Osumnjičen za smrt Božovića: Beljkaša traže tri godine, a sad pišu potjernicu

Policija tri godine nije u stanju da pronađe i uhapsi Beljkaša niti automobil kojim je krajem oktobra 2020. godine, na pješačkom prelazu u Podgorici, udario i teško povrijedio Božovića, i pobjegao

44871 pregleda 210 reakcija 27 komentar(a)
Uviđaj nakon nesreće u kojoj je stradao Božović, Foto: Savo Prelević
Uviđaj nakon nesreće u kojoj je stradao Božović, Foto: Savo Prelević

U toku je postupak za raspisivanje međunarodne potjernice za Mijatom Beljkašem (26), osumnjičenim da je kriv za smrt Ivice Božovića (41).

Crnogorska policija gotovo tri godine nije u stanju da pronađe i uhapsi Beljkaša niti automobil kojim je, kako tvrde, krajem oktobra 2020. godine, na pješačkom prelazu u Podgorici, udario i teško povrijedio Božovića, i pobjegao.

Božović je nakon nekoliko dana preminuo od posljedica povreda.

U prvim satima istrage policija je od očevidaca dobila informacije da je Božovića, na Bulevaru Stanka Dragojevića udario vozač “audija A6” registarskih oznaka (PG-JA381).

Oni su policajcima ispričali i ka kom dijelu grada je pobjegao “audi”, ali ga inspektori nijesu pronašli. Nešto kasnije utvrđeno je da su članovi familije osumnjičenog sprečavali nadležne da otkriju krivca.

Iako je policija pola godine nakon nesreće tvrdila da znaju gdje se krije osumnjičeni Mijat Beljkaš, nikada mu nisu stavili lisice na ruke, a nejasno je i da li ga uopšte traže.

“Osnovni sud u Podgorici, na predlog Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, donio je naredbu za izdavanje potjernice za M. B... U toku je i postupak za raspisivanje međunarodne potjernice kod Ministarstva pravde”, odgovorio je Vijestima rukovodilac tog tužilaštva, tužilac Duško Milanović.

Iz Uprave policije nijesu odgovorili na pitanja kada su posljednji put, i koje mjere i radnje, preduzeli da uhapse Beljkaša i pronađu automobil kojim je udario Božovića.

Bez odgovora ostalo je i pitanje da li su od i od kojih međunarodnih partnera tražili podatke o eventualnom kretanju tog osumnjičenog.

Komentarišući taj slučaj, iz kabineta predsjednika Vlade, Dritana Abazovića, poručili su očekuju da policija i tužilaštvo, ako nisu, preduzmu sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi odgovornog za smrt Božovića priveli licu pravde.

Hronologija

Božović je 29. oktobra 2020. godine u 19.07 sati oboren automobilom dok je, na “zebri” prelazio raskršće Hercegovačke ulice i Bulevara Stanka Dragojevića.

Prema policijskim i tužilačkim spisima, njega je “audijem” udario Mijat Beljkaš, koji se nije pridržavao saobraćajnih propisa:

“Čime je ugrozio saobraćaj i doveo u opasnost život i tijelo ljudi, odnosno I. B.”, piše u spisima.

Pojašnjeno je da je Beljkaš vozio desnom kolovoznom trakom Bulevara Stanka Dragojevića, iz pravca Bulevara Ivana Crnojevića ka Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i na obilježenom pješačkom prelazu došao u kontakt sa tijelom pješaka Božovića:

“Koji je prelazio kolovoz na obilježenom pješačkom prelazu, u pravcu Ruskog mosta, kojom prilikom je pješak pao na kolovoz, a B. je sa pmv marke Audi, reg oznaka, nakon kontakta napustio lice mjesta saobraćajne nezgode”...

Teško povrijeđenog Božovića ostavio je na ulici i, kako se sumnja, pobjegao ka dijelu grada Preko Morače.

Policajci koji su došli na mjesto nesreće nijesu zatekli povrijeđenog pješaka, jer je prethodno transportovan u Urgentni blok, ali ni vozača.

Božović je u podgorički Klinički centar transportovan sa višestrukim prelomima kostiju lobanje i tijela. Napori ljekara da ga spasu bili su uzaludni - preminuo je 5. novembra.

Dan kasnije policija je saslušala Matiju Beljkaša (33), brata osumnjičenog, koji je u aprilu 2021. godine i procesuiran zbog prikrivanja dokaza krivičnog djela koje je počinio njegov brat Mijat.

Nakon što su sklopili kockice, Uprava policije i tužilaštvo organizovali su konferenciju sa koje je saopšteno što su učinili da rasvijetle udes u kom je stradao Božović, ali i da su Matiju Beljkaša procesuirali zbog sprečavanja dokazivanja.

Sakrio automobil i brata

Matija Beljkaš osuđen je na tri mjeseca zatvora zbog optužbi da je tužiocima i policiji otežavao pronalazak “audija” kojim je udaren Božović, odnosno, da ga je sakrio kako bi pomogao bratu nakon nesreće.

Presudom sutkinje Osnovnog suda u Podgorici, Larise Stamatović Mijušković, oglašen je krivim zato što je u periodu od 30. oktobra, oko 22 časa, do 6. novembra 2020. godine oko 23.30 časova sakrio automobil.

“Svjestan svog djela čije je izvršenje htio i svjestan da je njegovo djelo zabranjeno, u namjeri da spriječi dokazivanje, sakrio predmet koji služi za dokazivanje, na način što je odvezao i na nepoznato mjesto parkirao putničko vozilo marke ‘Audi A6’...za koje postoje osnovi sumnje da je njime njegov rođeni brat M. B. 28. oktobra 2020. godine, oko 19 časova, na pješačkom prelazu, u Bulevaru Stanka Dragojevića u Podgorici, udario pješaka I. B., udaljio se i ostavio ga bez pomoći, kod kojeg je 5. novembra 2020. godine, zbog teških tjelesnih povreda zadobijenih u nezgodi, nastupila smrt, a policija još uvijek traži vozilo i vozača, osumnjičenog za krivična djela teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja...i nepružanje pomoći licu povrijeđenom u saobraćajnoj nezgodi, čime je učinio krivično djelo sprečavanje dokazivanja”, piše u presudi.

Sutkinja mu je izrekla zatvorsku kaznu u trajanju od tri mjeseca.

On je pred sutkinjom rekao da ne priznaje krivično djelo, tvrdeći da je “audi” kojim je udaren Božović prodat prije udesa.

“Okrivljeni M. B. je u odbrani...naveo da ne priznaje krivično djelo i svoju krivicu, te da nikakve veze nema sa predmetnim optužbama, sa napomenom da su sa vozilom kada je kupljeno došla četiri ključa i da su tri predata kada je vozilo prodato, a da je jedan ostao u vozilu i da je zaboravio da ga da, pri čemu nije znao da tačno kaže kada je vozilo prodato, ali da misli da je prodato možda 23, 24 ili 25.10.2020. godine, pri čemu nikako ne može reći kome je prodato ovo vozilo”.

Tvrdio je i da automobil u kom je uhapšen i u kom je pronađen rezervni ključ “audija” nije njegov, ali nije takođe nije htio da kaže čiji je taj “golf”.

Pravosnažno osuđen za sprečavanje dokazivanja

Tužilac Milanović, kazao je Vijestima da je presuda protiv Matije Beljkaša pravosnažno potvrđena odlukom Višeg suda.

“Krivični postupak protiv njegovog (Mijata Beljkaša prim. aut.) brata M. B. pravosnažno je okončan presudom Višeg suda u Podgorici, kojom je odbijena kao neosnovana žalba Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici i branioca okrivljenog i potvrđena presuda Osnovnog suda u Podgorici od 13. 06. 2022. godine, kojom je imenovani oglašen krivim zbog krivičnog djela sprečavanje dokazivanja... i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca”, objasnio je Milanović.

Bonus video: