Mirotić vozio kopače tunela "na posao"?

Podgoričanin uhapšen zbog sumnje da je pomagao “rudarima” i vozio ih od Zabjela do centra grada, kada su odlazili da prave podzemni prolaz do depoa Višeg suda. Inspektori pretresli kuću osumnjičenog u Zeti, oduzet mu automobil koji je, kako se sumnja, korišćen tokom izvršenja krivičnog djela

80276 pregleda 348 reakcija 82 komentar(a)
Uhapšen prvi “rudar” mafije: Mirotić (arhivksi snimak), Foto: Boris Pejović
Uhapšen prvi “rudar” mafije: Mirotić (arhivksi snimak), Foto: Boris Pejović

Podgoričanin Predrag Mirotić (31) vozio je kopače tunela od Zabjela do centra grada, kada su odlazili da prave podzemni prolaz do depoa Višeg suda, saznaju “Vijesti” nezvanično iz više izvora.

Prema istim informacijama, on im je bio konakt tačka, pomagao im da nesmetano borave u Podgorici i obezbjeđivao im alat kojim su obili sudsku prostoriju.

Mirotić je uhapšen juče, nakon što su ga policija i podgorički tužioci dokazima uvezali sa odbjeglim srpskim državljanima i Katarinom Baćović iz Podgorice, za kojom inspektori tragaju.

Policija i juče tragala za Baćović
Policija i juče tragala za Baćovićfoto: Boris Pejović

Prije hapšenja, policija je pretresla njegovu kuću u Zeti i automobil koji su oduzeli.

Prema sumnjama istražitelja, taj automobil korišćen je tokom izvršenja krivičnog djela.

Iz Uprave policije zvanično je saopšteno da su mu lisice na ruke stavili službenici Regionalnog centra bezbjednosti “Centar”, odnosno, Odjeljenja bezbjednosti Podgorica.

“Po nalogu postupajućeg tužioca policija je uhapsila P. M. (31) iz Podgorice. Njemu se na teret stavljaju krivična djela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja, putem pomaganja. On će uz krivičnu prijavu u zakonskom roku biti priveden nadležnom tužiocu na dalje postupanje”, piše u policijskom saopštenju.

Mirotić je višestruki povratnik u izvršenju krivičnih djela, a policija ga označava bliskim podgoričkom ogranku kavačkog kriminalnog klana. Suđeno mu je zbog prevare, ali i optužbi da je bio dio grupe koja je 2019. godine, prijeteći pištoljem radnicima, opljačkala benzinsku pumpu “Montenegro petrol” u Podgorici. Za to razbojništvo odgovaraju i Marko Rnković, Luka Nikić, Vasko Martinović i Željko Lakušić.

Mirotić je hapšen i 2017. godine, nakon što je utvrđeno da je izradio četiri falsifikovana pečata preduzeća Cogent Comunications Montenegro (CCM) i zloupotrijebio ih prilikom ovjere naloga za prenos novčanih sredstava u Societe Generale Montenegro banci. Tada je pred tužiocima tvrdio da je 30.000 eura uzeo na prevaru “jer ga jure kamataši”. Zbog tog krivičnog djela osuđen je na godinu i tri mjeseca zatvora...

DVIJE ŽENE U GRUPI

Osim Katarine Baćović, kojoj su “Vijesti” u jučerašnjem broju objavile pogrešno ime - Kristina, policija navodno sumnjiči još jednu žensku osobu da je dio kriminalne grupe koja je obila depo Višeg suda u Podgorici i iz njega ukrala dokaze.

Više izvora iz istrage kazalo je juče da je Baćović identifikovana kao osoba koja je iznajmila stan u suterenu zgrade u Njegoševoj ulici broj 12, i da je njen lik na falsifikovanoj ličnoj karti.

Mirotić je uhapšen juče, nakon što su ga policija i podgorički tužioci dokazima uvezali sa odbjeglim srpskim državljanima i Katarinom Baćović iz Podgorice, za kojom inspektori tragaju

Izvori “Vijesti” tvrde da je sasvim druga osumnjičena na fotografiji do koje su istražitelji došli pregledom snimaka sa nadzornih kamera u Podgorici. Policija i tužilaštvo rade na identifikaciji te osumnjičene.

Iz stana koji je iznajmila Baćović osumnjičeni srpski državljani Veljko Marković (32), njegov stric Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32) od kraja jula do 11. septembra navodno su kopali tunel do sudskog depoa.

Inspektori Odjeljenja bezbjednosti Podgorica i juče su pokušavali da lociraju i uhapse tu Podgoričanku koja je, kako se vjeruje, spona između zaposlenog u Višem sudu i rudara, ali i veza između izvršilaca posla i njihovih pomagača iz Crne Gore.

U istrazi obijanja depoa saslušana je njena majka M. B. koja je i upraviteljica sudske pisarnice.

Policija i tužilaštvo utvrđuju da li je Baćović zloupotrijebila i majku za račun mafije.

U međuvremenu, istražitelji su došli do podatka da je ta Podgoričanka povezana i sa pripadnicima kriminalnog klana iz Tuzi.

ISTRAGA

Provala u sudski depo primijećena je 11. septembra, kada su nadležni najprije utvrdili da je neko “samo” ispreturao dokaze. Međutim, dok je još trajao uviđaj u obijenom depou i letimični popis dokaza u najvažnijim predmetima, otkriveno je da su lopovi u depo ušli podzemnim prolazom iz Njegoševe ulice broj 12...

Prvi krupni trag u tom slučaju, kombi koji su koristili osumnjičeni, policajci su pronašli 13. septembra.

Dan kasnije pronašli su i stan u podgoričkom naselju Zabjelo, gdje im je navodno bila baza.

U dosadašnjoj istrazi, kojom rukovodi podgoričko Osnovno državno tužilaštvo, izuzeto je na stotine sati snimaka s nadzornih kamera, pronađen je alat koji su kopači koristili, a vještačenjem je izolovan i trag osumnjičenih...

Utvrđeno je i ko su izvođači radova na kopanju 30 metara dugog tunela do sudskog depoa, a nadležni tvrde da su korak bliže motivu i nalogodavcima tog nezakonitog posla.

Operativni podaci policije govore da su vođe kavačkog kriminalnog klana organizovale kopanje podzemnog tunela, a inspektori i dalje utvrđuju šta im je bio glavni cilj.

“Postoji određena povezanost ove kriminalne organizacije sa jednom osobom iz Višeg suda i pripadnicima jedne kriminalne organizacije, koji borave u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, a povezana su sa jednom od najorganizovanijih i vjerovatno platežno najmoćnijih kriminalnih organizacija u našoj državi... Imamo i trag koji nas vodi prema nalogodavcima”, rekao je prije dva dana ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Na istoj konferenciji za medije rukovodilac ODT-a Podgorica, tužilac Duško Milanović, kazao je, međutim, da tužilaštvo još nema dovoljno uvjerenja ili dokaza da su kriminalne grupe kopale tunel.

“To su, koliko sam ja razumio, operativni podaci policije koji tek treba da se istraže”.

Bonus video: