"Ukidanje Osnovnog suda u Kolašinu može samo otežati pristup pravdi lokalnom stanovništvu"

Specijalna izvještiteljka Ujedinjenih nacija (UN) za nezavisnost sudija i advokata Margaret Satervajt razgovarala sa predsjednicom Suda Mirjanom Čepić i rukovoditeljkom tužilaštva Majom Šćepanović

4358 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Osnovni sud Kolašin
Foto: Osnovni sud Kolašin

Specijalna izvještiteljka Ujedinjenih nacija (UN) za nezavisnost sudija i advokata Margaret Satervajt sa svojim timom posjetila je Osnovni sud i i Osnovno državno tuzilaštvo (ODT) u Kolašinu.

U razgovoru sa predsjednicom Suda Mirjanom Čepić i rukovoditeljkom tužilaštva Majom Šćepanović, kako je saopšteno, "razmijenjena su mišljenja o postojećem pravnom okviru za zaštitu nezavisnosti sudija i tužilaca, njihovom izboru i imenovanju, disciplinskim postupcima i poštovanju etičkog kodeksa".

"Specijalnu izvještiteljku interesovali su problemi sa kojima se ta dva organa susreću u radu, koji predmeti predstavljaju najveće izazove, te, naročito, kakav je pravni okvir i kako u praksi funkcioniše izvršenje sudskih odluka. Posjeta visoke znaničnice iskorišćena je da se, još jednom, ukaže da najavljena reforma pravosudne mreže, koja podrazumijeva, između ostalog, i ukidanje Osnovnog suda u Kolašinu sustinški može samo otežati pristup pravdi lokalnom stanovništvu", saopšteno je iz Suda i ODT.

Na sastanku sa specijalnom izvještiteljkom UN za nezavisnost sudija i advokata, umjesto racionalizacije mreže sudova , kako piše u saopštenju, konstatovana je potreba efikasnijeg rada na reformi pravosuđa po dubini.

Bonus video: