da je u okviru zakonskih ovlašćenja pokrenulo postupak unutrašnje kontrole zakonitosti postupanja policijskih službenika Protivterorističke jedinice koji su radili pretres u Zaljevu.

“U toku je postupak unutrašnje kontrole u kojem će se utvrditi sve činjenice i okolnosti u vezi s predmetnim slučajem, te ukoliko se utvrde činjenice i dokazi o nezakonitom postupanju policijskih službenika u naznačenom predmetu, biće preduzete zakonske mjere u cilju pokretanja postupaka za utvrđivanje odgovornosti”, tvrdi MUP.

DA LI NEKO ZATAŠKAVA BRUKU?

Pod posebnim fokusom istrage su četiri bivša pripadnika elitne jedinice policije, koji su 6. januara s drugim kolegama uradili pretres kuće Seada Lukača.

Na društvenim mrežama nedavno su se pojavile tvrdnje da vrh Uprave policije ali i MUP-a navodno pokušava da zataška bruku kao i podatak da su četvorica pripadnika PTJ, koji su radili pretrese, navodno odbili poligrafsko testiranje kolega Odjeljenja unutrašnje kontrole.

Prema tim podacima, osim prijave sestre Lukača, slučaj su prijavile i neke starješine unutar elitne jedinice, koji su nadređenima u policijskoj hijerariji proslijedili informacije o navodnom nestanku novca.

MUP u odgovoru “Vijestima” tvrdi da nijesu tačni navodi da su službenici PTJ odbili poligrafsko testiranje.

“Imajući u vidu da se posljednjih dana putem društvenih mreža plasiraju različiti navodi o predmetnom događaju, a u cilju objektivnog informisanja obavještavamo da nijesu tačni navodi da su policijski službenici PTJ, na zahtjev policijskih službenika ovlašćenih za vršenje unutrašnje kontrole, odbili poligrafsko testiranje na okolnosti u vezi sa predmetnim slučajem”, tvrde iz MUP-a.

Oni navode da će se Ministarstvo unutrašnjih poslova u ovom kao i u svim drugim slučajevima “voditi isključivo činjenicama i utvrđenim dokazima, a ne spekulacijama”.

“MUP ima adekvatne mehanizme kako za utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika, tako i za zaštitu policijskih službenika koji obavljaju svoje zadatake savjesno i u skladu sa zakonom”, navodi MUP.

Oni napominju i da službenici Uprave policije/MUP u okviru svojih redovnih zadataka primjenjuju policijska ovlašćenja, te da je njihovo postupanje usmjereno na zaštitu sigurnosti i bezbjednosti građana.

“U prilog tome govori činjenica da u posljednje dvije godine bilježimo značajan porast povjerenja građana u rad policije te iz tog razloga nećemo dozvoliti neprimjeren pritisak na instituciju od strane nedobronamjernih pojedinaca, a posebno ne onih koji sami krše zakone.”

Radni angažman nastavili u Budvi

Četvorica službenika policije, koji su se našli u fokusu izviđaja nakon prijave o navodnom nestanku novca iz kuće u Baru, ubrzo nakon formiranja predmeta dobili su nova rasporedna rješenja unutar mreže Uprave policije.

Na pitanje “Vijesti” da li nova rasporedna rješenja imaju bilo kakve veze sa predmetom - MUP je odgovorio:

“U odnosu na vaše interesovanje o rasporedu navedenih službenika, obavještavamo Vas da njihov radni aganžman na tim mjestima nema nikakve veze sa prethodnim navodima. Rasporedi u organizacionim jedinicama se izvršavaju na lične zahtjeve ili u skladu sa potrebama službe za rasporedom policijskih službenika”, tvrdi MUP.

Četvorica pripadnika PTJ su dobili rasporedna rješenja u Budvi, gdje trenutno pokrivaju rukovodeće pozicije.

Bonus video: