Tabaju put za novog šefa pravosuđa: Dio Sudskog savjeta traži izmjene poslovnika

Članovi Sudskog savjeta iz reda sudija dostavili Predlog za izmjenu Poslovnika o radu tog tijela kako bi ograničili v. d. mandat predsjednika Vrhovnog suda na šest mjeseci. Upućeni tvrde da se iza predloga zapravo krije pokušaj da se na čelo pravosuđa postavi sutkinja Vrhovnog suda Milenka Seka Žižić

28691 pregleda 15 komentar(a)
Inicirali izmjenu propisa: Sa sjednice Sudskog savjeta, Foto: BORIS PEJOVIC
Inicirali izmjenu propisa: Sa sjednice Sudskog savjeta, Foto: BORIS PEJOVIC

Članovi Sudskog savjeta iz reda sudija Sanja Konatar, Predrag Tabaš, Rade Ćetković i Radonja Radonjić dostavili su tom tijelu predlog o izmjeni Poslovnika, kako bi se novim članom pravno uredilo buduće određivanje vršioca dužnosti predsjednika Vrhovnog suda, ali i ograničio njegov mandat na svega šest mjeseci.

Ukoliko bi Sudski savjet prihvatio da se mijenja Poslovnik tog tijela, na način kako su to predložile sudije, automatski bi uslijedio prestanak v. d. mandata za aktuelnu predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Vučković, koja tu poziciju pokriva od septembra 2021. godine.

Upućeni tvrde da se iza Predloga odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika SS, zapravo krije i pokušaj da se na čelo pravosuđa u v. d. mandatu postavi sutkinja Vrhovnog suda Milenka Seka Žižić, koja se pominje kao neko ko ima ponajviše šansi da zamijeni aktuelnu v. d. predsjednicu.

Predlog o izmjenama Poslovnika dostavljen je svim članovima tog tijela. U dokumentu, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da se u postojeće rješenje dodaje novi član 77a koji bi glasio: “Određivanje vršioca dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore ili predsjednika suda”.

U aktuelnom Poslovniku nigdje se ne pominje sintagma - vršilac dužnosti, pa se na taj način, ukoliko predlog dobije većinu, tim pravnim dokumentom pokušava urediti buduće privremeno određivanje ključne pozicije u pravosuđu...

“U slučaju prestanka funkcije predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore ili predsjednika suda, usljed smrti ili kad to sam zatraži, odnosno u slučaju njihovog razrješenja ili kad u roku od šest mjeseci po prestanku funkcije zbog isteka vremena na koje je izabran ne bude izabran novi predsjednik, Sudski savjet određuje vršioca dužnosti predsjednika Vrhovnog suda ili predsjednika suda”, piše u dokumentu.

Oni su predložili i da se v. d. predsjednika Vrhovnog suda ubuduće određuje na period do izbora predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore ili predsjednika suda, a najduže do šest mjeseci.

Funkcija se pretvara u pun mandat, tvrde iz Savjeta: Vučković
Funkcija se pretvara u pun mandat, tvrde iz Savjeta: Vučkovićfoto: Boris Pejović

Ukoliko Predlog o izmjenama Poslovnika Sudskog savjeta bude prihvaćen, to tijelo dužno je da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu novog Poslovnika, odredi vršioca dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore u skladu sa odredbama člana 77a...

Razlozi...

Članovi SS, koji su dostavili Predlog, kao razloge za mijenjanje Poslovnika navode ranije analize Evropske komisije o pregovaračkim poglavljima 23 i 24, posvećenim vladavini prava i reformi pravosuđa.

Naveli su da je EK ukazala da izostanak imenovanja u crnogorskom pravosuđu ima zabrinjavajući uticaj na njegovo funkcionisanje i sposobnost da sprovodi pravdu. Podsjećaju da je EK lani upozorila da su ključne pravosudne institucije Crne Gore u blokadi, rade u v. d. stanju ili neustavnom mandatu.

“Pored toga, i Venecijanska komisija u mišljenju (CDL-AD(2023)011 od 10. i 11. marta 2023. godine) na nacrt Predloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom savjetu i sudijama, iako naglašava da nije protiv izbora vršioca dužnosti, smatra da je to izuzetan postupak koji služi da se izbjegne blokada koja proizilazi iz jednako izuzetnog događaja poput smrti, ostavke ili razrješenja aktuelnog predsjednika, kako bi se izbjeglo pretvaranje izuzetka u pravilo”, piše u predlogu.

Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama nije ograničeno koliko bi moglo da traje v. d. stanje za predsjednika Vrhovnog suda, već traje sve do izbora čelne figure u punom mandatu.

Upućeni tvrde da, nakon što se Predlog o izmjeni Poslovnika SS uvrsti u rad tog tijela, teško da bi većina članova Sudskog savjeta mogla da podrži pokušaj da se izmjenama nižeg pravnog akta uređuje zakonski mandat najvažnije funkcije u sudskom sistemu...

Ograničiti mandat

U dostavljenom Predlogu navodi se i da je članom 30 stav 3 Zakona o sudovima propisano da će predsjednik suda čija je funkcija prestala istekom vremena, nastaviti da obavlja dužnost do imenovanja novog predsjednika, a najduže šest mjeseci.

Takvog zakonskog ograničenja nema za v. d. mandat predsjednika Vrhovnog suda.

“Imajući u vidu da mandat predsjednika suda po zakonu traje pet godina, a da aktuelna v. d. predsjednica Vrhovnog suda tu funkciju obavlja dvije godine neprekidno, neophodno je tu funkciju, koja ima tendenciju pretvaranja u puni mandat, ograničiti. Ovo iz razloga da bi se ispoštovale preporuke EK i Venecijanske komisije u sprovođenju ključnih reformi pravosuđa.”

Sudski savjet, čiji dio članova u neustavnom mandatu troši 9. godinu rada, povjerio je sutkinji Vesni Vučković da prije dvije godine rukovodi najvažnijom funkcijom u sudskom sistemu.

Sutkinja Žižić jedno vrijeme je bila kandidat na brojnim oglasima za predsjednicu Vrhovnog suda, ali kako nije dobila većinu, odustala je od trke za poziciju koju je godinama pokrivala njena kuma Vesna Medenica.

Nakon što ljetos pred članovima SS nije dobila dvotrećinsku većinu za puni mandat, Vučković se opet nedavno javila na oglas, pa je sada jedini kandidat za poziciju predsjednika Vrhovnog suda.

Pitanje od prvorazrednog značaja i za rad Sudskog savjeta

U predlogu o izmjenama SS, članovi tog tijela, navode da je ograničenje v. d. stanja, koje u kontinuitetu obavlja isto lice u periodu od dvije godine, je pitanje od prvorazrednog značaja za organizovanje rada Sudskog savjeta.

“Budući da je vršilac dužnosti predsjednika Vrhovnog suda po funkciji i član Sudskog savjeta, a da je SS jedan od nosilaca aktivnosti u sprovođenju reforme pravosuđa i ispunjavanju privremenih mjerila u poglavlju 23. Brzina i trajanje pregovaračkog procesa u ovoj oblasti direktno utiče i na napredak u drugim aspektima pregovora sa EU”, navode sudije.

Bonus video: