Pripadnici PTJ sproveli vježbu "Otmica vazduhoplova"

Crna Gora je, kako su kazali, jedna od rijetkih država u regionu koja ove vježbe organizuje u redovnim vremenskim intervalima i koja time pokazuje da prednjači u kvalitetu sistema bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva

8914 pregleda 9 komentar(a)
Otmica vazduhoplova, Foto: Uprava policije Crne Gore/Twitter
Otmica vazduhoplova, Foto: Uprava policije Crne Gore/Twitter

Pripadnici Protivterorističke jedinice sproveli su pokaznu vježbu "Otmica vazduhoplova" na Aerodrom Podgorica, saopšteno je Uprave policije (UP).

Obuka je, kako navode, održana na osnovu odluke Nacionalnog odbora za bezbjednost civilnog vazduhoplovstva 15. septembra.

"Nakon više mjeseci priprema, u organizaciji UP– Sektora policije posebne namjene - Protivterorističke jedinice i Sektora granične policije, zatim Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, ANB-a, Aerodroma Podgorica, To Montenegra i SMATSA, u cilju uvježbavanja i provjere sistema obavještavanja i koordinacije aktivnosti između nadležnih organa i institucija, provjera kvaliteta donesene zakonske regulative, planova i procedura u slučaju otmice, kao i testiranje objekata/opreme za krizni menadžment i aerodromskog centra za krizne situacije, realizovana je metodsko pokazna vježba "Otmica vazduhoplova", rečeno je iz UP.

Crna Gora je, kako su kazali, jedna od rijetkih država u regionu koja ove vježbe organizuje u redovnim vremenskim intervalima i koja time pokazuje da prednjači u kvalitetu sistema bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva, te da ispunjava sve svoje međunarodne obaveze u ovoj oblasti.

"Uspješno sprovedena vježba dokazuje zašto je Crna Gora dio sistema One Stop Security sa EU, odnosno zašto je prva u regionu porepoznata od strane Evropske komisije kao država sa ekvivalentnim mjerama u odnosu na bezbjednost civilnog vazduhoplovstva", piše u saopštenju UP.

Dodaje se da je odluka o održavanju vježbe donijeta u skladu sa Nacionalnim programom bezbjednosti vazdušnog saobraćaja, usvojenom od strane Vlade, a koji predviđa da se ove vježbe izvode najmanje jednom u tri godine.

"Za potrebu organizovanja vježbe, kao najsloženijeg oblika nezakonitog ometanja, Nacionalni odbor je formirao radnu grupu koja je pripremila predlog scenarija vježbe. Održavanje ovih vježbi je obaveza koja proizilazi i iz članstva Crne Gore u međunarodnim organizacijama civilnog vazduhoplovstva - ICAO i ECAC, odnosno poštovanja odredbi Aneksa 17 Čikaške konvencije i odredbi ECAC.Doc 30", kazali su.

Osim organizatora, doprinos u realizaciji pružili su Policijska akademija Danilovgrad, Montenegro Airlines i Jugopetrol AD.

Bonus video: