Počelo suđenje Šariću, kazao da nije planirao ubistvo Joksovića

Slučaj se zasniva na porukama sa „Skaj“ aplikacije za šifrovanu komunikaciju, koju je Šarić navodno koristio tokom 2020, iako se tada nalazio u pritvoru u Beogradu

15573 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.08.2023. 14:46h

Suđenje Darku Šariću za planiranje ubistva Nebojše Joksovića, ključnog svjedoka saradnika u postupku protiv Šarića za međunarodni šverc kokaina, počelo je danas u Višem sudu u Beogradu.

Taj slučaj se zasniva na porukama sa „Skaj“ aplikacije za šifrovanu komunikaciju, koju je Šarić navodno koristio tokom 2020. godine, iako se tada nalazio u pritvoru u Beogradu.

Suđenje će se nastaviti u petak, kada je planirano da Šarić i ostali optuženi iznose odbranu.

Prije nego što optuženi krenu sa iznošenjem odbrane, sudija Zoran Šešić donio je konačnu odluku da će se dokazi sa „Skaja“ koristiti u postupku. „Skaj je zakonit dokaz, ima značaj isprave“, rekao je on.

Šarićev branilac Dalibor Katančević zatražio je prethodno od suda da iz dokaza izbace poruke sa „Skaj“ aplikacije jer, kako je naveo, nije poznato kako su pribavljene te stoga ne mogu biti dokaz u postupku, prenosi KRIK.

Katančević je istakao da su dokazi sa „Skaja“ u suprotnosti sa Ustavom Srbije jer, kako je naveo, strana država ne smije da prisluškuje državljane te zemlje bez saglasnosti Srbije.

„Ovo je pokušaj legalizacije špijunaže“, naveo je on.

Katančević je rekao da je Šarić sve vrijeme bio u pritvoru koji je blizu tužilaštva, a da tužilaštvo pored svih sigurnosnih kamera nije moglo da utvrdi da li je imao „Skaj“ telefone, već je dokaz tražilo od Francuske.

Advokat Marko Janković istakao je da je saglasan sa Katančevićem i ponovio da nije poznato na koji način je francuska policija došla do „Skaj“ poruka.

„Cijela Evropa polemiše oko toga koja dokazna radnja je primijenjena, samo je naše tužilaštvo pametnije od Evrope“, istakao je on Janković i dodao da sve što je pribavljeno od „Skaj“ komunikacije, predstavlja hakovanje koje je nezakonito.

Šarić: Nemam od čega da se branim

„Nemam od čega da se branim, ali moram nešto reći, makar medije da zadovoljim“, rekao je Šarić, izjašnjavajući se o optužbama na početku današnjeg suđenja.

Šarić se izjasnio da nije kriv i najavio da će iznijeti odbranu. Isto su se izjasnili i ostali okrivljeni.

Tužilaštvo i odbrana saglasili su se prethodno da se u sudnici ne čita optužnica već da se odmah pređe na izjašnjavanje.

Prethodno se za riječ javio Šarićev advokat Dalibor Katančević koji je zatražio da, prije nego što optuženi iznesu svoju odbranu, izloži svoje zamjerke na glavne dokaze odnosno sadržaj „Skaj“ aplikacije. S predlogom se saglasio sudija Zoran Šešić iako je napomenuo da to nije prethodno bilo dogovoreno.

Veljko Delibašić, advokat policajaca Danila Stojanovića i Milutina Radovanovića, zatražio je da se suđenje zatvori za javnost da bi njegovi branjenici mogli da u sklopu odbrane iznesu i podatke koji nose oznaku tajnosti, ali je sudija Šešić odbio taj predlog.

Optužbe protiv Šarića

Šarić je uhapšen u aprilu prošle godine u svojoj kući na Dedinju u okviru međunarodne policijske operacije. Iako je srpska policija tada rekla da je Šarić, između ostalog, uhapšen kao šef grupe koja je izvršila ubistvo svog nekadašnjeg člana i švercovala drogu iz Južne Amerike za Evropu, on kasnije ipak nije optužen ni za jedno od ta dva djela.

Umjesto toga, optužen je u oktobru prošle godine za blaže krivično djelo – da je planirao atentat na svjedoka saradnika Nebojšu Joksovića.

Prema optužnici, Šarić i saradnici su tokom 2020. dva puta planirali da likvidiraju Joksovića, koji je svjedočio protiv Šarića u postupku za šverc kokaina iz Južne Amerike. Navodi se da je Šarić želio da se osveti Joksoviću jer je njegovo svjedočenje u postupku za šverc droge bilo ključno da ga osude kao šefa kriminalne grupe.

Grupa je prvobitno planirala da ubije Joksovića na manifestaciji „Drinska regata” koju je Joksović želio da posjeti, navodi se u optužnici. Pošto je regata otkazana zbog pandemije koronavirusa, tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali osmislili novi plan. Ideja je bila da Joksovića likvidiraju ispred njegove zgrade jer su primetili da policijsko obezbjeđenje koje ima od kad je postao svjedok saradnik, nije sve vrijeme sa njim. U optužnici nije objašnjeno zbog čega je Šarić odustao i od ovog plana.

Tužilaštvo navodi da je nakon dvije neuspješne likvidacije Šarić želio da diskredituje svjedoka, odnosno da Joksoviću “podmetne” da je naručio paljenje automobila njegovog nekadašnjeg saradnika Gorana Nikolaševića, sa kojim Joksović nije bio u dobrim odnosima.

Ključni dokazi tužilaštva se baziraju na porukama koje su članovi grupe razmjenjivali putem poznate aplikacije za bezbjednu komunikaciju “Skaj” – koju su koristili kriminalci širom svijeta. Poruke te aplikacije je dešifrovala francuska policija, koje je kasnije slala različitim zemljama, uključujući i Srbiji, što je 2021. godine pokrenulo lanac hapšenja širom Evrope.

Otkrilo se da je Šarić, koji se tokom 2020 nalazio u pritvoru u Beogradu jer mu se sudilo za šverc droge, odatle koristio telefone sa “skaj” aplikacijom. Do danas, međutim, srpsko tužilaštvo nije utvrdilo kako je ovo moguće, odnosno ko je Šariću obezbijedio te telefone.

Saradnici iz policije i BIA

"U akciji u aprilu prošle godine, pored Šarića, uhapšeni su i njegov advokat Dejan Lazarević, poznati huligan Uroš Radovanović (ranije Mišić), ali i inspektor policijske Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Duško Mirković", podsjeća KRIK. Dva mjeseca nakon toga, predala su se još dva značajna policajca: načelnik Službe za kriminalističko-obavještajne poslove Danilo Stojanović i njegov zamjenik Milutin Radovanović.

Mirković je optužen da je Šarićevom advokatu Lazareviću dostavljao povjerljive informacija iz policije. Za ove usluge je, kako tvrdi tužilaštvo, od kriminalaca dobio 18.000 eura.

Stojanović i Radovanović su, prema optužnici, uticali na kolege iz policije da se pogrešno usmjeri istraga za paljenje Nikolaševićevog automobila ka svjedoku saradniku Joksoviću. Šarić ih je nagradio sa 50.000 eura, piše u optužnici.

"Iz 'Skaj' poruka, koje su citirane u optužnici, vidi se da Stojanović i Radovanović ipak nisu najznačajniji ljudi iz policije koji su pomagali Šariću. Ovu policajci su, prema porukama, pomagali Šarićevu grupu uz saglasnost njihovog šefa u policiji – kojeg su oslovljavali sa nadimkom Edo", piše KRIK.

„Garantujem ti za ove momke da ništa ne rade bez dozvole Eda, niti smiju”, napisao je Duško Šarić o Stojanoviću i Radovanoviću u poruci koju je poslao svom bratu Darku, koji se tada nalazio u pritvoru, navodi taj portal.

Pored Eda, Šariževu grupu je, dodaje KRIK, pomagao i misteriozni agent iz Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) kojeg su oslovljavali sa Markus. "On je čak organizovao sastanak između Šarićevog brata Duška i predsjednika Apelacionog suda u Beogradu Duška Milenkovića u zgradi BIA, vidi se u 'Skaj' porukama koje su citirane u optužnici", piše taj portal.

Grupa je preko Eda i Markusa pokušala da utiče na moćnu osobu koju su nazivali Oskar, a za koga su vjerovali da jedini može da utiče na sudije koje su sudile Šarću u postupku za šverc droge.

Srpsko tužilaštvo, iako posjeduje sve te “Skaj” poruke, do danas nije utvrdilo ko su Edo, Markus i Oskar, niti istražilo ulogu predsjednika suda Milenkovića.

U javnosti je jedino Dijana Hrkalović, bivša druga najmoćnija osoba srpske policije, tvrdila da je Edo upravo njen bivši šef – ministar policije Nebojša Stefanović.

Bonus video: