Kamere i poligraf će otkriti ko je i kada obio depo Višeg suda

Prema saznanjima "Vijesti" policija i tužilaštvo juče oko 9 sati izjutra obavješteni su da je provaljeno u tu, navodno, dobro čuvanu prostoriju zgrade u kojoj su smješteni Viši, Apelacioni i Vrhovni sud

37709 pregleda 318 reakcija 55 komentar(a)
Juče iza zgrade Višeg suda, Foto: Luka Zeković
Juče iza zgrade Višeg suda, Foto: Luka Zeković

Ko je i kada obio depo Višeg suda u kom se čuva dokazni materijal, istražitelji će pokušati da utvrde pregledom snimaka s nadzornih kamera, vještačenjem tragova izuzetih juče tokom uviđaja, ali i poligrafskim testiranjem zaposlenih u toj instituciji, kazao je “Vijestima” sagovornik uključen u istragu.

Isti izvor objasnio je da će tek nakon popisa dokaznog materijala, koji je pohranjen u depou, biti jasno da li i što nedostaje i iz kog je to predmeta.

Prema saznanjima “Vijesti” policija i tužilaštvo juče oko 9 sati izjutra obavješteni su da je provaljeno u tu, navodno, dobro čuvanu prostoriju zgrade u kojoj su smješteni Viši, Apelacioni i Vrhovni sud. Nedugo zatim inspektori podgoričke policije i dežurni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici počeli su uviđaj koji je završen oko 18.30 sati.

Nešto prije 14 sati savjetnica za odnose s javnošću Višeg suda, Marija Raković saopštila je “Vijestima” da postoje indicije da je depo obijen:

“Postoji indicija da je obijen, ali zbog interesa istrage ne možemo davati nikakve dalje informacije”, kazala je Raković.

Izuzeti tragovi, pregledaće snimke

“Nakon prijema obavještenja o događaju, dežurni tužilac izašao je na lice mjesta, odakle je i rukovodio uviđajem. Izuzeti su tragovi s lica mjesta, data uputstva službenicima Uprave policije i naloženo preduzimanje brojnih dokaznih radnji, između ostalog i izuzimanje video nadzora i popis stvari iz depoa, kako bi se utvrdilo što nedostaje. U cilju interesa istrage za sada ne mogu iznositi više detalja”, kazao je “Vijestima” rukovodilac ODT Podgorica, tužilac Duško Milanović.

Iz Uprave policije nezvanično je rečeno da će istraga pokazati da li je depo Višeg suda obijen tokom minulog vikenda ili ranije.

Pred njima je zadatak da pregledaju nadzorne kamere, ali i da uzmu izjave od svih koji su imali pristup podrumskim prostorijama u kojima se čuvaju materijalni dokazi izuzeti tokom istrage krivičnih djela za koje je nadležan Viši sud. Na tom mjestu čuvaju se do pravosnažnosti presuda, nakon čega bi trebalo da budu uništeni.

Viši sud pljačka depoa
foto: Luka Zeković

U depou tog suda uskladišteno je nekoliko tona droge, od čega je oko dvije tone kokaina, oružje kojim su počinjena krivična djela, dokumenta, predmeti izvršenja krivičnih djela, i drugi materijalni dokazi izuzeti tokom izviđaja i istrage...

Među tim spisima su vrlo značajni dokazi za sve postupke koji se vode pred tim sudom - teška ubistva, šverc droge, ali i dokazi u postupcima koji se vode pred specijalizovanim vijećem tog suda, protiv oko hiljadu okrivljenih.

Reakcije

Nakon informacije da je obijen depo Višeg suda, u ime Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno bezbjednosnog sektora (BOK), ministar pravde Marko Kovač pozvao je nadležne da hitno rasvijetle sve okolnosti tog slučaja.

On je ocijenio da se obijanjem depoa grubo narušava integritet jedne od najznačajnijih sudskih instanci u Crnoj Gori.

“Povodom današnje objave da je obijen dio depoa Višeg suda u Podgorici, Ministarstvo pravde poziva nadležne institucije na hitnu reakciju koja za cilj mora imati rasvjetljavanje svih okolnosti ovog slučaja kojim se grubo narušava integritet jedne od najznačajnijih sudskih instanci u Crnoj Gori. Simptomatično je da se ovaj slučaj dogodio u objektu u kom postoji video nadzor, kao i fizičko obezbjeđenje, pa se nadamo da će ovaj nemio događaj biti vrlo brzo riješen, te da isti neće uticati na sprovođenje već započetih postupaka pred Višim sudom u Podgorici”, poručio je Kovač.

Funkcioner Pokreta Evropa sad, Andrej Milović poričio je da bi predsjednik tog suda Boris Savić morao da podnese ostavku - ako ni zbog čega, onda iz profesionalnih razloga:

“Obijanje depoa za čuvanje dokaza Višeg suda u Podgorici samo je još jedan dokaz stanja u crnogorskom pravosuđu i zašto nam iz Evropske unije poručuju da dok ne napredujemo u poglavlju 23, nema ulaska u EU. Ono što posebno zabrinjava jeste podatak da ovo navodno nije ni prvi put da se ovo dešava, pa se postavlja pitanje odgovornosti čelnog čovjeka Višeg suda, koji bi morao, ako ni zbog čega drugog, onda iz profesionalnih razloga da podnese ostavku.”

Milović
Milovićfoto: Evropa sad

Milović je podsjetio da program Pravda sad, koji je prezentovao PES, kao jednu od prioritetnih mjera predviđa formiranje Centra za čuvanje dokaza:

“A što nam se već odavno sugeriše, upravo da bi se spriječile ovakve stvari, koje su sramota po cijeli pravosudni sistem i državu.”

Medojević: Ko je ukrao kokain, i hoće li Savić podnijeti ostavku?

Predsjednik Pokreta za promjene (PZP), Nebojša Medojević pitao je juče ko je ukrao drogu iz Višeg suda, ali i ko je, iz Višeg suda, saradnik narko-kartela i hoće li predsjednik tog suda podnijeti ostavku.

"Ko je ukrao drogu iz Višeg suda? Zdrav razum ukazuje na postojanje saradnje

vlasnika kokaina i nekih članova narko-kartela iz Višeg suda. Postoje li video kamere? Postoje li policijski službenici koji dežuraju u zgradi Višeg suda? Kakvo je obezbjeđenje dokaza za najteža krivična djela, koji su deponovani u istoj prostoriji? Ko je saradnik narko-kartela iz Višeg suda? Kakva je odgovornost Predsjednika Višeg suda za eventualne propuste u obezbjeđenju zgrade? Da li će Predsjednik Višeg suda podnijeti ostavku zbog ovog mega skandala?", pitao je Medojević u saopštenju dostavljenom medijima.

Medojević
Medojevićfoto: Vijesti/Boris Pejović

On je tražio i odgovore na pitanja kakva je odgovornost policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost za pljačku kokaina, oko kojeg Specijalno državno tužilaštvo ni policija još nijesu optužili nikog.

"Crnom Gorom i dalje upravlja DPS narko-kartel. Niko ih nije ni dirnuo od 30. 8. 2020. Sad će i formirati svoju Vladu sa svojim rezervnim Premijerom. Zato sam ja smetao! Dok sam ja danas bio na lažnom suđenju u Višem sudu, za montirani slučaj pranja novca, DPS narko-kartel je obijao depo u istoj zgradi. Imam alibi. Bio sam u sudnici na prvom spratu u toku pljačke. Nijesam mogao biti u isto vrijeme na dva mjesta! Djeco, bježite odavde!", poručio je Medojević.

"Sazovite sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost"

Sekretar Izvršnog odbora Glavnog odbora Socijalističke narodne partije, Dragan Vukić pozvao je ministre pravde i unutrašnjih poslova - Marka Kovača i Filipa Adžića da predlože sazivanje hitne sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

"Kako bi se što hitnije otkrili počinioci, ali i nalogodavci ovog krivičnog djela, kao i sve nadležne institucije nadležne za sprovođenje svih potrebnih istražnih radnji, kako bi se rasvijetlio ovaj nimalo slučajni događaj", saopštio je Vukić.

Vukić
Vukićfoto: Luka Zeković

On je ocijenio da je obijanje depoa Višeg suda skandalozno i zabrinjavajuće, kao i to da postoje indicije da su pokradeni materijalni dokazi, koji su čuvani za dokazivanje teških krivičnih djela, uključujući trgovinu i zapljenu droge.

Bonus video: