BOK: Obijanje depoa Višeg suda najopasniji udar na institucije države i pravosudni sistem, šestoro osumnjičenih

"Zaključeno je da je riječ o aktivnostima sa visokim nivom organizacije i profesionalizma, koja je podrazumijevala učešće većeg broja lica različite profilacije"

52832 pregleda 101 reakcija 26 komentar(a)
Tunel koji je vodio do depoa Višeg suda u kojem se čuva dokazni materijal, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore
Tunel koji je vodio do depoa Višeg suda u kojem se čuva dokazni materijal, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Biro za operativnu koordinaciju organa obavještajno-bezbjednosnog sektora (BOK) je u odnosu na trenutno najaktuelniju temu – obijanje depoa Višeg suda u Podgorici, na osnovu prikupljenih informacija konstatovao da se radi o najznačajnijem i najopasnijem udaru na institucije države i pravosudni sistem.

Iz Ministarstva pravde je saopšteno da su na VI sjednici BOK kojom je rukovodio ministar pravde i koordinator Biroa Marko Kovač, a kojoj su pored članova Biroa, po pozivu prisustvovali predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić i ministar unutrašnjih poslova gdin Filip Adžić, razmatrana pitanja bezbjednosti i mjera zaštite objekata i prostorija organa za sprovođenje zakona, sa posebnim fokusom na događaj u vezi sa depoom Višeg suda u Podgorici.

"Zaključeno je da je riječ o aktivnostima sa visokim nivom organizacije i profesionalizma, koja je podrazumijevala učešće većeg broja lica različite profilacije. Konstatovano je da su nadležni državni organi u kratkom roku preduzeli sve potrebne aktivnosti na planu utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezanih za predmetni događaj, kao i identifikaciju i pronalaženje lica koja su učestvovala u istom", ističe se u saopštenju BOK.

Oni su dodali da su s tim u vezi, preduzete aktivnosti rezultirale pronalskom više tragova, koji će biti predmet dalje obrade i vještačenja, a ujedno ukazuju i da se trenutno preduzimaju intenzivne aktivnosti na identifikaciji šest osoba za koja se osnovano sumnja da su učestvovala u ovom događaju.

"Paralelno sa navedenim aktivnostima, preduzimaju se i aktivnosti na pronalaženju nalogodavaca ovog kriminalnog poduhvata. Ipak, uzimajući u obzir ozbiljnost aktuelne situacije i moguće posljedice, shodno odredbama Zakona o osnovama obavještajno bezbjednosnog sektora, Biro za operativnu koordinaciju je ukazao na obavezu hitnog inteziviranja svih aktivnosti organa obavještajno bezbjednosnog sektora u cilju zaštite vitalnih interesa državnih institucija", piše u saopštenju BOK.

Konstatovano je i da je lokacija na kojoj se nalazi zgrada u kojoj je smješten Viši sud, i pored viskog stepena mjera fizičko – tehničkog obezbjeđenja same zgrade, veoma kompleksna sa aspekta različitih bezbjednosnih rizika, te da se u odnosu na navedeno aktivno radi na trajnom rješavanju i obezbjeđenju prostornih i infrastukturnih kapaciteta za potrebe sudskih i tužilačkih instanci.

"U međuvremenu, neophodno je da se preduzmu dodatne mjera tehničkog i drugih vidova obezbjeđenja zgrade u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici. Na kraju VI sjednice, zaključeno je da će organi za sprovođenje zakona, zajedničkim naporima, odlučno stati u zaštitu državnih interesa i pred lice pravde izvesti sva lica koja su učestovala u ovom kriminalnom poduhvatu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: