Jabučaninu blokirana imovina teška milione

Privremenom mjerom Višeg suda, na zahtjev SDT-a, odbjeglom biznismenu blokirani stanovi, poslovni prostori i zemljište

72358 pregleda 83 reakcija 85 komentar(a)
Sud reagovao na zahtjev SDT-a (ilustracija), Foto: Shutterstock
Sud reagovao na zahtjev SDT-a (ilustracija), Foto: Shutterstock

Odbjeglom cetinjskom biznismenu Božidaru Bobu Jabučaninu, navodnom članu takozvanog policijskog narko kartela, blokirana je milonski vrijedna imovina u Budvi, na Cetinju i u Podgorici.

Imovina je blokirana privremenom mjerom Višeg suda, a na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva.

“Vijesti” su imale uvid u rješenje budvanskog katastra, koji je 11. septembra blokirao nekoliko stanova, poslovnih prostora, ali i zemljišnih parcela, koje Jabučanin posjeduje u Budvi i na Svetom Stefanu.

Uprava za katastar, područna jedinica Budva, kako piše u dokumentu, rješavajući po prijavi Višeg suda u Podgorici i Uprave za katastar i državnu imovinu, Sektora za upravljanje oduzetom imovinom, a na osnovu Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, donosi rješenje kojim se u listove nepokretnosti upisuje privremena mjera.

“Privremena mjera obezbjeđenja - zabrana raspolaganja i korišćenja nepokretnosti uz zabilježbu u katastru nepokretnosti, po rješenju Višeg suda”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Jabučaninu, za kojim je raspisana potjernica, blokirana su dva poslovna prostora u budvanskom naselju Bijeli do, od po 200 i 204 kvadrata. Riječ je o nekretninama u prizemlju stambene zgrade, na kojima je Jabučanin upisan kao suvlasnik.

Blokiran je i stan na četvrtom spratu poslovno-stambenog kompleksa TQ Plaza od 85 kvadarta, koji je u stoodstotnom vlasništvu Jabučanina.

Privremena mjera upisana je i na zemljišne parcele na Svetom Stefanu od 931 kvadrat, 377 i 249 kvadrata, na kojima se Jabučanin vodi kao suvlasnik.

Zabrana raspolaganja se i odnosi i na porodičnu kuću u budvanskom naselju Podkošljun koja u osnovi ima 106 kvadrata i stambeni prostor od 88 kvadrata, te dvorište od 180 metara kvadratnih.

Blokiran je i stan od 79 kvadrata u istom tom budvanskom naselju, na prvom spratu stambene zgrade.

Prema istoj odluci Višeg suda, cetinjski katastar je početkom mjeseca upisao privremenu mjeru na jednospratnu porodičnu zgradu, koja u prizemlju ima stan od 68 kvadrata, i garažu od 18 kvadrata, te stan od 90 metara kvadratnih na prvom spratu.

Blokirana je i prizemna kuća u izgradnji.

Jabučanin ne može da raspolaže ni stanom u Podgorici od 156 kvadrata na drugom spratu zgrade Nikić.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 21 osobe, takozvanog policijskog narko-kartela. Optuženi su vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, odbjegli policajac Ljubo Milović, tivatski biznismen Mileta Ojadnić, Ivan Stamatović, gradonačelnik Budve Milo Božović, policijski funkcioner Dejan Knežević, Nebojša Bugarin, bezbjednjak Petar Lazović, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović (Kljajević), Dražen Milović, Ivan Mijatović...

Optužnica protiv Ljuba Milovića, Ivana Stamatovića, Milete Ojdanića, Božidara Jabučanina i Marka Novakovića je podnijeta i za krivična djela pranje oko sedam miliona eura.

Gradonačelnik Budve Milo Božović optužen je za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge, dok će se policijskom funkcioneru Dejanu Kneževiću eventualno suditi za odavanje tajnih podataka i zloupotrebu službenog položaja.

Prije eventualnog sudskog procesa, optužnicu mora da potvrdi Viši sud.

Tužilaštvo pojedince u toj grupi, između ostalog, tereti za šverc 4,3 tone kokaina, za pranje oko 7.000.000 eura, ali i za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja...

U spisima SDT-a i Specijalnog policijskog tima, navodi se da je grupa policajaca, navodnih saradnika mafije, novac stečen švercom kokaina koristila da utiče na rezultate parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine, ali i da na čelna mjesta u Upravi policije postavlja ljude od povjerenja.

Bonus video: