Abazović: Iz sata u sat se mijenja situacija u našu korist

Istakao je da Osnovno državno tužilaštvo (ODT) Podgorica, UP i ANB na ovom slučaju rade bez podrške međunarodnih partnera

77325 pregleda 118 reakcija 119 komentar(a)
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjedik Vlade Dritan Abazović saopštio je danas da aktivnosti Uprave policije (UP), Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i tužilaštva daju dobre rezultate i da očekuje da se slučaj provale u depo Višeg suda u Podgorici u veoma kratkom roku riješi.

On je to kazao nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Istakao je da Osnovno državno tužilaštvo (ODT) Podgorica, UP i ANB na ovom slučaju rade bez podrške međunarodnih partnera.

Kazao je da su se obavezali da ne govore o detaljima i dokazima koji su im prezentovani tokom sjednice.

Nije želio da precizira odakle su oni koji su obili depo Višeg suda.

Čestitao je policiji na efikasnoj akciji.

Dritan Abazović
foto: Vlada Crne Gore

Kazao je da imaju više podataka nego što je bilo očekivano u kratkom roku.

"Iz sata u sat se mijenja situacija u našu korist", kazao je on.

Iz depoa podgoričkog Višeg suda ukradeno je nekoliko pištolja, koji su dokazni materijal protiv šefova kavačkog kriminalnog klana, dok istražitelji tragaju za šest osoba, učesnika u obijanju.

Osim pištolja ukradeni su i dokazi iz više predmeta, ali se vjeruje da su lopovi namjerno napravili pometnju u moru spisa kako bi zabašurili šta im je bila glavna meta.

Da je neko preturao dokaze, otkriveno je 11. septembra ujutro. Uprkos tome, službenici Višeg suda tek su nakon 20-ak sati ustanovili da su lopovi prokopali rupu na zidu te prostorije, a od nje i tunel do stana u zgradi naspram sudske, u Njegoševoj ulici.

Abazović je istakao je da ne želi da dovodi javnost u zabludu niti da bilo koga optužuje, ali da lično on nikada ne bi elimnisao mogućnost da se prikriju nalogodavci ubistva Duška Jovanovića.

"Nemamo informaciju da je puška nestala, ali želimo da se vještačenje radi iznova. Ne samo puške, već svega u tom predmetu", rekao je Abazović.

Dritan Abazović
foto: Vlada Crne Gore

"Nema niko zakonsku obavezu, ali da bi makli sumnju sa sebe, moja sugestija je da svi, počev od predsjednika Višeg suda, odu na poligraf", kazao je Abazović.

Kazao je da je ANB još 2019. godine obavijestio Viši sud da njihov depo nije bezbjedan.

Abazović je kazao da je problem obezbjeđivanja sudova sistemski neriješen i da su nakon aktiviranja bombe u zgradi Osnovnog suda u Podgorici, pojačane kontrole u svim sudskim zgradama.

On je tako odgovorio na pitanja o informaciji koju je sinoć u emisiji Načisto saopštila portparolka Višeg suda, sutkinja Vesna Kovačević - da su 4. jula tražili dodatne mjere bezbjednosti.

Abazović je kazao je da ako treba odgovornost, odgovoran je on sa ministrima, ali da je onda odgovoran i za sve akcije koje je sprovela 43. Vlada, kojima je desetkovan narko-kartel, kao i za ponovno oživljavanje istrage ubistva Duška Jovanovića.

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da se pričom o zahtjevu pokušava prebaciti odgovornost na policiju.

Kovač
Kovačfoto: Vlada Crne Gore

Objasnio je da nije bilo primjedbi na ono što su tražili - ulaske na glavni ulaz zgrade i da policija nema ovlašćenja da ulazi u depo.

Bonus video: