Dvoje poginulih u ambisu Obzovice

Vozilo firme “Papović” probilo zaštitnu ogradu i sa 30-ak putnika survalo se s puta, na desetom kilometru od prijestonice do mora. Teže povrijeđeno devet osoba, dok je još najmanje desetak prošlo sa lakšim povredama. Šestoro bez ozljeda preživjelo saobraćajnu nesreću. Vozač autobusa među prvima izvučen iz provalije, ekipi ljekara požalio se da je prije slijetanja “izgubio svijest” jer mu je pozlilo

60426 pregleda 344 reakcija 28 komentar(a)
U nesreći povrijeđeno dvadesetak osoba, Foto: Boris Pejović
U nesreći povrijeđeno dvadesetak osoba, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.09.2023. 07:42h

Autobus firme “Papović” desnom stranom najmanje 15-ak metara udarao je u odbojnu bankinu na krivini u Obzovici, prije nego je na samom kraju uspona probio tu zaštitnu ogradu i sa 30-ak putnika sletio u ambis.

Iz Uprave policije je sinoć saopšteno da su stradali A.N.D. (66) iz Velike Britanije, kao i A.B. (19) iz Podgorice.

Teže povrede zadobilo je devet osoba, dok je još najmanje desetak putnika prošlo sa lakšim povredama, a svega njih šestoro je bez ozljeda preživjelo nesreću na Obzovici.

Razmjere tragedije najvjerovatnije bile bi i mnogo veće da gusto granje i šiblje nije amortizovalo pad i zaustavilo autobus da se nakon slijetanja, surva još dublje u provaliju.

Nesreća se dogodila u 12.10 časova na putu od Cetinja ka Budvi, na velikom usponu u prvoj desnoj krivini na Obzovici, a policijske ekipe za uviđaj, tužiteljka Anđa Radovanović i vještaci saobraćajne i mašinske struke tokom istrage tek treba da utvrde šta je dovelo do tragedije.

Autobus prevoznika “Papović” u 9.50 časova krenuo je iz Nikšića, a potom je svratio na autobusku stanicu u Podgorici, nakon čega su put nastavili do Cetinja.

Dio putnika je izašao u prijestonici, dok je troje ušlo u autobus koji je trebalo da prije 13 časova stigne u Budvu.

Policija, vještaci i tužiteljka tek treba da ustanove kojom brzinom se kretao autobus kojim je upravljao S.N. (36). Preliminarnici podaci iz istrage, međutim, pokazuju da na velikom usponu u krivini Obzovice, gdje je došlo do slijetanja, nije mogao da razvije preveliku brzinu...

“Teško da je autobus na ovom usponu mogao da razvije veliku brzinu, a posebno nas buni što je u dužini od najmanje 15-ak metara, desnom stranom kačio bankinu, prije nego se sunovratio sa magistrale u ponor”, kazao je “Vijestima” službenik policije tokom tužilačko-policijskog uviđaja.

Vozač tvrdio da mu je pozlilo

Vozač autobusa među prvima je izvučen iz provalije, a kada se ekipa ljekara spustila do njega, požalio im se da je navodno prije slijetanja “izgubio svijest” jer mu je pozlilo.

Vozač je kasnije i inspektorima policijskog Odjeljenja bezbjednosti Cetinje saopštio da je tokom vožnje osjetio jak bol u potiljku i vratu, nakon čega je u jednom trenutku izgubio svijest...

Tek će utvrditi šta je uzrok nesreće: Autobus nakon vađenja iz provalije
Tek će utvrditi šta je uzrok nesreće: Autobus nakon vađenja iz provalijefoto: Boris Pejović

On je, kako navode sagovornici “Vijesti”, ispričao da se ne sjeća ni trenutka udara u bankinu, ali ni slijetanja u ambis.

Vozač iz Nikšića u pratnji policije odveden je u OB Cetinje, a nešto kasnije i na preglede u cetinjsku bolnicu Danilo I jer se žalio da je tokom pada ugruvan.

Tužiteljka Radovanović naložila je policiji da dva puta, kako je to predviđeno protokolima u ovim situacijama, od ljekara traže vađenje krvi vozača kako bi se poslala na analizu.

“Vozač autobusa je u Opštoj bolnici Cetinje i biće prebačen u KCCG zbog zadobijenih većih povreda”, navela je tužiteljka juče oko 16.30 časova nakon što je na Obzovici okončan uviđaj.

Ona je potvrdila da zasada nemaju informaciju o tome šta je uzrok nesreće, ali da imaju preliminarno saznanje da nije došlo do kontakta autobusa sa nekim dugim vozilom.

Tužiteljka je saopštila da je u 12.30 časova obaviještena da se dogodila nesreća...

“Na mjestu uviđaja zatekla sam pripadnike Uprave polcije, vatrogasce i službenike hitne pomoći”, dodala je Radovanović.

Tokom dosadašnje istrage policija je dobila veoma oprečne informacije od putnika autobusa, neki su tokom davanja izjave tvrdili da nijesu vidjeli i osjetili ništa prije udara u bankinu, dok su neki tvrdili da je vozač navodno tokom vožnje koristio telefon, otvarao ladicu...

Ispala iz autobusa, pa izašla na cestu

Preživjeli putnici svjedoče o velikoj drami na magistrali od Cetinja ka Budvi, a vjerovatno jedna od najupečatljivijih priča je ona 24-godišnje Nikšićanke Sanje Vučinić, koja je nakon slijetanja autobusa, sama izašla na cestu, uprkos brojnim povredama.

Dok je ležala u sanitetskim kolima spremajući se da je iz cetinjske bolnice prevezu na dalju dijagnostiku u Klinički centar Crne Gore, ispričala je “Vijestima” da je cijelo vrijeme bila svjesna, iako je iz vozila ispala tokom slijetanja.

Povrijeđena sama došla do ceste: Sanja Vučinić
Povrijeđena sama došla do ceste: Sanja Vučinićfoto: Biljana Nikolić

Ona se prisjetila da je sjedjela na desnoj strani po sredini autobusa i da je gledala u telefon kad su udarili u bankinu.

“Čula sam udar, vrisku putnika i tada smo pali. Tokom tumbanja sam ispala, toga se baš i ne sjećam, ne znam kako sam se našla van autobusa. Mislim da sam odmah ustala, vidjela da mogu na noge, te nekim instinktom sam sama uspjela da izađem iz provalije na magistralu”, ispričala je Sanja.

Djevojka je autobusom firme “Papović” krenula iz Nikšića ka Budvi, gdje je u popodnevnim časovima trebalo da dođe na posao u hotel “Mediteran”.

“Uzela sam dva dana odmora, bila sa porodicom... Eto, ovo se desilo na povratku u Budvu”, kazala je ona.

Na pitanje da li je nešto neobično primijetila u vožnji prije udesa, kazala je da nije obraćala pažnju, ali da joj se učinilo da “vozač malo brže vozi”...

“Pomišljala sam da malo brže vozi, ali sve je bilo uobičajeno. Autobus je bio skoro pun, ali sam gledala u telefon kako bih prekratila putovanje”, rekla je.

Djevojka je u udesu ugruvana, ima posjekotinu na lijevoj strani lica i brojne posjekotine i modrice po rukama...

Vriska, krv, povrede

Članovi spasilačkih ekipa koji su prvi stigli na mjesto tragedije navode da su ih dočekali jauci, vriska, zapomaganje povrijeđenih putnika...

Gotovo svi putnici koji su sjedjeli na desnoj strani autobusa ispali su tokom tumbanja, dok su neki nađeni u olupini vozila koje se nakon prevrtanja zaustavilo na bok...

“Scene su bile užasne, vriska i krv na sve strane. Do njih su se prvo spustili oni koji su prvi i naišli na tragediju, pa su tek stigle spasilačke ekipe. Neki su bili dobro, mogli su da hodaju, dok je većina putnika prošla sa ozbiljnim povredama”, ispričao je mladić iz Danilovgrada koji je ubrzo nakon udesa naišao na mjesto tragedije.

Brojne ljekarske ekipe, kako je “Vijestima” potvrdio i direktor cetinjske bolnice “Danilo I” Ivan Ivanović, na mjestu su nesreće radili trijažu putnika.

“Teže povrijeđene smo odmah transportovali u Klinički centar u Podgorici, dok su ove sa manjim ozljedama vozili u cetinjsku bolnicu. Kada smo dobili poziv da je sletio autobus, rekao sam da idem sa ekipom u Obzovicu. Sa njima sam transportovao teško povrijeđenog putnika, stranog državljanina koji je bio u komatoznom stanju, do Kliničkog centra u Podgorici”, ispričao je Ivanović.

On je naveo da je u bolnici “Danilo l” zbrinut 21 putnik, a nakon vijesti da se dogodila tragedija, svi ljekari i medicinsko osoblje, koji nisu bili u smjeni, otišli su u bolnicu da pomognu u zbrinjavanju pacijenata.

“Iz naše bolnice su u KC transportovana četiri pacijenta, jedan zbog loma kuka u bolnicu u Risnu, a nakon detaljne obrade vjerovatno će biti još upućivanja u Podgoricu. Još je u toku dijagnostika i obrada povrijeđenih pacijenata, a nakon kvalifikacije povreda, donijeće se odluka o daljem liječenju”, kazao je Ivanović “Vijestima” oko 16 časova.

Bonus video: