Hrvatski granični policajci prodavali informacije i "škaljarcima"?

Osim policajaca i dvije posrednice, koje su sve priznale, optužnicom su, kako je N1 već javljao, obuhvaćeni i "škaljarci" Kemal Rastoder i Mladen Šipka te Dušan Georg

9113 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dvije posrednice, priznale su na sudu da su bile spona između optuženih zagorskih policajaca u Hrvatskoj i pripadnika kriminalnog miljea, među kojima su bili i pripadnici crnogorskog škaljarskog klana, piše N1 Hrvatska.

Nagodile su se s hrvatskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) na rad za opšte dobro i novčane kazne od po 10 hiljada eura.

Preko njih je, kako su potvrdile na sudu, išao novac za policajce kojima su kriminalci plaćali mito za informacije iz službenog sistema Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Ti su policajci, tvrdi USKOK, evidentirali fiktivne prelaske državne granice za određene državljane trećih zemalja, ali su i za njih provjeravali kvalitet lažnih dokumenata.

Osiguranje za okrivljene

Osim toga dostavljali su im podatke o raspisanim potjernicama.

Osim policajaca i dvije posrednice, koje su sve priznale, optužnicom su, kako je N1 već javljao, obuhvaćeni i "škaljarci" Kemal Rastoder i Mladen Šipka te Dušan Georg.

Protiv njih je optužnica prekjuče potvrđena te bi im suđenje trebalo početi uskoro.

Rastoder je na Županijski sud u Zagrebu na sjednicu optužnog vijeća dovezen uz posebne mjere obezbjeđenja koje će, izvjesno je, vrijedjeti i za glavnu sudsku raspravu, navodi N1.

Raskrinkani preko aplikacije Skaj

S pripadnicima kriminalnog miljea kontakt je, prema optužnici, ostvaren putem aplikacije Skaj, a kada je ona dešifrovana otkriven je i ovaj kriminalni lanac. Kanal je, dakle, kako su priznale posrednice, išao iz kriminalnog miljea preko njih do policajaca. Za iznose od 150 do 800 eura policajci su odavali povjerljive informacije iz službenog MUP-ovog sistema.

Dokumentacija im je slata putem dostavljača, a istim putem je sve i vraćano.

Dvojica policajaca su na svojim radnim mjestima na graničnim prelazima pretraživali nacionalne baze podataka Informaciionog sistema MUP-a Hrvatske, Šengenski informacijski sistem i baze podataka Interpola, te obavljali tražene provjere.

U većini slučajeva fotografisali su interfejs informacionog sistema s prikazom rezultata obavljenih traženih provjera. Te fotografije slate su zainteresovanim osobama koje su za to i platile izdašni mito.

Novac na bankovnom računu

Novac se, priznale su posrednice, slivao na multivalutni račun otvoren u Samoborskoj banci d.d. ili je transferisan preko Vestern Juniona.

Od sredine 20319. do 11. juna 2022. trojica policajaca nezakonito su zaradila gotovo 30 hiljada eura.

Bonus video: