VDT-u podnesena prijava protiv Perović, podaci javnih funkcionera dati stranoj firmi

Agencija za zaštitu ličnih podataka je ustvrdila da su informacije od crnogorskih funkcionera obrađivane van Crne Gore, te jasno saopštila da je ASK prekršila zakon

5540 pregleda 26 reakcija 15 komentar(a)
Jelena Perović, Foto: Boris Pejović
Jelena Perović, Foto: Boris Pejović

Advokat Nikola Angelovski podnio je danas Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv direktorice Agencije za sprječavanje korupcije Jelene Perović i NN ovlašćenih lica iz te institucije, potvrdio je on za Portal RTCG. Ovo je učinio jer su, kako tvrdi, mimo zakonskih propisa, dozvolili novosadskoj firmi “Prozone”, da ima uvid u podatke svakog crnogorskog funkcionera, počevši od Vlade i Skupštine.

Angelovski je kazao da je skandalozno ovo što se desilo te da može da izazove zloupotrebe neviđenih razmjera, prenosi Portal RTCG.

“Smatram da bi u Sjedinjenim Američkim Drzavama i zemljama Evropske unije ovo bio prvorazredni bezbjedonosni i pravno-politički skandal, pa podnošenjem krivične prijave kao savjesni građanin, advokat i javni funkcioner - zamjenik člana Državne izborne komisije tražim od Vrhovnog državnog tužilaštva da kao organ gonjenja po službenoj dužnosti ovo ispita i dovode do kraja”, istakao je Angelovski u izjavi za naš Portal.

I njegovi podaci su zloupotrijebljeni, zbog čega se odlučio za tužbu.

Kazao je da se u konkretnom slučaju desilo da su bez znanja Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama otišli lični podaci svih javnih funkcionera u Crnoj Gori i članova njihovi porodica.

“A mi do danas ne znamo gdje su ti lični podaci završili i ko je osim zaposlenih iz firme ,,Prozone'' iz Novog Sada imao uvid u te podatke i da li je napravljena kopija podataka i da li se oni i dalje mogu zloupotrebljavati i dijeliti neograničenom broju nepoznatih lica, a što se vrlo vjerovatno može desiti imajući u vidu porast sajber kriminala u svijetu”, istakao je Angelovski.

ASK ima zadatak da zaštiti prostor sa podacima crnogorskih funkcionera, ali je paradoksalno da je upravo odatle dozvoljen pristup svim podacima koji su tajna, firmi koja nije iz Crne Gore.

Ta firma je na taj način imala uvid u podatke pojedinačno svakog crnogorskog funkcionera, počevši od Vlade i Skupštine, pa do službenika koji su u obavezi da dostavljaju imovinski karton Agenciji za sprječavanje korupcije.

Na ovaj način, svaki funkcioner pojedinačno ima pravo da tuži ASK.

Agencija za zaštitu ličnih podataka je ustvrdila da su informacije od crnogorskih funkcionera obrađivane u van Crne Gore, te jasno saopštila da je ASK prekršila zakon.

Privatna firma iz strane države tako je dobila uvid u informacije o svim crnogorskim funkcionerima, ali i članovima njihovih domaćinstava.

Shodno zakonu, svi crnogorski funkcioneri su dužni da periodično dostavljaju izvještaje ASK-u, pokretnoj i nepokretnoj imovini, visini primanja, zaduženju u banci i niz drugih informacija, kako ličnih, tako i članova svoje porodice. U sve ove podatke, kao i u podatke o matičnim brojevima, ali i brojevima telefona, propustom, ASK-a, uvid je imala i firma Prozone iz Novog Sada. Sa ovom firmom ASK posluje od 2016. godine. Iako se dugo ova dokumentacija skrivala od javnosti, tek nedavno je, na osnovu slobodnog pristupa informacijama, dostavljena advokatu Nikoli Angelovskom.

Sve je počelo tako što je MANS podnio zahtjev za inspekcijski nadzor ASK-a, kako bi se utvrdilo da li je bilo ko, izuzev njih imao pristup podacima funkcionera.

“MANS je došao do saznanja da je Agencija za sprječavanje korupcije, bazu podataka javnih funkcionera, sa ličnim podacima funkcionera i sa njima povezanih lica proslijedila kompaniji Prozone iz Novog Sada, sa kojoj je zaključen ugovor o nabavci usluge održavanja aolikativnog softvera ASK-a, a sve bez prethodno pribavljene saglasnosti Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama”, navodi se u prijavi.

Da je istina da su podaci funkcionera bili dostupni firmi Prozone, ustvrdila je i Agencija za zaštitu ličnih podataka, na sjednici u septembru prošle godine.

Tada su donijeli odluku o zabrani iznošenja podataka.

“Zabranjuje se Agenciji za sprječavanje korupcije povjeravanje poslova obrade i iznošenje ličnih podataka iz infomrativnog sistema privrednom društvu Prozone, sa sjedištem u Novom Sadu, suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti”, piše u zaključku sa sjednice Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Direktorka ASK-a Jelena Perović ranije je kazala da se propust desio jer je Ministarstvo pravde Crne Gore sa Agencijom za borbu protiv korupcije Republike Srbije još 2015. potpisalo protokol o ustupanje “Source code” u cilju uspostavljanja informacionog sistema Agencije za sprječavanje korupcije Crne Gore.

Zbog toga, prema njenim riječima, ASK nije imala obavezu pribavljanja saglasnosti, kao ni obavezu sklapanja ugovora.

Bonus video: