Vještak medicinske struke za Radulovića predložila mjeru obaveznog liječenja narkomana i alkoholičara

U nastavku suđenja grupi tinejdžera okrivljenih za brutalno prebijanje Radusinovića i Petrovića pregledani snimci nadzornih kamera, saslušan svjedok, urađeno psihijatrijsko vještačenje prvookrivljenog, pročitani zapisnici o prepoznavanju...

23831 pregleda 13 komentar(a)
Vlahović i Radulović nakon jednog od ranijih suđenja, Foto: BORIS PEJOVIC
Vlahović i Radulović nakon jednog od ranijih suđenja, Foto: BORIS PEJOVIC

Devetnaestogodišnji Lazar Radulović konzumirao je alkohol i kokain dan i noć prije nego je, sa društvom, brutalno pretukao godinu starijeg Davida Radusinović i Miletu Petrovića čulo se juče u sudnici Osnovnog suda u Podgorici.

U nastavku suđenja Raduloviću, Matiji Vlahoviću (19), Aleksi Grgoviću (20), Obrenu Kovačeviću (20) i Petru Božoviću, sprovodeni su brojni dokazi - pregledani su snimci nadzornih kamera, saslušan je svjedok Nemanja Kažić, urađeno psihijatrijsko vještačenje prvookrivljenog, pročitani zapisnici o prepoznavanju.

Pred sudijom Radem Ćetkovićem, vještak medicinske struke, psihijatrica Ivana Vučeljić, nakon uvida u spise i neposrednog pregleda Radulovića, kazala je da taj devetnaestogodišnjak ne pokazuje simptome i znakove trajnog duševnog oboljenja niti težeg duševnog poremećaja.

Objasnila je da Radulović pokazuje emocionalnu nestabilnost, niski frustracioni prag, impulsivnost, nagle promjene raspoloženja, slabu kontrolu impulsivnih poriva...

“Imajući u vidu okolnosti u vrijeme odigravanja kritičnog događaja i karakterološka svojstva ličnosti okrivljenog koji se nalazio pod uticajem psihoaktivnih supstanci, alkohola i kokaina, što je uz deprivaciju sna dodatno pojačalo njegovu razdražljivost i implusivnost, te dovelo do afektivne razdražljivosti jakog stepena... Sposobnost okrivljenog da shvati značaj svojih djela i da upravlja svojim postupcima, bila je bitno smanjena”, ocijenila je ljekarka.

Ističući da postoji društvena opasnost da se takva i slična djela i u budućnosti ponove, predložila je mjeru obaveznog liječenja alkoholičara i mjeru obaveznog liječenja narkomana.

Sudija Ćetković saslušao je svjedoka Nemanju Kažića, koji je u sudnici tvrdio da je Kovačević u kritičnom periodu s njim igrao video igrice, kao i Matija kom ne zna prezime.

“Tog dana nalazio sam se sa svojim drugom Slobodanom Todorovićem u igraonici, u intervalu od nekih 20 do 23 sata. Igrao sam igrice na kompjuteru... Kada sam izašao, nisam zatekao nikog od okrvljenih, samo sam vidio tragove krvi”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanja tužiteljke Nađe Martinović, rekao je da je tokom boravka u igraonici jednom pravio pauzu i izlazio vani, ali da to nisu činili okrivljeni.

Ona je prigovorila njegovom iskazu, ističući da smatra da je smišljen s ciljem olakšavanja krivično-pravnog položaja okrivljenih.

Iskazu svjedoka prigovorio je i pravni zastupnik oštećenih, advokat Damir Lekić, navodeći da je sračunat u cilju izbjegavanja krivice:

“A posebno ukazujem da nije u skladu sa ostalim dokazima koji egzistiraju u spisima predmeta.”

Advokatica Zeković kazala je da se upravo iz tog svjedokovog iskaza utvrđuje istinito činjenično stanje kada je u pitanju odbrana njenog branjenika, Obrena Kovačevića.

Suđenje se nastavlja 13. oktobra.

Grupa tinejdžera nasilnika odgovara za brutalno prebijanje dvadesetogodišnjaka, 5. marta u Podgorici.

U dosadašnjem toku postupka nijesu priznali da su te noći, predvođeni Radulovićem, prišli Radusinoviću, pitali ga da li na sebi nosi majicu sa obilježjima fudbalskog kluba “Crvena zvezda”, a onda i pretukli.

Radusinović je udarce počeo da dobija jer je odbio da skine majicu. Udarali su ga i palicama.

Nakon što je izgubio svijest, iscijepali su majicu koju je nosio na sebi i pobjegli.

Okrivljeni Vlahović i Radulović i dalje su u spuškom zatvoru, odakle su juče i dovedeni na glavni pretres u podgorički Osnovni sud

“Prepoznavali ih nezakonito”

Branioci Kovačevića, Grgovića i Božovića, advokati Maja Zeković i Dušan Jovović, tražili su da se iz spisa predmeta izuzmu zapisnici o prepoznavanju.

Zeković je objasnila da prepoznavanje nije učinjeno u skladu sa imperativnim odredbama Zakona o krivičnom postupku.

“Koja nalažu da lica na prepoznavanju moraju biti sličnih fizičkih karakteristika, pri čemu je starosna dob neupitna.”

Tvrdi da su tokom prepoznavanja Kovačevića, uz tog okrivljenog, postavljena dva muškarca duplo starija, znatno niža i ćelava.

I Jovović je iznio slične primjedbe.

Bonus video: