Sudski savjet neće raspravljati o mogućoj smjeni Vučković

Na predloženom Dnevnom redu sjednice Sudskog savjeta su tri tačke - funkcionisanje Višeg suda u Podgorici, sa posebnim akcentom na rješavanju predmeta organizovanog kriminala i korupcije, kao i druga pitanja od značaja za ukupno funkcionisanje sudstva

49823 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Boris Pejović
Sa sjednice, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.09.2023. 18:11h
Završeno
16:56h

Na sjednici Sudskog savjeta danas niko od članova tog tijela nije tražio da se kroz tačku razno raspravlja o mogućoj smjeni v.d. predsjednice Vrhovnog suda Vesne Vučković.

16:22h

Poslije gotovo dva sata okončano je saslušanje Borisa Savića.

16:02h

Savić je kazao da su do sada utvrdili da u pet predmeta nedostaju ili su dokazi kompromitovani nakon što je otkriven tunel u depou Višeg suda.

"U tim predmetima bi moglo doći do potrebe za ponovnim vještačenjima", naveo je Savić.

I član Sudskog savjeta Rade Ćetković je kazao da je tema sjednice stanje u specijalnom odjeljenju ali je kao krivičar Osnovnog suda u Podgorici iznio stav da normativni okvir nije pratio trend rasta organizovanog kriminala.

Izmjena: 16:09h
16:01h

Član Sudskog savjeta Radoje Korać je naveo da su dobili podatke o stanju u specijalnom odjeljenju...

"Mislim da je neefikasnost gorući problem sudstva. Kako ga prevazići, vi ste dali neke predloge, a rekli ste i da nema priliva bilo bi godinama rada za postojeće sudije. Ovdje se desio kriminal kojeg nije bilo ranije što znači da radimo na zakonima. Treba provesti ozbiljnu analizu i oko vijeća u sudovima. Imalo bi mjesta za analizu, koja bi pokazala opravdanost mijenjanja propisa", rekao je Korać.

On smatra da sudije Apelacionog i Vrhovnog suda treba da preuzmu dio predmeta specijalnog odjeljenja.

"Mislim da je to potez koji treba odmah uraditi", naveo je on.

Oko depoa i afere tunel Korać je iznio i stav - "neka svako radi svoj posao".

15:55h

Vučković je pojasnila da je u dopisu navela da traži od policije pojačan nadzor zbog rekonstrukcije fasade i krova...

"Nije depo probijen iz zgrade ali zbog samih radova smo tražili pojačan nadzor. Zato smo tražili od policije imena lica koja rade na projektu da se provjeravaju. Nema nama prebacivanja odgornosti jedni na druge... neka nadležni organi utvrde", kazala je Vučković.

15:51h

Ministar Kovač je replicirao na stav Tabaša i rekao da je izviđaj u toku, te da su neke izjave možda bile preuranjene.

"Ne bih više govorio o predmetu ali tačno je da je v.d. predsjednica slala dopis ali kopanje tunela nije bilo na ulaznim vratima već ispod. Ostavljam da nadležni utvrde propuste", rekao je Kovač.

15:48h

Savić je kazao da je zaostatak predmeta u specijalnom sudu 138, a da godišnje prosječno sudije završe oko pet, šest predmeta.

"Meni bi odgovaralo kad bi sudije Apelacionog ili Vrhovnog suda mogli da preuzmu neke predmete, pa da se ova cifra smanjiti. Ministar možda opravdano kaže da je ovo trebalo ranije uraditi", kazao je Savić.

15:32h

Sudija Apelacionog suda i član TS Predrag Tabaš, koji je 12 godina proveo u Višem sudu, kazao da bi Savić trebalo napismeno, analizom da pojasni i traži koliko to sudija nedostaje u specijalnom odjeljenju.

"Ohrabrio bih vas da formalno što prije da se tim povodom obratite Sudskom savjetu. Treba razmišljati u tom pravcu da nije neophodno da trojna vijeća sude, već sudije pojedinci, pa u tom pravcu treba razmišljati o zakonskim izmjenama", rekao je Tabaš.

On je naglasio da nije "prevelika tragedija ako pritvorena lica nakon tri godine izađu, jer postoje alternativne mjere"...

Tabaš je pobrojao i dao smjernice kako bi trebalo da se formiraju vijeća u specijalnom odjeljenju kako se ne bi "trošile sudije od kojih se očekuje da sude ove predmete"...

Tabaš je kazao da smatra da Savić nije odgovoran za tunel ispod suda i da misli da su neki drugi organi zakazali.

"Imate moju apsolutnu podršku u tom dijelu. A ako bi govorili o vašoj odgovornosti bi se mjerila promilima, a nečija bi bila enormna. Zna svako od nas ko je zadužen za kontraobavještajnu zaštitu, a sve je kopano van suda", iznio je stav Tabaš.

On je i pomenuo u dopis Vesne Vučković kako bi Uprava policije povećala kontrolu zgrade i okolinu zbog radova na fasadi zgrade.

"Smatram da svako treba da sačeka da se utvrdi odgovornost svakog od nas. Neka kažu, ti kojima je to posao, ko je odgovoran. Mi tim ne treba da se bavimo", kazala je Vučković.

Izmjena: 15:43h
15:29h

Vršiteljka dužnosti Vrhovnog suda Vesna Vučković navela je da je još prije nekoliko godina ukazivala da će doći do ovog stanja u Višem sudu.

"Ukazivali smo na ovo ali nisamo imali mehanizme da zaustavimo odliv sudija u veće instance. To je njihovo pravo ali ovo je proizvod svega toga", navela je Vučković.

15:17h

Savić je naglasio da bi institucije trebalo da zaštite integritet sudija.

"Sudije imaju osjećaj da su same, da iza njih niko ne stoji. Njihov integritet se ne štiti", kazao je prvi čovjek Višeg suda u Podgorici.

Ministar je iskoristio momenat da kaže stav da ZKP nije prevaziđen kao što je to naveo Savić.

"Ovdje je prilično kompleksan problem, ovaj ZKP je i ranije bio ali sudije su rješavale predmete. Zato mislim da je tu jako bitna uloga predsjednika suda", dodao je Kovač, pa pomenuo pitanje tunela.

"Ovdje jesu zakazale određene institucije, ali treba da znamo ko rukovodi radom pisarnice. Ovo nije poziv na ostavku ili smjenu ali ukazujem na propuste u rukovođenju Višeg suda", kazao je Kovač.

Savić je ponovio da ZKP zastarjelo zakonsko rješenje, te da takav stav dijele svi "koji se bave ovim poslom".

"Kriminal sa kojim se sad srijećemo je potpuno nešto drugo, ovo što imamo sada - klanove, SKY komunikacijom, to nekad i sad nems veze jedno s drugim", rekao je Savić.

Na temu - tunela, kazao je da ne prihvata optužbe niti osjeća da Viši sud ima bilo kakvu odgovornost zbog tog događaja.

"Lično sam odgovoran što sam formirao komisiju pa smo radili popis i otkrili tunel. Kriv sam što sam tim ljudima obećao novčanu nadoknadu za taj rad, a dobili su poligraf. Neke druge institucije su krive za ovo", ostao je pri svom stavu Savić.

On se nasmijao na priče o kamerama što ih nema u depou...

"Kakve kamere u depou, pa toga nema, to je van svake pameti", rekao je Savić.

Izmjena: 15:28h
15:04h

Ministar pravde Marko Kovač je naveo da ima sijaset pitanja ali i komentara, pa je pitao koliko osoba bi zbog isteka roka od tri godine moglo da izađu iz pritvora.

Savić je odgovorio da do kraja godine postoje tri takva predmeta u kojima je 14 okrivljenih u pritvoru.

"Ne kažem da se ovi predmeti neće završiti, ali prijeti da bi to moglo da dogodi. Nisam pravio analizu da li se ovih 14 lica po nekom drugom osnovu ponovo može vratiti u pritvor", naveo je Savić.

Cifra od 1.000 osoba, koje su objavili neki mediji, Savić je kazao da "nema veze sa istinom".

Simović Zvicer i Kovač
Simović Zvicer i Kovačfoto: Boris Pejović

Ministar je pitao postoje li neke mjere, strategija Višeg suda kako naredne godine zbog isteka roka od tri godine ne bi došli u situaciju da te osobe izađu iz pritvora.

"Morali ste proaktivnije da djelujete", jasan je bio Kovač.

Savić je odgovorio da u Sudskom savjetu sve znaju te da dobijaju transparentno podatke o radu i problemima sa kojim se suočavaju.

"Ako birate nekog u Apelacioni sud ili Vrhovni sud, a taj je radio prije toga u specijalnom odjeljenju, onda ne možete kazati da niste znali da taj neko duži predmete", naveo je Savić.

14:48h

"Što se tiče specijalnog odjeljenja se povećava zaostatak jer se ne rješava priliv. Imamo sistemski problem, a imamo najveći broj sudija, više nego ikada. Broj sudija ne može da riješi ovaj priliv, puno ima razloga što se predmeti ne rješavaju, a imamo jako veliki broj pritvorskih predmeta. Ti ljudi, koji znaju da tri godine nakon optuženja ne mogu ostati u pritvoru, na sve načine pokušavaju da opstruišu sudski proces. Moramo napraviti korjenite promjene ZKP-a, vrijeme ga je pregazilo, a ako mislimo da idemo naprijed moramo da mijenjamo neke stvari", naveo je Savić.

On je naveo da posljednja optužnica SDT-a ima 21 okrivljenog sa 100 činjeničnih opisa.

"To su ogromni predmeti, koje je prvo teško razumjeti, a naše sudije imaju u prosjeku 25 predmeta", kazao je on.

Savić je slikovito i naveo da je "kovid najteže pogodio specijalno odjeljenje i napravio veliku štetu"...

"Posljednjih godinu nemamo ni sporazuma o priznanju krivice iz SDT-a što nam usporava rjršavanje predmeta", kazao je Savić.

Izmjena: 14:52h
14:35h

Nakon izlaganja i pojašnjenja Vujačića zašto se kasni šest godina u predmetu - SS je sjednicu nastavio saslušanjem predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića.

Savić je iznio analizu prema kojoj posljednjih godinama imaju gotovo jednak broj primljenih predmeta.

On je naglasio da ipak imaju indikacije u predmetima koji su preuzele mlade, nove sudije za koje tvrdi da su se "dobro pokazali".

Sudski savjet
foto: Boris Pejović

On je naveo da se zaostatak "KS" referata povećava iako je gotovi jednak priliv predmeta u proteklih nekoliko godina.

Građanski referat takođe ima osjetni pad u broju riješenih predmeta, a Savić je pojasnio da je do toga došlo jer se ne plaća prekovremeni rad.

Izmjena: 15:26h
14:29h

Sjednica Sudskog savjeta počela je tumbanjem tačaka Dnevnog reda pa je otvorena rasprava o predmetu koje duži Osnovni sud u Nikšiću još od 2017. godine.

Zbog tog predmeta na sjednicu je pozvan predsjednik suda u Nikšiću Vukota Vujačić.

Dio sjednice SS održan je bez prisustva javnosti pa se ne zna zbog čega je ova tačka otvorila sjednicu.

14:23h

Za danas je zakazana sjednica Sudskog savjeta Crne Gore.

Na predloženom Dnevnom redu sjednice Sudskog savjeta su tri tačke - funkcionisanje Višeg suda u Podgorici, sa posebnim akcentom na rješavanju predmeta organizovanog kriminala i korupcije, kao i druga pitanja od značaja za ukupno funkcionisanje sudstva.

Ova tačka će biti posebno zanimljiva jer je pozvan i predsjednik Višeg suda Boris Savić, a nakon što je nedavno otkriven tajni tunel prokopan do depoa Višeg suda, odakle je nestao dio dokaznog materijala, oružja...

Druga tačka dnevnog reda, kako je najavljeno, biće i rasprava o postupanju Osnovnog suda u Nikšiću u predmetu broj K.br.245/2017, a predlogom predsjednice SS Vesne Simović Zvicer navedena je i tačka "razno"...

Na današnjoj sjednici Sudskog savjeta vrlo vjerovatno moglo bi da se pokrene i pitanje smjene vršiteljke dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesne Vučković, saznaju "Vijesti".

Bonus video: