Traže uzrok skretanja u ponor - istraga o nesreći na putu Cetinje-Budva

Tužiteljka će tražiti vještačenje autobusa, kako bi se utvrdilo da li je eventualno kvar doveo do sunovrata Uhapšenog vozača tereti da je počinio krivično djelo - teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja

59133 pregleda 169 reakcija 47 komentar(a)
Vozilo šalju na vještačenje: Autobus nakon slijetanja u provaliju, Foto: Boris Pejović
Vozilo šalju na vještačenje: Autobus nakon slijetanja u provaliju, Foto: Boris Pejović

Dan nakon tragedije na Obzovici policija i tužilaštvo uzimaju izjave od putnika i očevidaca nesreće i pokušavaju da otkriju zbog čega se autobus firme “Papović” sunovratio u provaliju.

Tužiteljka sa Cetinja Anđa Radovanović naredbom će tražiti da se uradi vještačenje autobusa kako bi se utvrdilo da li je mehanički kvar doveo do tragedije u kojoj su poginule dvije osobe - Podgoričanka Anđela Burzanović (19) i državljanin Velike Britanije A.N.D. (66), a dvadeset šest povrijeđeno.

U međuvremenu, po njenom nalogu uhapšen je vozač - tridesetšestogodišnji Nikšićanin N. S. zbog sumnje da je izvršio krivično djelo - teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja.

Zbog povreda, nakon tragedije i pregleda u cetinjskoj bolnici “Danilo I”, u pratnji policije prebačen je i smješten na neurohirurškom odjeljenju Kliničkog centra u Podgorici.

“Do saobraćajne nezgode je najvjerovatnije došlo na način što je vozač, krećući se pomenutim autobusom iz pravca Cetinja u pravcu Budve, te dolaskom na kritično mjesto, iz za sada nepoznatih razloga, izgubio kontrolu nad autobusom i probijajući zaštitnu ogradu sletio u provaliju dubine oko 20 metara. Na lice mjesta izašla je dežurna tužiteljka u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju koja je sa vještakom saobraćajne struke i službenicima Odjeljenja bezbjednosti Cetinje izvršila uviđaj, nakon čega je naložila da se od vozača uzme krv i urin na analizu na prisustvo alkohola i psihoaktivnih supstanci, te da se autobus dislocira radi potrebnih vještačenja”, piše u saopštenju UP.

Glavobolja

Odmah nakon što je izvučen iz provalije, vozač autobusa je ljekarima, a kasnije i inspektorima u cetinjskoj bolnici saopštio da je prije udesa osjetio jak bol u potiljačnom dijelu glave, nakom čega je “izgubio i svijest”...

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, on je naveo da se ne sjeća pada autobusa u provaliju i da ne zna šta se dogodilo...

Policija je, prema nezvaničnim informacijama, uzela dio izjava putnika koji su iznijeli oprečne podatke o trenutku tragedije - jedni su tvrdili da nijesu vidjeli šta se događalo, dok su neki naveli da je vozač navodno koristio telefon, preturao po ladici, brojao novac...

“Vozač se obezbjeđuje od strane policijskih službenika u Kliničkom centru Crne Gore, te će u zakonskom roku biti priveden na dalju nadležnost postupajućoj tužiteljki”, piše u saopštenju policije.

Nesreća na magistralnom putu Cetinje - Budva dogodila se u utorak u 12.10 časova kada je na usponu Obzovice, autobus prevoznika “Papović” sa 30-ak putnika, mahom stranaca, prvo u dužini od 15-ak metara udarao u zaštitinu bankinu, a potom probio ogradu i pao u ambis.

Autobus nad ambisom: Više od 20 povrijeđenih
Autobus nad ambisom: Više od 20 povrijeđenihfoto: Boris Pejović

U udesu je teške tjelesne povrede zadobilo devet osoba, dok su kod 17 osoba konstatovane lakše ozljede, a samo troje putnika je prošlo bez posljedica.

Uprava policije saopštila je da je na intenzivnom odjeljenju Kliničkog centra sa teškim povredama opasnim po život smješten Ukrajinac A.S. (33), a zbog teških povreda na liječenju su i L.B. (29) iz Ukrajine, S.K. (20) iz Podgorice, N.O. (25) iz Tivta i L.D.K. (72), N.F. (72) iz Budve i J.T.K. (64) iz Velike Britanije.

Lakše tjelesne povrede zadobili su A.Č. (22) iz Budve, T.R. (22) iz Srbije, V.B. (48) iz Rusije, D.J.T. (19) iz Poljske, J.L. (19) iz Poljske, I.F. (40) iz Budve, S.K. (42) iz Bosne i Hercegovine, M.J. (68) iz Ukrajine, Y.O. (22) iz Ukrajine, A.M. (19) sa Cetinja, K.T. (38) iz Japana, M.L. (25) iz Engleske, E.L.K. (73) iz Švedske, G.T. (65) iz Švedske, N.M. (42) iz Podgorice i S.V. (24) iz Nikšića.

Jedan pacijent životno ugrožen

Iz Kliničkog centra juče je saopšteno da je u toj ustanovi zbrinuto devet pacijenata, od kojih je jedan životno ugrožen, a ostali su stabilno.

Iz te zdravstvene ustanove rečeno je da, prema izvještaju od 15 sati, svi pacijenti imaju tendenciju oporavka. Pojasnili su da su tri pacijenta koja su došla na samom kraju u tu ustanovu prošla sa lakšim povredama.

Iz KCCG su rekli i da je jedna pacijentkinja nakon ortopedske operacije i stabilizacije, otpuštena na dalji tretman u Opštu bolnicu Cetinje.

Vozač nedjeljno ne može raditi duže od 48 sati

Tokom istrage tužilaštvo će vrlo vjerovatno tražiti i podatke od policije, ali i Ministarstva saobraćaja i saobraćajne inspekcije - kada je i kako kontrolisan rad firme “Papović”, kako bi se utvrdilo da li su se u tom prevozniku poštovale odredbe Zakona o radnom vremenu i pauzama u toku radnog vremena radnika u drumskom prevozu.

U tom aktu piše da prosječno nedjeljno radno vrijeme mobilnih radnika ne može biti duže od 48 sati.

udes Obzovica, Obzovica
foto: Boris Pejović

Mobilni radnik je svaki radnik koji čini dio prevoznog osoblja.

“Nedjeljno radno vrijeme mobilnih radnika može se produžiti do maksimalno 60 sati, samo ako prosjek od 48 sati nije prekoračen tokom četiri mjeseca”, navodi se u Zakonu.

Objašnjava se i da lica koja obavljaju mobilnu djelatnost u drumskom prevozu moraju, najkasnije nakon šest sati neprekidnog rada, imati pauzu...

“Pauza... traje najmanje 30 minuta, ako ukupni zbir do tada obavljenih radnih sati iznosi između šest i devet sati, odnosno najmanje 45 minuta, ako ukupni zbir radnih sati iznosi više od devet sati”.

Hronologija tragedija: 12 ruža za 12 đaka iz Bugarske

U Crnoj Gori u proteklih 25 godina dogodilo se nekoliko autobuskih nesreća sa velikim brojem poginulih i povrijeđenih osoba.

U udesu autobusa, 4. aprila 2004. godine, sa đacima iz Bugarske, koji je sletio u rijeku Lim, na dionici puta od Bijelog Polja do Gostuna, stradalo je 12 đaka koji su se vraćali sa ekskurzije u Crnoj Gori.

Spasilačke ekipe, građani Bijelog Polja u noći tragedije iz hladnog Lima spašavali su djecu, nastavnike...

U centru Bijelog Polja je napravljen i spomenik - “12 ruža za 12 đaka”, a u znak sjećanja na preminulu djeci iz bugarskog grada Svištova.

I 23. jun 2013. godine upisan je kao jedan od najtragičnijih datuma nakon što se u Platijama, sa mosta Grlo u kanjon Morače, sunovratio rumunski autobus sa turistima iz te zemlje.

U tragediji je poginulo 19 osoba, dok je 28 zadobilo teške povrede. Nakon istrage, tužilaštvo je utvrdilo da je uzrok nesreće bio ljudski faktor - vozač autobusa je vozio 81 na sat što je bilo gotovo dvostruko više od dozvoljene brzine.

Platije su bile i mjesto tragedije 12. avgusta 1998. godine kada je autobus iz Beograda sletio u kanjon Morače na 20-ak kilometara od Podgorice. Tada je poginulo 20 putnika, a 17 je povrijeđeno.

Prije 22 dvije godine dogodila se i autobuska nesreća na putu Podgorica -Cetinje u mjestu Meterizi, kada je 6. avgusta 2001. godine u sudaru šlepera i minibusa poginulo je 11 osoba, dok je njih šestoro zadobilo teže ili lakše povrede.

Tada je utvrđeno da je vozač, iz Križevaca u Hrvatskoj, šleperom prešao u suprotnu traku i direktno udario u minibus...

Bonus video: