"Ruke na vozilo i vadi sve iz džepova": Izvadili značke, pa ih pretukli i pokrali?

Predstavljajući se lažno da su policajci, trojica osumnjičena da su pretukla turiste, oduzimajući im novac i mobilne telefone

19251 pregleda 15 komentar(a)
Najprije se predstavili kao policajci, pa prijetili ako prijave slučaj (ilustracija), Foto: Shutterstock
Najprije se predstavili kao policajci, pa prijetili ako prijave slučaj (ilustracija), Foto: Shutterstock

Nakon skoro tri mjeseca skrivanja i bjekstva od pravosudnih organa, Bjelopoljci Kemal Kadić (46) i Mirza Kadić (22) predali su se juče u Centru bezbjednosti Podgorica, potvrdila je “Vijestima” advokatica Maja Turković punomoćnik oštećenog Amara Karalića.

Oni su osumnjičeni za razbojništvo nad Amarom Karalićem, Blažom Petrićem i Vasilijem Ojdanićem. Krajem juna uhapšen je Ilija Pavlović (34) iz Budve, zbog sumnje da je sa Kadićima učestvovao u napadu.

“Okrivljeni Kadić Kemal i Kadić Mirza, koji su bili u bjekstvu i za kojima je bila raspisana Interpolova potjernica, nakon tri mjeseca skrivanja i bjekstva od pravde, dana 18. 9. 2023. godine predali su se policiji, nakon čega su sprovedeni višem državnom tužiocu u Podgorici na saslušanje. Tužilac je, nakon što ih je saslušao, istima odredio zadržavanje u trajanju do 72 sata zbog krivičnog djela razbojništvo iz člana 242 stav 4 u vezi stava 2 i 1 Krivičnog zakonika Crne Gore. Okrivljeni će u zakonskom roku biti sprovedeni sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici koji će odlučivati o osnovi za određivanje pritvora”, izjavila je advokatica Maja Turković, punomoćnik oštećenog Amara Karalića.

3 ajfon telefona, oko 2.000 eura, kreditne kartice oduzela su trojica osumnjičenih od Amara Karalića, Blaža Petrića i Vasilija Ojdanića u Budvi, navodi se u tužilačkim spisima. Dodaje se da su ih tada udarali rukama, nogama, ali i “podesnim sredstvom”

Prema informacijama Vijesti, Pavlović se nalazi u pritvoru po rješenju sudije za istragu Višeg suda u Podgorici od 28. juna 2023. godine, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo - razbojništvo (član 242 stav 4 u vezi stava 21 1 Krivičnog zakonika Crne Gore).

Prema sipisima tužilaštva, Pavlović je osnovano sumnjiv da je sa okrivljenima Kadićima i nepoznatim osobama, u noći između 27. i 28. juna 2023. godine, na parking prostoru u blizini ugostiteljskog objekta “Ambijent” u Budvi oduzeo tuđe pokretne stvari u namjeri da njihovim prisvajanjem sebi pribave protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti preko 3.000 eura.

A potom su mu (Karaliću) svi okrivljeni zadali više udaraca nogama i pesnicama u predjelu glave i tijela, kao i jedan udarac tupim predmetom u predjelu glave - tjemena, da bi mu nakon toga okrivljeni Kadić Mirza uputio prijetnje da će ga ubiti ako to prijavi policiji”, dodaje se u spisima predmeta

“Na način što su po prethodnom dogovoru, sa troje vozila, od kojih je jedno vozilo marke ‘golf VI’, pratili vozilo marke ‘mazda VI’, kojim je upravljao oštećeni Vasilije Ojdanić, dok su saputnici u istom bili oštećeni Amar Karalić i Petrić Blažo, te kada se navedeno vozilo zaustavilo na parking prostoru, i iz istog izašli oštećeni, zaustavila su se tri navedena vozila sa upaljenim dugim svjetlima, iz kojih su izašli okrivljeni Pavlović lija, Kadić Kemal i Kadić Mirza, kao i još nekoliko za sada neidentifikovanih lica, koji su prišli oštećenima pokazujući im značke i predstavljajući se lažno kao policijski službenici”, piše u dokumentima.

Navodi se da su tom prilikom, “podesnim sredstvom”, zadali udarac Ojdaniću u predjelu desne strane lica i pesnicom u predjelu lijevog oka, govoreći oštećenima da stave ruke na vozilo i da izvade sve što imaju iz džepova, što su oštećeni i uradili.

“Pa je oštećeni Petrić Blažo izvadio mobilni telefon marke iphone 13 Pro, bijele boje, sa providnom maskom u kojoj se nalazio novac u iznosu od 350 eura, kutiju cigareta, zvakaće gume i novac u iznosu od 4,00 eura, dok je oštećeni Vasilije Ojdanić izvadio novčanik u kojem se nalazio novac u iznosu od 900 eura, lična dokumenta i dvije kreditne kartice, kao i mobilni telefon marke iphone 13, dok je oštećeni Amar Karalić izvadio novac u iznosu od 700 eura i mobilni telefon marke iphone 12 Pro max, sa SIM karticom. Kada je oštećeni Amar Karalić pokušao da pobjegne sa lica mjesta okrivljeni Ilija Pavlović ga je uhvatio rukom ‘u grif’, a zatim ga je oborio na tlo, nakon čega je oštećenom Amaru Karaliću prišao okrivljeni Kadić Mirza koji je uzeo njegov telefon, pa su potom oštećenog Amara Karalića počeli da udaraju svi okrivljeni”, dodaje se u navodima tužilaštva.

Okrivljeni lija Pavlović, piše, držao je za ruke Karalića, dok su mu Kadići zadali više udaraca nogama u predjelu desne strane glave i tijela:

“A potom su mu svi okrivljeni zadali više udaraca nogama i pesnicama u predjelu glave i tijela, kao i jedan udarac tupim predmetom u predjelu glave - tjemena, da bi mu nakon toga okrivljeni Kadić Mirza uputio prijetnje da će ga ubiti ako to prijavi policiji”, dodaje se u spisima predmeta.

Bonus video: