Ilinčić oslobođena krivice, ali ne i milionskog duga

Iako ju je Apelacioni sud oslobodio krivice da je kao dio kriminalne grupe Svetozara Marovića izvršila malverzaciju, Olivera Ilinčić koja stoji iza nekadašnje mreže firmi, nije oslobođena plaćanja duga na ime poreza na nepokretnost Opštini Budva, koji se godinama gomila

48741 pregleda 24 reakcija 25 komentar(a)
Parcela kod Svetog Tome, Foto: Vuk Lajović
Parcela kod Svetog Tome, Foto: Vuk Lajović

Iako ju je Apelacioni sud oslobodio krivice da je kao dio kriminalne grupe Svetozara Marovića izvršila milionsku malverzaciju, srpska državljanka Olivera Ilinčić koja stoji iza nekadašnje mreže firmi, nije oslobođena plaćanja milionskog duga na ime poreza na nepokretnost Opštini Budva, koji se godinama gomila.

Opština, odnosno njena Uprava lokalnih javnih prihoda je početkom septembra zbog novih stotinu hiljada eura poreskog duga, stavila hipoteku na dvije atraktivne parcele na Bečićkoj plaži, koje su u vlasništvu firme “Fifth avenu”, koju je osnovala firma “Fifth avenu investments limited” iz Velike Britanije, a koju, kako su svih prethodnih godina mediji pisali, a tvrdi SDT, kontroliše Ilinčićeva.

Riječ je o dvije atraktivne parcele uz samo šetalište uz Bečićku plažu, jedne kod Svetog Tome površine 1.729 kvadrata i druge, stotinak metara udaljenoj, ka Rafailovićima, uz nekadašnji hotel “Naftagas”, od 2.585 kvadrata.

Firmi je blokirana i jednospratna poslovna zgrada od 700 kvadrata u centru naselja Sveti Stefan, u kojoj je nekada bio restoran “Golubinj”.

“Založno pravo - hipoteka u ukupnom iznosu od 28.814 eura u korist Opštine Budva, na osnovu rješenja o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, piše u listu neokretnosti u koji su “Vijesti” male uvid.

Istog dana u katastarskoj evidenciji upisana je još jedna hipoteka.

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 71.546,51 euro u korist Opštine Budva na osnovu rješenja o obezbjeđenju potreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, navodi se u novoj hipoteci.

Time je nastavljeno gomilanje poreskih obaveza koje je ta firma ostavila zbog dugogodišnjeg izbjegavanja plaćanja poreza na nepokretnost.

Prošle godine Opština je takođe bila prinuđena da stavi hipoteku na istu zemlju i nekretnine i to zbog poreskog duga od 187 hiljada eura.

Upisujući hipoteke, Opština se osigurava da će od poreskih dužnika, čiji je spisak pozamašan, naplatiti milionska potraživanja.

I druge firme koje je kontrolisala Ilinčićeva, koje je takođe istraživalo Specijalno tužilaštvo, povezujući ih sa Marovićem, a koje su nekada gazdovale sa gotovo 50 hiljada kvadrata od Lučica do Budve, nijesu platile porez.

Olivera Ilinčić
Olivera Ilinčićfoto: Vijesti

Tako je prošle godine Uprava lokalnih javnih prihoda, postupajući po službenoj dužnosti, pokrenula postupak prinudne naplate 676.000 eura duga na ime poreza na nepokretnost protiv podgoričke kompanije “Property investments” koja se povezuje sa Oliverom Ilinčić. Firma je imala atraktivnu parcelu od devet hiljada kvadrata u uvali Lučice kod Petrovca, koju je zbog duga na ime kredita u međuvremenu prodala banka.

Prošle godine Uprava lokalnih javnih prihoda donijela je rješenje kojim se nalaže budvanskom katastru da zbog poreskog duga od 151 hiljadu eura upiše hipoteku na zemljišni kompleks od 35 hiljada kvadrata na periferiji Budve, vlansištvo kompanije “Good location properties”, koja se takođe povezuje sa Ilinčićevom.

Prije mjesec i po Apelacioni sud odbacio je kao neosnovanu žalbu Specijalnog državnog tužilaštva protiv rješenja Višeg suda koje je oslobodilo optužbi Oliveru Ilinčić, nekadašnju savjetnicu predsjednika državne zajednice Svetozara Marovića.

Specijalno tužilaštvo uložilo je žalbu na odluku vijeća Višeg suda u Podgorici koje je donijelo rješenje kojim je ponovo obustavljen krivični postupak protiv okrivljenih Olivere Ilinčić, Katarine Pekić, Stevice Dragovića i ostalih.

Taj sud je odlučio da nema dovoljno dokaza u dorađenoj optužnici da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe Svetozara Marovića na prevarni način novac 14 osoba iskoristili za pokrivanje kredita kompanije “Properti investments” kod Prve banke.

Ništa od mega-hotela na Bečićkoj plaži

Kompanija “Fifth avenu investments limited” na parceli u Bečićima imala je ambiciozan investicioni plan, za koji nije dobila zeleno svjetlo Opštine Budva.

U martu 2021. tadašnji vršilac dužnosti glavnog gradskog arhitekte Vladan Stevović, kako je “Vijestima” potvrđeno, odbio je zahtjev te kompanije za davanje saglasnosti na idejno rješenje budućeg hotelskog kompleksa sa pet zvjezdica.

Animacija hotelskih kula
Animacija hotelskih kulafoto: Privatna arhiva

Riječe je o dvije kule od po 10 i 12 spratova, na parceli između Svetog Tome i hotela “Splendid”, na samoj Bečićkoj plaži.

U osporenom idejnom rješenju, kompanija je planirala da gradi u dvije faze hotel sa pet zvjezdica ukupne bruto građevinske površine. Prva faza predviđa gradnju na dvije parcele, ukupne bruto građevinske površine od 11.733 kvadrata iznad zemlje i 1.702 kvadrata garaža.

Prvom fazom planirana je izgradnja solitera na dvijema parcelama ukupne površine 843 kvadrata, koji bi imao garažu, prizemlje i deset spratova sa ukupno 72 smještajne jedinice, dok druga faza predviđa gradnju solitera na četiri katastarske parcele ukupne površine 1.729 kvadrata, koji bi imao garažu, prizemlje i 12 spratova sa 70 smještajnih jedinica.

Bonus video: