Prikupljena medicinska dokumentacija žrtava policijskog batinaškog eskadrona: Dokazi torture u rukama tužilaca

Bjelopoljski tužioci ispituju postupanje batinaškog odreda koji je djelovao unutar nekadašnjeg Odsjeka za posebnu operativnu podršku Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SPBOK), kojim je u to vrijeme rukovodio pomoćnik direktora UP, Zoran Lazović

35636 pregleda 64 reakcija 26 komentar(a)
Da li će ekipa sa jahte završiti na optuženičkoj klupi?, Foto: SkyECC/Vijesti
Da li će ekipa sa jahte završiti na optuženičkoj klupi?, Foto: SkyECC/Vijesti

Bjelopoljsko Više državno tužilaštvo prikupilo je medicinsku dokumentaciju žrtava policijskog batinaškog eskadrona i naložilo vještačenje, a podatke su prikupili i od više organizacionih jedinica crnogorske policije.

To su učinili u predmetu formiranom 15. juna protiv više službenika Uprave policije zbog krivičnog djela tortura.

Bjelopoljski tužioci ispituju postupanje batinaškog odreda koji je djelovao unutar nekadašnjeg Odsjeka za posebnu operativnu podršku Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SPBOK), kojim je u to vrijeme rukovodio pomoćnik direktora UP, Zoran Lazović.

15 službenika nekadašnjeg Odsjeka koji je radio u Sektoru tadašnjeg pomoćnika direktora policije Zorana Lazovića, pod obradom je tužilaštva zbog sumnje da su tokom obavljanja posla “mučili i zlostavljali najmanje petoricu uhapšenih”

Zamjenik rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, Vladan Đalović odgovorio je “Vijestima” da su taj predmet, koji je u fazi izviđaja, formirali nakon što su im kolege iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici dostavile spise.

“...Do sada su preduzete brojne radnje, odnosno prikupljeni su potrebni podaci od određenih zdravstvenih i drugih ustanova, takođe i podaci od više organizacionih jedinica Uprave policije, donijeta je naredba za vještačenje od strane vještaka medicinske struke, a sve u cilju utvrđivanja činjenica na osnovu kojih će se cijeniti da li u konkretnom slučaju postoje elementi bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”, objasnio je Đalović.

Brutalnost policijske “obrade”
Brutalnost policijske “obrade”foto: SkyECC/Vijesti

Tom tužilaštvu i njihovim kolegama u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) početkom ljeta delegiralo je predmete policijske torture i zlostavljanja uhapšenih u periodu od 2020. do početka 2021. godine.

Uz obrađene predmete dostavili su im i SKY dokumentaciju, koja je preko međunarodno-pravne pomoći stigla od Europola, pa je, kako su “Vijesti” objavile ranije, tužiocima u nižim tužilaštvima ostao lakši dio posla za donošenje odluke i otvaranje istrage.

Pod obradom tužilaštva u izviđajnom dijelu postupka nalazi se najmanje 15 službenika nekadašnjeg Odsjeka koji je radio u Sektoru tadašnjeg pomoćnika direktora policije Zorana Lazovića, zbog sumnje da su tokom obavljanja posla i policijske obrade “mučili i zlostavljali najmanje petoricu uhapšenih”.

Portal Libertass u martu je objavio transkripte SKY komunikacije, u kojima se navodi da su pripadnici tog odsjeka pod komandom Mirka Banovića, a čiji su službenici bili Petar Lazović, Predrag Jestrović, Jugoslav Raičević, Slobodan Mićković, Ivan Đoković, Ivan Stamatović, Željko Radunović, Dražen Miranović, Sead Luboder, Vuk Šuković, Momo Mirković, Mirko Đukić, Milorad Mitrović i Neško Jaredić, sudeći prema nalazima Europola, činili, prisustvovali ili znali da se čine krivična djela torture nad uhapšenima.

O “podvizima” tog policijskog odreda, čiji je neformalni šef bio Petar Lazović, hapšeni zbog najtežih krivičnih djela pokušavali su da pričaju još dok je njegov otac bio glavni za borbu protiv mafije, ali ih Uprava policije nije slušala - tvrdili su da će nagraditi svoje službenike zbog profesionalnih rezultata.

Pokušaje advokata da obavijeste javnost o zlostavljanju koje su njihovi klijenti pretrpjeli od tog batinaškog odreda i podnošenje krivičnih prijava zbog toga, krajem januara 2021, tadašnji stariji Lazović nazvao je naknadnom pameću i ustvrdio da je siguran da su sve radili u skladu sa zakonom.

Demantovao ga je njegov sin Petar Lazović komunicirajući preko kriptovane aplikacije sa šefovima kavačkog i narko-kartela iz Pljevalja - Radojem Zvicerom i Darkom Šarićem.

Taj uhapšeni bezbjednjak hvalio se kriminalcima kako muči “dušmane” - pripadnike organizovane kriminalne grupe škaljarski klan, kako ih lovi, a dijelio im je i fotografije koje prikazuju na koji način je zlostavljao, ponižavao i nečovječno se ponašao prema uhapšenima.

Takođe, obavještavao ih je i da je pojedine škaljarce “oteo sa momcima” nakon što su ih poslije informativnog razgovora pustili iz policijske stanice...

Mučenje uhapšenih škaljaraca
Mučenje uhapšenih škaljaracafoto: Skaj/vijesti

Poruke koje je razmjenjivao sa Zvicerom i odbjeglim kolegom Ljubom Milovićem pokazuju i da je izvršavao njihova naređenja - da dobro “odere” pojedine uhapšene...

Fotografije batinaša slao Šariću, Zviceru i Miloviću

Većina policajaca batinaša koji su pod obradom bjelopoljskog i podgoričkog tužilaštva na fotografijama su koje je Petar Lazović, sakriven iza nika Junior, slao kriminalcima preko kriptovane Skaj aplikacije.

Na nekima od njih vidi se kako, lica pokrivenog fantomkom, muče uhapšene, dok na jednoj svi skupa poziraju na jahti.

Lazovićev tim pozirao za mafiju
Lazovićev tim pozirao za mafijufoto: SkyECC/Vijesti

Iz poruka koje šalje Pljevljaku Darku Šariću, proizilazi da je tog dana s njima na jahti bio i odbjegli policajac Ljubo Milović.

Bonus video: