Optuženi saslušavani bez prisustva advokata?

Prekinuto suđenje ekipi okupljenoj oko Miloša i Vesne Medenice, nastavak zakazan za danas

11530 pregleda 8 komentar(a)
Vesna Medenica juče na ulazu u Viši sud, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica juče na ulazu u Viši sud, Foto: Boris Pejović

U Višem sudu danas će se nastaviti suđenje ekipi okupljenoj oko Miloša i Vesne Medenice nakon što je predsjednica specijalnog vijeća, sutkinja Nada Rabrenović juče konstatovala da nijesu ispunjeni procesni razlozi za održavanje glavnog pretresa zbog nedolaska okrivljenog Milorada Medenice.

Njegov branilac rekao je sudu da ga je klijent obavijestio da je bolestan, navodeći da će sudu naknadno dostaviti medicinsku dokumentaciju.

Iako okrivljeni nijesu iznosili odbranu, u dvočasovnoj raspravi juče mogli su se čuti predlozi i stavovi specijalnog tužioca Vukasa Radonjića, sa jedne i advokata odbrane sa druge strane.

Advokatica Sonja Manojlović iz Beograda, kao i podgorički advokati Stefan Jovanović, Nikola Ivanović i Miloš Vuksanović predložili su ukidanje pritvora Milošu Medenici, Vojinu Perunoviću i Marku Vučiniću, navodeći razloge zbog kojih to treba učiniti.

Branioci Miloša Medenice, advokati Manojlović i Jovanović, konstatovali su da se on sam prijavio, odnosno da je nakon liječenja u Beogradu kupio avionsku kartu i jednom pravcu, došao u Podgoricu i stavio se na raspolaganje pravosudnim organima: “Pokazujući time da nema namjeru da bježi”, dodali su.

Advokati Vukasnović i Ivanović posebno su istakli da treba Perunoviću ukinuti pritvor, jer je u njemu 18 mjeseci, a neizvjesno je koliko će trajati sudski proces, s obzirom na to da praktično još nije ni počeo.

Podsjetili su da je dvoje okrivljenih, koji su optuženi u predmetu sa Perunovićem, zaključili sporazume o priznanju krivice sa Specijalnim državnim tužilaštvom i osuđeni na osam, odnosno 10 mjeseci.

Advokat Ivanović je rekao da je Perunović priznao krivicu, a da je odbrana do sada tri puta podnosila predloge za zaključenje sporazuma o priznanju krivice.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić rekao je da on i njegov kolega Jovan Vukotić smatraju da nije u interesu SDT da se prihvati sporazum o priznanju krivice od strane optuženog Perunovića.

PAUZA

Advokat Stefan Jovanović predložio je sudu da se iz spisa predmeta izuzmu svi iskazi optuženih, koji su dati pred Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT).

“Narušeno je pravo svih. Optuženi su saslušavani bez prisustva drugih optuženih. Tačnije, SDT je imalo obavezu kada se radi o istom postupku da informiše advokate i optužene o svakoj radnji koju će preuzeti. Tako zamislite da je jedan optuženi davao iskaz i inkriminisao druge, a da nisu prisustvovali. Iz ovih razloga, zapisnike treba izdvojiti kao pravno nevaljane”, kazao je Jovanović.

Radonjić je predložio sudu da odbije predloge odbrane.

Nakon pauze, sutkinja Rabrenović rekla da vijeće kojim predsjedava nema zakonsku mogućnost da odlučuje o predlozima odbrane i dodala da će o tome odlučivati vanraspravno vijeće.

Tužilac Radonjić potom je kazao da sud treba ponovo da spoji postupak koji je odvojen u odnosu na Medenicu i sutkinju Milicu Vlahović Milosavljević.

Obraćajući se sudu, kazao je da Specijalno tužilaštvo nije imalo zakonsku mogućnost da uloži žalbu na tu odluku, zbog čega je želio da pred sudom izrazi neslaganje sa odlukom vanraspravnog vijeća.

Dodao je da je kao razlog za odvajanje postupka odbrana navela efikasnost i predviđanje da će postupak dugo trajati. To je opovrgao navodima da je i u tom odvojenom postupku stranka predstavnik oštećene korporacije iz Moskve, kome se takođe mora uredno uručiti poziv.

“Adresa je u Rusiji. Oštećeni može da se sasluša, ukoliko ne postoji mogućnost da se uredno pozove da pristupi, i u zemlji gdje se nalazi”, kazao je Radonjić.

Vesna Medenica je reagovala i navela da su ona i njeni advokati ranije insistirali SDT-u da se sasluša ta osoba i da to ni danas nije odrađeno.

Podsjetila je da se Radonjić nije protivio, kada je branilac okrivljene sutkinje Milice Vlahović Milosavljević, advokat Nikola Martinović predložio vijeću da se postupak razdvoji, a ona bila saglasna...

“Tužilac je pred sudom rekao da takav predlog odbrane ostavlja sudu na ocjenu. Je li ovo sada naknadna pamet tužioca ili packa od pretpostavljenog”, istakla je Medenica.

Bonus video: