Mafija prokopala tunel do sudskog depoa: Rudari kopali i za račun kavčana

Jedan od ispreturanih predmeta tiče se jednog od vođa kavačke grupe Slobodana Kašćelana, saznaju “Vijesti”. Šef Višeg suda tvrdio da iz depoa ništa ne fali, direktor policije odgovorio da ne misli da je tunel rekreativno prekopan. U stanu odakle se krenulo u akciju, pronađen šut, ali i dio stvari koje istražiteljima mogu pomoći u rasvjetljavanju slučaja

151356 pregleda 678 reakcija 105 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predmet protiv kavačkog kriminalnog klana jedan je o ispreturanih u depou podgoričkog Višeg suda, nakon što je mafija pronašla način da uđe u prostorije te institucije.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je slučaj protiv visokorangiranog člana te kriminalne organizacije Slobodana Kašćelana, posebno interesovao one koji su prokopali tunel dug bar 30 metara - od zgrade u Njegoševoj ulici do sudskog depoa:

“Istražitelji su pronašli ispreturane spise nekoliko predmeta, a naročito jednog u kom je okrivljen Kašćelan, a dron koji je dio dokaznog materijala, nađen je van kese u kojoj se nalazio”, rekao je sagovornik “Vijesti” iz istrage.

Tunel prokopan ispod Višeg suda
Tunel prokopan ispod Višeg sudafoto: Uprava policije

Zabranjeno preuzimanje fotografija bez saglasnosti "Vijesti"

Dronovi su oduzeti u nekoliko predmeta koji se vode pred Višim sudom, a i u onom formiranom protiv 17 kavčana zbog optužbi za planiranje likvidacija dvojice, sada pokojnih pripadnika njima suprotstavljene kriminalne ekipe, Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića.

Jedan od izvora tvrdi da je tunel kopan najduže mjesec i po. Prema tim informacijama, stan u suterenu zgrade, naspram bočne strane objekta suda, vlasnici su izdali krajem jula. Akcija je najvjerovatnije sprovedena u avgustu, dok je na odmoru bila većina zaposlenih u državnoj upravi, pa i u Višem sudu.

Zakupci stana, kaže jedan od sagovornika lista, koristili su lažna dokumenta. Stanodavci su saslušani juče poslije podne u podgoričkoj policiji. Vlasnica je rekla da ne poznaje osobe koje su stan uzele pod kiriju.

Podrumski prozori stana iz kojeg je počelo kopanje
Podrumski prozori stana iz kojeg je počelo kopanjefoto: Mihailo Jovović

Zabranjeno preuzimanje fotografija bez saglasnosti "Vijesti"

“Alat kojim su kopali odnijet je, ali je u tunelu pronađeno nekoliko dokaza koji će, vjerujemo, koristiti tokom istrage... Nadamo se da ćemo uspjeti da izuzmemo i DNK profil”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

Pred istražiteljima je zadatak da konkretno utvrde ko su, koliko ih je bilo i šta su sve odnijeli iz prostorije u kojoj se čuvaju dokazi izvršenja krivičnih djela u nadležnosti Višeg suda.

Neki od njih “Vijestima” su saopštili da je cilj “rudara” isključivo bio uzimanje deponovanih dokaza: “Sve druge verzije su skretanje istrage u pogrešnom smjeru”, rekao je sagovornik.

Policijski inspektori provjeravaju šahte u blizini Višeg suda
Policijski inspektori provjeravaju šahte u blizini Višeg sudafoto: Luka Zeković

Zabranjeno preuzimanje fotografija bez saglasnosti "Vijesti"

Predsjednik Višeg suda Boris Savić, međutim, pred novinarima je iznio nekoliko pretpostavki, naglašavajući da gotovo ništa ne nedostaje...

“Sproveden je popis, koji je trajao do ranih jutarnjih sati. Konstatovano je da gotovo ništa ne nedostaje”, rekao je on.

S tom tezom polemisao je, međutim, šef Uprave policije Nikola Terzić, rekavši “Vijestima” da ne vjeruje da je neko rekreativno kopao tunel do zgrade suda, iako bi volio da griješi. “Za razliku od predsjednika Višeg suda, koji je saopštio da gotovo nijedan dokaz iz depoa ne nedostaje, mislim da niko nije uložio toliki trud i napor zbog rekreacije, iako bih volio da je on u pravu, a da ja griješim. Plašim se da će istina biti drugačija”, rekao je Terzić.

Početak

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je ispreturane dokaze u sudskom depou, najprije primijetio jedan od službenika Višeg suda, nakon čega su obaviješetni istražni organi.

Da je tunel prokopan, otkriveno je u noći između ponedjeljka i utorka, dok su popisivani dokazi, tvrdi jedan od sagovornika “Vijesti”.

Prema istim informacijama, pripadnici Protivterorističke jedinice potom su utvrdili da se iza otvora na zidu krije tunel koji vodi do obližnje stambeno-poslovne zgrade u Centru Podgorice. U akciji je korišćena antidiverziona oprema, poput robota.

Kada su kroz podzemni tunel ušli u stan do kojeg je vodio, u njemu su pronašli šut, objašnjava isti izvor.

Inspektori i tužioci juče su, gotovo čitav dan proveli u zgradi nadomak suda, izuzimajući dokaze iz stana u suterenu i tunela koji je “rudarima” na tacnu stavio veoma značajne dokaze.

“Aktivnosti koje policija preduzima na rasvjetljavanju obijanja depoa Višeg suda idu dobrom dinamikom u smislu pronalaska, fiksiranja i izuzimanja materijalnih dokaza koji će nas, iskreno se nadam, u veoma kratkom vremenskom periodu dovesti ne samo do izvođača, već i do naručilaca radova. Ovaj slučaj pokazuje da ljudi s one strane zakona ne miruju. Međutim, neka budu sigurni da ne mirujemo ni mi i da ćemo ih uskoro izvesti pred lice pravde”, rekao je juče “Vijestima” Terzić.

On se osvrnuo i na činjenicu da službenici Uprave policije i dalje obezbjeđuju zgrade sudova i tužilaštava, iako je zakonom drugačije propisano.

“Iako je odavno trebalo da bude formirana druga služba koja bi se bavila poslovima zaštite objekata sudova i tužilaštava, službenici Uprave policije i dalje čuvaju te objekte, uprkos svim poteškoćama i problemima u radu. To naravno činimo u cilju efikasnije zaštite, izlazeći im u susrtet”...

Terzić, njegov pomoćnik Miloš Rakonjac, načelnik Odjeljenja bezbjednosti Podgorica Goran Jokić, načelnik podgoričke kriminalističke policije Zoran Bašanović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, juče su bili na licu mjesta.

Adžić je novinarima kazao da će policija uraditi sve da otkrije počinioce.

Istakao je i da popisivanje deponovanih dokaza još traje, ali i potvrdio informaciju “Vijesti” da tunel vodi do zgrade nadomak suda.

“Trenutno nema procesuiranih, ali vrlo brzo očekujemo da će se od pojedinaca uzimati izjave”, kazao je Adžić juče.

Debeli zidovi

Predsjednik Višeg suda Boris Savić kazao je juče da je otvor tunela pronađen na dobro sakrivenom mjestu i da je morao biri “pravljen duži vremenski period”...

“Ne znamo šta se moglo sve desiti da taj otvor nije primijećen. Nama je najvažnije da smo zatvorili nešto što je predstavljalo opasnost”, rekao je on.

Novinarima je objasnio i da su zidovi zgrade suda debeli oko 70 centimera, da je dva dana prije nego je u ponedeljak 11. septembra otkriveno da je depo obijen, ulaženo u tu prostoriju.

Međutim, u ponedeljak oko 8 sati primijetili su pretumbane predmete:

“Istina je da su u Višem sudu u prostorijama depoa tog suda zatečeni tragovi drugih lica. Odmah je obaviještena policija, koja je nakon izvršenog uviđaja došla do iste konstatacije. Sproveden je popis, koji je trajao do ranih jutarnjih sati. Konstatovano je da gotovo ništa ne nedostaje”, rekao je Savić.

Savić je istakao da je zabunu stvorilo to što su stvari u depou bile ispreturane.

Istakao je i da bi detaljan popis trajao mjesecima, jer se tu nalazi ogroman broj fizičkih predmeta.

“Tunel je tačno otkriven pod zemljom, a istragom će se utvrditi koji je alat korišćen. Nevjerovatan je način izvršenja, kopanja tunela”, dodao je, rekavši da ne vrše podzemnu kontrolu, iako ta zgrada ima fizičko i tehničko obezbjeđenje.

Predsjednik Višeg suda, međutim, i istražiteljima će morati da ponovi izjavu datu novinarima - da gotovo ništa ne nedostaje od dokaza pohranjenih u depou.

Sagovornik uključen u istragu kazao je da im je nejasno kako je Savić za nepuna 24 sata došao do te informacije, jer detaljan popis materijalnih dokaza nije urađen.

Predsjednik Višeg suda nije juče odgovorio na pitanja “Vijesti” poslata mejlom, među kojima su i to koliko se ukupno predmeta vodi pred tim sudom, za koliko njih su dokazi i spisi pohranjeni u depou, kada je posljednji put napravljen popis depoa, i što je uskladišteno u toj prostoriji.

Raković: Novac se ne čuva u depou Višeg suda

U depou Višeg suda ne čuva se novac, već je pohranjen u sasvim drugoj prostorji, objasnila je za “Vijesti” savjetnica za odnose sa javnošću tog suda Marija Raković.

On je istakla da će istraga pokazati kako je prokopan tunel pod zemljom da bi provalnik ili nekoliko njih, došli do depoa.

“Zgrada Višeg suda se čuva 24 sata”, dodala je.

Rakovićeva je naglasila i da u interesu istrage ne može saopštiti gdje je prokopan tunel, koliko je dugačak, kao ni to da li je saslušavan neko od službenika suda.

Obećana zemlja narko-klanova

Najnoviji skandal sa tunelom do Višeg suda podsjeća na scene iz serije “Narkos” i govori da je ovakva Crna Gora obećana zemlja narko klanova. Zarobljeno sudstvo u kandžama mafije je toliko “zaboravilo” na svoj posao da je neko duži vremenski period mogao ležerno preturati po sudskom depou i tamo raditi šta mu volja.

To su juče saopštili iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), nakon obijanja depoa u Višem sudu.

“Očigledno da pravosuđe nema kontrolu ni nad papirima i dokazima, a imaju nad ljudskim sudbinama i životima. Jer kako drugačije objasniti da je neko uspio uz pomoć tehnike iskopati tunel usred centra Podgorice, da to niko ne vidi i ne čuje, a da pritom ne postoji ozbiljna zaštita depoa? Tako nešto, izgleda, ima samo u filmovima i u ovoj zemlji gdje klanovi slobodno kopaju ispod gradova tragajući za svetim kriminogenim gralom”, navode.

Oni su nazvali nervoznom izjavu predsjednika Višeg suda Borisa Savića da, navodno, ništa iz depoa nije ukradeno: “To je samo pokriće za neviđenu bruku koju su doživjeli sudstvo i crnogorske institucije. Možemo samo zamisliti šta je sve moglo biti otuđeno, a ukoliko nije ništa odnijeto, da li je možda zamijenjeno ili uneseno nešto čega dosad tamo nije bilo”...

“Ko zna koliko postoji takvih tunela po Crnoj Gori, ovo je tek prvi otkriveni. Preko raznih tajnih prolaza su mnogi nosili svašta na skrivene lokacije i račune po svijetu i uvijek u svrhu pljačkanja države i građana”, saopštili su iz koalicije na čijem su čelu Andrija Mandić i Milan Knežević.

Niđe tuneli nisu crni...

Političar Goran Danilović ocijenio je skandaloznim obraćanje šefa Višeg suda, a povodom kopanja tunela do prostorije sa dokazima.

“Bizarnije ne može biti!... Kaže čovjek da ne znaju šta se sve moglo desiti da taj otvor nije primijećen? A šta se moglo desiti? Neko bi valjda ušao u depo i preturao po deponovanom materijalu i dokazima, zar ne? Možda bi i iznosio po paketić droge za prodaju? Možda bi u depou držao zatvorenike, a možda bi se i uselio sa širom familijom? Predsjednik kaže da je otvor primijećen! Čekajte: je li primijećen ili otkriven? Jesmo li mogli saznati danas zašto taj otvor nije primijećen juče? Koliki je taj otvor”, pitao je lider Ujedinjene Crne Gore.

Rekao je kako jedva čeka “dodatne informacije iz ovog trilera”.

“Ovo vam je, dragi moji, ono kad vas sreća pogleda, kad je Bog na strani naše otadžbine. Nigdje tuneli nijesu crni kao ispod Crne Gore”, poručio je on.

Pipci hobotnice idu kroz tunele

Iz Građanskog pokreta URA saopštili su da smo dobili još jednu potvrdu koliko su trule daske u sudskoj grani vlasti i da pipci kriminalne hobotnice dosežu duboko unutar nje.

Poručili su da su uvjereni da će oslobođene institucije “i ovoga puta pokazati” da je država jača od mafije i da će doći do počinilaca ovog krivičnog djela.

“Zahvaljujući političkoj volji koja je dovela do usvajanja izmjena i dopuna Zakona o tužilaštvu, nazivanog i ‘Dritanov zakon’, i preko čišćenja policije od kriminalnih struktura, napravljene su značajne reforme u tim institucijama, koje su odmah zatim i dovele do značajnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Međutim, da bi pravda zaživjela u potpunosti, neophodne su i reforme u sudskoj grani vlasti, ali, nažalost, dovoljan broj političkih aktera zasada nije pokazao volju da se do njih i dođe”.

Oni su konstatovali i da je jasno i zbog čega je takvo stanje - jer interesi kriminalnih struktura kod većeg broja političkih subjekata imaju prioritet u odnosu na interese države Crne Gore, njenih građana i našeg evropskog puta.

“Pravda u Crnoj Gori jeste spora, ali je i dostižna dok god postoje ljudi koji su spremni da se uhvate u koštac sa najozloglašenijim kriminalcima u zemlji. Ko god misli da može vratiti točak istorije nazad i zaustaviti ruku pravde, ne bi trebalo mnogo da se zavarava nekim trenutnim uspjehom, jer dokazi se ne nalaze samo u depou Višeg suda, neki su i na sigurnom”, saopštili su iz GP URA.

DPS: Rasulo u bezbjednosnom sektoru

Iz Demokratske partije socijalista tvrde da je neopaženo i nesmetano prokopavanje tunela i obijanje depoa Višeg suda u Podgorici, pokazatelj je faktičkog rasula u bezbjednosnom sistemu Crne Gore:

“Koji je gotovo u potpunosti nefunkcionalan i nema mogućnosti da adekvatno odgovori svojim osnovnim zadacima. Odgovornost za takvo stanje snose Dritan Abazović i Filip Adžić, koji su političkim podešavanjem bezbjednosnog sistema, ostrašćenim revanšizmom, i svojim arogantnim neznanjem potpuno urušili najvažniji stub jedne države”.

Oni su saopštili da se nakon upada u jednu od najzaštićenijih zgrada u našoj državi, postavlja pitanje kakva je bezbjednost drugih institucija.

“U krajnjem, kakvo je bezbjednosno stanje u državi i u kojoj mjeri su svi građani Crne Gore ugroženi, kada kriminalci nesmetano kopaju tunele do ulaza u pravosudne institucije?!”.

Biro za operativnu koordinaciju organa obavještajnog bezbjednosnog sektora za danas je zakazao sjednicu čija glavna tema će biti bezbjednost i mjere zaštite objekata i prostorija organa za sprovođenje zakona i čuvanje dokumentacije, sa posebnim fokusom na obijanje depoa Višeg suda u Podgorici”, saopšteno je juče iz Vlade

Dron “izletio” iz kese sa dokazima

Iako nije precizirano koji od nekoliko predmeta formiranih protiv pripadnika organizovane kriminalne grupe kavački klan je najviše zanimao “rudare”, sagovornik “Vijesti” kazao je da je to predmet u kome je zaplijenjen i dron.

Dron se pominje u predmetu Specijalnog državnog tužilaštva protiv Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Slobodana Kašćelana i još 14 osoba, zbog planiranja ubistva sada pokojnih pripadnika škaljarskog klana Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića. Članovima te grupe označili su i Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Igora Terzića, Danila Bakića, Stevana Kraljevića, Radovana Mujovića, Vladana Lučića, Filipa Kneževića i Ratka Živkovića.

Prema dokazima plan im je bio da Vukotića likvidiraju dok se nalazio u Istražnom zatvoru u Spužu.

Kao osobe koje su imale zadatak da ubiju vođu škaljaraca označeni su Vukčević, Terzić i još jedan zasada nepoznati član kriminalne grupe.

U već potvrđenoj optužnici navodi se da je dio Zvicerove ekipe obučavan kako da dronovima prenese eksplozivne naprave i fizički likvidira pripadnike škaljarskog klana.

Prema tvrdnjama SDT-a, i državni prvak u padobranstvu, Saša Dragojević, dio je ekipe koja je tokom 2020. godine planirala ubistvo dvojice škaljaraca.

Taj službenik podgoričke javne administracije, uhapšen je u julu 2023. godine, sa još dvije osobe, zbog sumnje da je dio višečlane mafijaške organizacije kojom je rukovodio vođa kavačkog klana, Zvicer.

Dragojević je dio podgoričke Službe zaštite i spasavanja i instruktor je za upravljanje dronovima.

Osim Dragojevića, u julu su uhapšeni i Boris Pejović i Borko Bešović, inače jedan od najspremnijih vojnih specijalaca koji je igrao bitnu ulogu u kavačkoj kriminalnoj ekipi.

Bešoviću, pripadniku Bataljona za borbenu podršku Vojske Crne Gore, služba je prestala krajem 2022. godine zbog bezbjednosnih prijetnji.

Zbog planiranja likvidacija sada pokojnih Vukotića i Jovanovića, krivična prijava podnijeta je i protiv Zvicerovog rođaka Radoja Živkovića zvanog Žuti.

SD: Totalno urušavanje bezbjednosnog sistema

Kopanje tunela do depoa Višeg suda govori o totalnom urušavanju bezbjednosnog sistema Crne Gore, koje je započeto još krajem 2020. godine, a koje je poseban zamah dobilo formiranjem 43. Vlade Dritana Abazovića, saopšteno je iz Socijaldemokrata (SD).

“I dok URA, njeni ministri i predsjednik Vlade i dalje vape o “kriminalnoj hobotnici”, javnost je danas u potpunosti svjesna da kriminal stanuje u njihovim redovima. Da su upravo oni to koji su u najviše državne institucije, pa čak i na najozbiljnije pozicije u bezbjednosnom sektoru, doveli lica sa ozbiljnim dosijeima ili, u najmanju ruku, nedovoljno pouzdana lica za takve funkcije”, navodi se u saopštenju.

Adžić uperio prst u PES, oni mu poručili da odgovori građanima ko je obio depo

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić saopštio je juče da je obijanje depoa neka vrsta napada na sistem i državu.

Kazao je da se dogodilo ono što su najavljivali u prethodnom periodu - da neki ljudi koji se pominju već duži vremenski period kao nosioci buduće vlasti, imaju određene vrste veza sa kriminalnim strukturama.

“Što je svakako nakon intenzivne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koja je prepoznata od strane građana u prethodnih godinu i po dana, rekao bih malo poljuljana i negdje se dao vjetar u leđa onim kriminalnim strukturama da može doći do situacije da se sve vrati na onaj period kada su Crnom Gorom vladale kriminalne strukture”, kazao je Adžić.

Iz Pokreta Evropa sad polemisali su sa tom izjavom, poručivši Adžiću da je bolje da odgovori na pitanja koja interesuju građane.

“Zanimljivo je kako je Filip Adžić, kao ‘iskusni profesionalac iz sektora bezbjednosti’, postavio moguće verzije događaja - provalne krađe u depo Višeg suda. Za njega su najsumnjiviji ‘nosioci buduće vlasti’, koje, u svom već prepoznatljivom maniru, povezuje sa kriminalnim strukturama, naravno bez ikakvih podataka i dokaza, koristeći maglovitu frazu ‘neki ljudi imaju određene vrste veza’. Umjesto ovakve zloupotrebe službe i funkcije, te korišćenja jednog veoma značajnog bezbjednosnog događaja za političko etiketiranje, bilo bi bolje da ministar odgovori na pitanja koja interesuju građane: ko je i zbog čega provalio u sudski depo? da li su nestali neki predmeti, tj. dokazi iz aktuelnih postupaka? da li je obezbjeđenje depoa bilo adekvatno i efikasno organizovano? Da li su počinioci imali saučesnike u sudu ili sistemu obezbjeđenja? Mislimo da je važnije da javnost dobije odgovore na ova pitanja nego ministrovo oplakivanje ničim zaslužene fotelje”, poručili su iz PES-a.

Bonus video: