Šarić negirao krivicu: Nisam autor poruka na "Skaju", ovo liči na scenario za film

Šarić tvrdi da nije organizovao kriminalnu grupu i da to nije bilo moguće jer se u tom periodu nalazio u pritvoru

26179 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.09.2023. 13:22h

Pred Višim sudom u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Darku Šariću za planiranje ubistva Nebojše Joksovića, ključnog svjedoka saradnika u postupku protiv Šarića za šverc kokaina iz Južne Amerike.

Šarić je rekao da nije učinio nijedno krivično djelo za koje je optužen, prenosi KRIK.

„Cijela optužnica se svodi na tvrdnju tužioca da sam ja nešto pisao (na aplikaciji 'Skaj'), a bez ijednog dokaza da sam ja to pisao. Apsolutno nisam autor tih poruka niti sam koristio telefon u tom periodu. Branim se od nečega iluzornog, od fikcije“, naveo je on.

Šarić tvrdi da nije organizovao kriminalnu grupu i da to nije bilo moguće jer se u tom periodu nalazio u pritvoru.

„Moj život je praćen ovdje bio, sve se zna. Ovdje se zna svaki moj korak – kad ručam, kad šetam“, rekao je Šarić.

„Ovo liči na scenario za film. Optuženi smo da smo nabavljali stanove, automobile, a nigdje stanova i automobila nema. Ima samo slika oružja. Molim tužioca da nam pokaže bilo koji materijalni dokaz.“

Ispričao je da neke od onih koji su imenovani u optužnici ne poznaje, dok sa drugima, koje poznaje, nije razmjenjivao poruke preko „Skaja“.

„Ne poznajem ovog Kurjaka, nikakve poruke sa Vučinićem nisam razmjenjivao, nisam ni sa Bojanom Stanojkovićem, niti me on za puške pitao.“

Odgovarajući na optužbe da je naručio pokušaj ubistva svjedoka saradnika Nebojše Joksovića i da je pokušao da mu namjesti optužbe, objasnio je da se protiv Joksovića borio samo u sudnici.

„Ja sam Joksovića pokušao da diskreditujem na sudu, uhvaćen je u gomili laži“, rekao je Šarić i dodao: „To je smiješna optužba, da smo htjeli da ga diskreditujemo poslije pravosnažne presude.“

Šarić tvrdi da ne poznaje policajce Danila Stojanovića i Milutina Radovanovića, koji su optuženi kao dio njegove grupe. „Te ljude sam prvi put ovdje vidio.“

Advokat: Poruke nisu moje, Šarića sam časno branio

Nakon Šarića, odbranu je iznio i njegov advokat Dejan Lazarević, koji je optužen da je putem „Skaj“ aplikacije primao naloge od Šarića u vezi sa planiranjem ubistva Joksovića i pokušaja njegove diskreditacije.

„Nikakve poruke ja nisam razmjenjivao na 'Skaju'“, ispričao je Lazarević u kratom izlaganju. „Aparat za 'Skaj' aplikaciju nisam imao, nisam ga koristio, ove poruke nisu moje".

Ispričao je da je njegov odnos sa Šarićem bio samo odnos advokata i klijenta.

„Časno sam branio Darka Šarića. Ponosan sam što poznajem tog čovjeka. Dobar čovjek koji samo zna da kritikuje“, rekao je Lazarević.

On je rekao da je uhapšen kako bi ga zaustavili da brani u drugom slučaju – vjerovatno misleći na postupak koji se vodi protiv Veljka Belivuka i njegovih saradnika, piše KRIK.

„Mislio sam da me hapse da bi me onemugućili da budem branilac u nekom drugom predmetu. Ali o tome ćemo poslije.“

Lazarević kaže da su se policajci ponijeli korektno kada su ga hapsili.

„Rekli su da nikad nisu hapsili advokata, ali da su takav nalog dobili od tužioca. Odmah su me pitali – Lazareviću, hoćeš li ići na poligraf. Ja sam rekao - hoću“.

Policajac: O kontaktima sa huliganima preko Parezanovića obavještavali Vučića

Policijski načelnik Danilo Stojanović kazao je da nije počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i da nikad nije bio član kriminalne grupe.

"Nisam dostavljao nikakve podatke (iz policije). Niti sam dobio telefon sa 'Skaj' aplikacijom, niti sam ga koristio“, rekao je on, kako prenosi KRIK.

Negirao je da je, po nalogu Šarića, uticao na kolege da se namjesti istraga sa lažnim optužbama protiv Joksovića. Negirao je i da je dobio novac i druge poklone od kriminalne grupe.

„Nije tačno da mi je Darko Šarić platio proslavu rođendana moje ćerke. Nije mi istina da mi je Šarić kupio namještaj i građevinski materijal za kuću“, ispričao je.

Zatim je detaljno objašnjavao kako je uspio da finansira proslavu, kao i kupovinu namještaja i građevinske radove na kući na Kosmaju koju je gradio sa svojim kolegom Milutinom Radovanovićem – koji je takođe optužen kao član Šarićeve grupe. Tužilac tvrdi da je tu dvojicu policajaca Šarić finansirao sa 50.000 eura.

Povodom optužbi da je zaštitio navijača Uroša Radovanovića (poznatiji po prethodnom prezimenu Mišić), objasnio je da je on zapravo kao policajac istraživao navijače. Objasnio je da je bio dio specijalne radne grupe u policiji koju je formirao bivši ministar Nebojša Stefanović.

„Radna grupa se bavila tajnim nadzorom nad navijčkim grupama. Nju je vodio (Ninoslav) Cmolić.“

Dio rada grupe je bilo da se izgrade kontakti sa huliganima – prije svega onima koji navijaju za Crvenu Zvezdu.

„Prve kontakte koje smo napravili (sa huliganima) smo kasnije produbljivali. Koristili smo da nešto čujemo, da nešto saznamo. Predstavljali smo sebe kao fanove Crvene Zvezde“.

Objasnio je da su u tom poslu sarađivali sa uticajnim funkcionerom BIA – Markom Parezanovićem

„Parezanović je načelnik sektora za bezbjednost u okviru BIA-e. Preko Marka Parezanovića smo o tome obavijestili lično predsjednika Aleksandra Vučića“, ispričao je Stojanović.

Bonus video: