Medenica negirala krivicu: Spremna sam da umrem za svog sina

Vijeće odbilo predlog odbrane, Miloš Medenica, Perunović, Bevenja i Vučinić ostaju u pritvoru. Miloš Medenica je takođe negirao sve navode optužnice

66558 pregleda 217 reakcija 160 komentar(a)
Medenica danas ispred suda, Foto: Luka Zeković
Medenica danas ispred suda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.09.2023. 15:38h

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, koju Specijalno tužilaštvo tereti da je dio šesnaestočlane kriminalne organizacije kojom je rukovodio njen sin Miloš Medenica, negirala je navode optužnice na današnjem suđenju u Višem sudu u Podgorici.

Obraćajući se sudu, rekla je da je spremna da umre za svog sina.

Kazala je i da se nalazi u centru odmazde od "nove političke elite".

"Našla sam se u svim političkim govorima i programima i političkih partija, a sve za rejting nove političke elite", kazala je Medenica iznoseći odbranu.

Miloš Medenica je takođe negirao sve navode optužnice. Osvrćući se na određivanje pritvora, rekao je da je znao da će mu dolaskom iz Beograda u Podgoricu biti određen pritvor.

Optuženi Vojin Perunović je takođe dao odbranu.

Miloš Medenica, Perunović, Bevenja i Vučinić ostaju u pritvoru

Vijeće sudije Nade Rabrenović na početku glavnog pretresa danas odbilo predlog advokatice Sonje Manojlović iz Beograda, kao i podgoričkih advokata Stefana Jovanovića, Nikole Ivanovića i Miloša Vuksanovića, koji su juče tražili ukidanje pritvora Milošu Medenici, Vojinu Perunoviću, Marjanu Bevenji i Marku Vučiniću.

Advokat Stefan Jovanović ponovo je danas predložio ukidanje pritvora za Miloša Medenicu, jer postoji nova okolnost jer je iznio odbranu, a nakon što je vijeće odbilo njegov jučerašnji predlog.

Vijeće je odbilo i predlog specijalnog tužioca Vukasa Radonjića da se spoji sudski postupak okrivljenoj sudiji Milici Vlahović Milosavljević i Vesni Medenici.

Odlukom vanraspravnog vijeća, ovaj predmet optužnice je razdvojen u odnosu na ostale optužnice odlukom u julu.

Specijalno tužilaštvo tereti bivšu prvu ženu pravosuđa da je dio šesnaestočlane kriminalne organizacije kojom je rukovodio njen sin Miloš Medenica.

Tereti se da je, koristeći funkciju, uticala na kolege u donošenju sudskih odluka u korist nekoliko privatnih kompanija i da je za to primila mito. Medenica je u pritvoru bila od aprila do novembra 2022. godine.

Osim protiv Vesne i Miloša Medenice, optužnica je podignuta i protiv Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i nikšićke “Kopad Company”.

Vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda 20. juna je donijelo rješenje da se spoji sudski postupak protiv grupe okupljene oko Medenica sa procesom protiv Vojina Perunovića i Jovana Mikovića, okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje cigareta.

Optužena grupa tereti se za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotrebu službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja.

Miloš Medenica je, tvrdi SDT, 2019. godine stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali njegova majka Vesna i drugi okrivljeni, s ciljem šverca cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Begović: Odbrana Vesne Medenice bila emotivna

Advokat Zdravko Begović kazao je novinarima nakon suđenja da je Vesna Medenica iznijela emotivnu odbranu.

"Ona je u odbrani koja je bila emotivna i nadahnuta tvrdila da je u suštini ona žrtva političke odmazde, da će učiniti sve, čak i da će staviti svoj život na optuženičkoj klupi, kako bi dokazala da nije kriva i da ne pripada kriminalnoj organizaciji. Naravno, negirala je izvršenje krivičnog djela. Rekla je da je ostvarila dubok trag u radu u Vrhovnom sudu Crne Gore i Vrhovnom državnom tužilaštvu, gdje je bila na čelu jedan vremenski period. I njen sin je negirao izvršenje krivičnog djela i bilo kakvu vezu sa kriminalnom organizacijom. Rekao je da je zavisnik od opijata i da je jedna takva agonija u kojoj se našao, dovela do toga da njegova majka ni kriva ni dužna, bude akter jednog teškog i vrlo neprijatnog događaja", kazao je Begović.

Jovanović: Miloš je mogao je da pije kafu na Terazijama

Nakon što je sudsko vijeće na početku jučerašnjeg glavnog pretresa odbilo predlog odbrane da se ukine pritvor Milošu Medenici, njegov branilac advokat Stefan Jovanović ponovo je predložio ukidanje pritvora, navodeći da postoji nova okolnost jer je iznio odbranu. Vijeće je i drugi put odbilo njegov predlog za ukidanje pritvora.

“Miloš Medenica je negirao izvršenje krivičnih djela i opisao životne okolnosti koje su ga zadesile u kritičnom periodu, pri tom ukazujući vijeću da je spreman da snosi odgovornost za sve sto vijeće nesporno utvrdi. Takođe je ukazao da se nakon završenog liječenja, pri čemu je znao za koja sve i za koliko krivičnih djela se tereti, stavio na raspolaganje nadležnim državnim organima na način što je došao u Crnu Goru kao jedinu zemlju koja ga je potraživala. Isti je takođe znao da će mu biti određen pritvor ali ga ni ta činjenica nije pokolebala da omogući organima gonjenja, tačnije sudu, nesmetano vođenje postupka. Upravo ova činjenica, uz nespornu medicinsku dokumentaciju koja je od samog starta dostavljena nadležnim organima, i koju niko nije cijenio, ukazuje da nema opasnosti od bjekstva. Težina krivičnih djela, te zaprijećena kazna za ista takođe, shodno praksi ESLJP i Ustavnog suda Crne Gore, nijesu okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva. Nadležni organi su imali saznanje gdje se tačno nalazi okrivljeni Miloš Medenica i o toj činjenici ih je obavijestila njegova majka. Na kraju krajeva, i da se sve navedeno zanemari, nesporna je činjenica da se okrivljeni Miloš Medenica, nepunih mjesec dana nakon sto je donijeta naredba o pokretanju istrage, stavio na raspolaganje nadležnim organima na način sto je došao u Crnu Goru i upravio na taj način relativizovao navode o navodnom postojanju okolnosti o opasnosti od bjekstva. Jer da nije sam došao u Crnu Goru, vjerovatno bi na današnji dan sjedio i pio kafu na Terazijama, a ovaj postupak bi se u odnosu na njega vodio u njegovom odsustvu”, izjavio je “Vijestima” advokat Stefan Jovanović.

Bonus video: