Članovi Sudskog savjeta pokreću pitanje smjene Vesne Vučković?

Vučković dvije godine rukovodi Vrhovnim sudom Crne Gore u stanju vršiteljke dužnosti

22988 pregleda 10 komentar(a)
Vučković, Foto: Vrhovni sud
Vučković, Foto: Vrhovni sud

Na današnjoj sjednici Sudskog savjeta vrlo vjerovatno moglo bi da se pokrene i pitanje smjene vršiteljke dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesne Vučković, saznaju "Vijesti".

Prema nezvaničnim informacijama, članovi Sudskog savjeta iz reda sudija, na početku sjednice najvjerovatnije tražiće da se na Dnevni red uvrsti i njihov predlog da se raspravlja o smjeni Vučković, koja već dvije godine u v.d. stanju rukovodi Vrhovnim sudom Crne Gore.

Ukoliko većinom glasova SS dozvoli izmjenu dnevnog reda, vrlo je moguće da bi još danas članovi tog tijela iz reda sudija, mogli da predlože da se raspravlja o izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta kojim bi se ograničio da v.d. rukovođenje Vrhovnim sudom može da traje najduže dvije godine...

U sadašnjem Pravilniku ali ni u Zakonu o sudskom savjetu i sudijama nema vremenskog ograničenja koliko v.d. stanje može da traje odnosno traje sve do izbora predsjednika pravosuđa u punom mandatu.

Izvori "Vijesti" navode, da sve i da se to pitanje uvrsti u dnevni red, teško da bi većina članova Sudskog savjeta mogla da podrži predlog da se izmjenama nižeg pravnog akta uređuje zakonski mandat najvažnije funkcije u sudskom sistemu...

Sutkinja Vrhovnog suda izabrana je za v.d. predsjednicu vrhovnog suda, 7. septembra 2021. godine, kada je Sudski savjet u najtežoj situaciji za pravosuđe povjerio tu funkciju Vesni Vučković.

Ona ljetos nije izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda jer nije dobila dvotrećinsku većinu u Sudskom savjetu, ali nije ni odustala od kandidature za čelnu poziciju u sudskoj grani vlasti.

Vučković se i na posljednjem javnom oglasu SS prijavila za predsjednicu Vrhovnog suda i jedini je kandidat za tu funkciju.

Na predloženom Dnevnom redu sjednice Sudskog savjeta su tri tačke - funkcionisanje Višeg suda u Podgorici, sa posebnim akcentom na rješavanju predmeta organizovanog kriminala i korupcije, kao i druga pitanja od značaja za ukupno funkcionisanje sudstva.

Ova tačka će biti posebno zanimljiva jer je pozvan i predsjednik Višeg suda Boris Savić, a nakon što je nedavno otkriven tajni tunel prokopan do depoa Višeg suda, odakle je nestao dio dokaznog materijala, oružja...

Druga tačka dnevnog reda, kako je najavljeno, biće i rasprava o postupanju Osnovnog suda u Nikšiću u predmetu broj K.br.245/2017, a predlogom predsjednice SS Vesne Simović-Zvicer navedena je i tačka "razno"...

Bonus video: