Ko je bio veza između Čađenovića i Zvicera?

Odbrana okrivljenog specijalnog tužioca tražila obustavljanje krivičnog postupka protiv njega

22163 pregleda 56 reakcija 7 komentar(a)
Sašu Čađenovića juče sprovode u Viši sud, Foto: Luka Zekovic
Sašu Čađenovića juče sprovode u Viši sud, Foto: Luka Zekovic

Bivši specijalni tužilac Saša Čađenović kazao je juče da nema ni osnova sumnje da je počinio bilo koje krivično djelo, a njegovi pravni zastupnici tražili su da se obustavi krivični postupak protiv njega.

To su učinili u podgoričkom Višem sudu, na ročištu za kontrolu optužnice protiv Čađenovića, koji se tereti da je javnu službu stavio u funkciju kavačkog kriminalnog klana.

Čađenović je uhapšen u decembru prošle godine zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja.

Specijalni tužilac Miloš Šoškić kazao je da ostaje kod navoda optužnice i predložio vanraspravnom vijeću Višeg suda u Podgorici da potvrdi optužnicu.

Za razliku od njega, branioci okrivljenog, advokati Lazar Aković i Vaso Bečanović, tražili su da sud donese “jedinu ispravnu odluku” - rješenje kojim će obustaviti krivični postupak protiv Čađenovića.

Bečanović je konstatovao da se optužnica zasniva na pretpostavkama i da je paušalna. Podržao je kolegu Akovića da se obustavi krivični postupak.

“Optužba se zasniva isključivo na pretpostavkama. Satkana je nizom činjeničnih konstrukcija koje pošto poto hoće da optuženog Čađenovića uvedu u zonu krivične odgovornosti i da njegov rad i postupanje u spornim predmetima prikažu kao nezakonit. Činjenični opis optužnice je nejasan i nerazumljiv, te kao takav nema utemeljena u predloženim dokazima”, kazao je advokat Aković.

Sašu Čađenovića juče sprovode u Viši sud
Sašu Čađenovića juče sprovode u Viši sudfoto: Luka Zeković

On je podsjetio da je zastupnik optužbe okrivljenom stavio na teret da je tokom druge polovine 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije koju je stvorio Radoje Zvicer, da u djelovanju kriminalne organizacije postoji uticaj kriminalne organizacije na državno tužilaštvo...

“Za ovakve svoje tvrdnje optužba nije ponudila dokaze. Nema niti jednog dokaza da je okrivljeni Čađenović postao član kriminalne organizacije koju je navodno stvorio Zvicer. Činjenični opis je nejasan u pogledu odlučne činjenice od koga je to okrivljeni Čadjenović vrbovan da postane pripadnik kriminalne organizacije koju je stvorio Radoje Zvicer i koji mu je to pripadnik kriminalne organizacije prenosio naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije Zvicera”, istakao je Aković.

Naveo je da se optuženom Čađenoviću stavlja na teret da je prikrivao izvršioce najtežih krivičnih djela i da nije protiv njih pokretao krivične postupke.

“Ovakva teza optužbe je neutemeljena i lako oboriva. Optuženi Čađenović je kao tužilac optužio više desetina lica koja su pripadnici ‘kavačkog klana’. Između ostalog, optužio je za najteža krivična djela i Radoja Zvicera, organizatora kriminalne organizacije čiji je on navodni član”, rekao je advokat.

On je potom nabrojao nekoliko predmeta u kojima je postupao Čađenović:

“Tako, protiv navodnih vođa tzv. ‘Kavačkog klana’ početkom maja 2021. godine u predmetu nazvanom ‘Kod’ optuženi Čađenović (kada je već bio po tezi optužbe član kriminalne organizacije koju je stvorio Zvicer) je kao postupajući tužilac otvorio istragu, dok je 21. oktobra 2021. godine u tom predmetu podigao optužnicu protiv Slobodana Kašćelana, Radoja Zvicera, Radoja Živkovića, Milana Vujotića, Dragana Kneževića, Vladimira Vučkovića, Srđana Juriševića, Zdravka Perunovića, Miloša Radonjića, Darka Prelevića, Aleksandra Dragićevića, Zorana Kneževića i Milana Kneževića, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo putem pomaganja (izvršenog na štetu Nikole Stanišića) i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Optužnica je potvrđena od strane ovog suda”, rekao je advokat.

On je podsjetio i da je 21. decembra 2022. godine, od strane Višeg suda potvrđena je još jedna optužnica u vezi sa otmicom i smrću Mila Radulovića zvanog Kapetan:

“Koju je podigao ovdje optuženi kao tužilac. Optužnicom su obuhvaćeni državljani Srbije Veljko Belivuk, Marko Miljković, Nebojša Janković i Ratko Živković. Na optužnici su i Radoje Zvicer, Slobodan Kašćelan, Radoje Živković, Milan Vujotić, Dragan Knežević, Duško Roganović, Miloš Radonjić i Vladimir Vučković. Ukazujem da nema dokaza da je okrivljeni imao sa bilo kim od kriminogenih lica komunikacije koje su ostvarene preko ‘SKY ECC’ ili na bilo koji drugi način, te da prema dostupnim sadržajima ‘SKY ECC’ komunikacija organizator kriminalne organizacije i pripadnici iste ne pominju njegovo ime”, rekao je Aković.

Bonus video: