Abazović: Početak kopanja tunela se uklapa sa periodom slanja zahtjeva FBI da pomogne u istrazi ubistva Jovanovića

Smatra da ukradeno oružje nije glavni motiv kopanja tunela već da je ono poslužilo samo sa se slučaj "zamaskira"

57241 pregleda 132 reakcija 104 komentar(a)
Abazović, Foto: Svetlana Mandić
Abazović, Foto: Svetlana Mandić

Slučaj "Tunel" je najproblematičniji slučaj koji će, ukoliko se riješi, dati odgovore na brojne probleme.

Kako je kazao danas u Nikšiću predsjednik Vlade Dritan Abazović, početak rada na tunelu se vremenski uklapa u period nakon što je poslat zahtjev američkom FBI da pomogne u istrazi ubistva Duška Jovanovića, a rješavanje tog slučaja bi dalo odgovor na mnoga pitanja koja se tiču organizovanog kriminala u Crnoj Gori u poslednjih 20 godina.

"To je suština priče. To prevazilazi tunel i mnoge druge tunele iz prethodnog perioda, tako da ne mogu da tvrdim, da me pogrešno ne interpretirate da je to to, ali ne treba ni tu sumnju tek tako odbaciti“, kazao je Abazović i dodao da su na dobrom tragu da otkriju počinioce.

Smatra da ukradeno oružje nije glavni motiv kopanja tunela već da je ono poslužilo samo sa se slučaj "zamaskira". Istakao je i da Uprava policije i Osnovno državno tužilaštvo, od kad je on dio sistema, nikada efekasniju istragu nijesu sproveli.

"Nije isključeno da je kopanje tunela povezano sa najavom dolaska agenata FBI u Crnu Goru i ta se sumnja ne treba tek tako odbaciti", dodao je Abazović.

Aktuelna Vlada, prema riječima Abazovića, je protiv izgradnje HE Komarnica.

Smatra da se treba uzdržavati od projekata koji štete životnoj sredini u Crnoj Gori.

"Vidjećemo. Sve je prihvatljivo, da vodimo debatu. Nama ne trebaju projekti koji ekološki mogu da ugroze državu. Treba da se kotiramo kao zelena destinacija, sa gradnjom objekata od obnovljivih izvora", kazao je Abazović u Nikšiću, odgovarajući na pitanja novinara.

Vlada se trudi da se ne miješa u rad lokalnih uprava, već da im bude partner koliko je god to moguće, kazao je predsjednik Vlade Dritan Abazović odgovarajući na pitanje novinara o situaciji u Opštini Budva i slučaju Mila Božovića koji je optužen za organizovani kriminal.

"Vidio sam podizanje optužnice. Lično mislim da me ne bi začudilo da se optužnica proširi sa još nekim licima u narednom periodu. Vidjećemo. Svako mora da se suoči sa onim što je radio", kazao je Abazović.

Vjeruje da će Opština Budva smoći snage da, kako je kazao, sistem koji je malo narušen zbog takve situacije, dovede u neku normalnost, a odbornici u SO Budva su ti koji treba da odluče da li žele da skrate mandat i idu na nove izbore.

"Da li žele da naprave neku takoreći rekompoziciju, da li žele da biraju nekog drugog. To su njihove ustavne i zakonske nadležnosti i ja ih pozivam da pronađu neko rješenje. Do tada, sve što bude trebalo da bude podrška Vlade u Budvi bez ikakvih restrikcija, kao i u prethodnom periodu biće nastavljeno, tu nema dileme. Mi smo, bez obzira što je bilo raznih najava, pregurali glavnu turističku sezonu bez većih problema i kad je u pitanju Budva i ja sam na tome svima zahvalan. Ali, na njima je da odluče kako žele dalje da se odvija pitanje vlasti u toj opštini“, poručio je Abazović.

Kako je istakao, izbori su uvijek "najčistije rješenje u svim političkim krizama".

"Mi smo kao država stalno u izbornom ciklusu. Ne bih isključio ni da idemo na parlamentarne izbore. Stalno smo u izbornom ciklusu, a stalno tražimo rezultate. Mislim da rezultate, u dosta otežanim političkim uslovima, zaista isporučujemo“, rekao je Abazović.

Bonus video: