Mirotić pomogao „rudarima” da sakriju kombi i alat?

Pripadnici kriminalne grupe koja je obila depo podgoričkog Višeg suda “posao” su završili u noći između 10. i 11. septembra, nakog čega su u Botunu sakrili kombi korišćen za taj nezakoniti posao Jedinom uhapšenom u akciji “Tunel” nakon saslušanja određeno zadržavanje do 72 sata, advokatica Živković se žalila na to rješenje

75569 pregleda 88 reakcija 25 komentar(a)
Branio se ćutanjem: Mirotić juče nakon saslušanja, Foto: Jelena Jovanović
Branio se ćutanjem: Mirotić juče nakon saslušanja, Foto: Jelena Jovanović

Pripadnici kriminalne grupe koja je obila depo podgoričkog Višeg suda “posao” su završili u noći između 10. i 11. septembra, nakog čega su u Botunu sakrili kombi korišćen za taj nezakoniti posao, u čemu im je, kako sumnja policija, pomogao Podgoričanin Predrag Mirotić (31), saznaju “Vijesti”.

Prema istim informacijama, Mirotić je 11. septembra, u tri sata nakon ponoći, “kliom” navodno došao do štek stana osumnjičenih, u podgoričkom naselju Zabjelo.

Istražitelji su došli do dokaza da je, izvršavajući naredbe nalogodavca, svojim automobilm navodio kombi koji su koristili osumnjičeni do Botuna, a potom je najmanje jednog od osumnjičenih vratio do štek stana.

“Mirotić je, prema prethodnom planu i dogovoru, od Ulice 8. marta navodio kombi registarskih oznaka TZ-AA384 kuda da se kreće do mjesta Botun, gdje su izbacili stvari i predmete koje su koristili prilikom kopanja tunela do depoa Višeg suda u Podgorici”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Navodno, tužioci i policija prikupili su dokaze da je “čišćenje” kombija trajalo oko sat, nakon čega je Mirotić svojim automobilom vratio osumnjičenog do Zabjela.

Mirotić ćutao u tužilaštvu

Mirotić je juče ćutao pred tužiocem o svojoj ulozi u obijanju sudskog depoa i kopanju podzemnog tunela, kojim su lopovi ušli u tu sudsku prostoriju.

Njemu je nakon saslušanja u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu, tužilac Marko Mugoša odredio zadržavanje do 72 sata.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” takvu odluku donio je zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela i opasnosti od uticaja na svjedoke i saučesnike.

“Osumnjičeni P. M. iskoristio je svoje zakonsko pravo i nije iznosio odbranu, tačnije branio se ćutanjem. Nakon saslušanja, postupajući tužilac odredio mu je zadržavanje do 72 sata, a u tom roku sudiji za istragu biće podnijet predlog za određivanje pritvora”, rečeno je “Vijestima” nezvanično iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Na tu odluku žalbu je juče izjavila Mirotićeva pravna zastupnica, advokatica Tijana Živković.

Advokatica Tijana Živković
Advokatica Tijana Živkovićfoto: Jelena Jovanović

Mirotić je uhapšen prije dva dana u Zeti, nakon što su ga policija i tužilaštvo dokazima povezali sa kriminalnom grupom čiji pripadnici su obili sudski depo i iz njega, kako se sumnja, ukrali dokaze koje su istražitelji prikupili za više krivičnih djela.

Živkovićeva je potvrdila da je njen branjenik izabrao zakonsku mogućnost da se brani ćutanjem, obrazažući zbog čega je tužilac tražio zadržavanje: “Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim djelima teška krađa i sprečavanje dokazivanja. Stavlja mu se na teret da je ta krivična djela izvršio kao pomagač”, kazala je ona.

Mirotića tužilaštvo i policija sumnjiče da je vozio kopače tunela od Zabjela do centra grada, kada su odlazili da prave podzemni prolaz do depoa Višeg suda, rečeno je ranije “Vijestima” nezvanično iz više izvora.

Branio se ćutanjem: Mirotić juče nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici
Branio se ćutanjem: Mirotić juče nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgoricifoto: Jelena Jovanović

Prema istim informacijama, on im je bio konakt tačka, pomagao im da nesmetano borave u Podgorici i obezbjeđivao im alat kojim su obili sudsku prostoriju.

Lisice na ruke stavljene su mu u Zeti, nakon što su podgorički policajci pretresli njegovu kuću i automobil.

Katarina Baćović još bježi: Nije napustila Crnu Goru?

Podgorička policija i juče je tragala za Katarinom Baćović, osumnjičenom da je dio kriminalne grupe koja je obila depo Višeg suda u Podgorici, a operativni podaci govore da ona nije napustila Crnu Goru.

Baćović je identifikovana kao osoba koja je, koristeći falsifikovanu ličnu kartu, iznajmila stan u suterenu iz kog je prokopan tunel do depoa.

Nju tužilaštvo tereti da je spona između zaposlenog u Višem sudu i rudara, ali i veza između izvršilaca posla i njihovih pomagača iz Crne Gore.

U istrazi obijanja depoa saslušana je njena majka M. B. koja je i upraviteljica sudske pisarnice.

Policija i tužilaštvo utvrđuju da li je Baćovićeva zloupotrijebila i majku.

U međuvremenu, istražitelji su došli do podatka da je ta Podgoričanka povezana i sa pripadnicima kriminalnog klana iz Tuzi.

Ona je, prema sumnjama policije i tužilaštva iznajmila stan u suterenu zgrade u Njegoševoj ulici broj 12, iz kog su pripadnici krimi-ekipe kojoj pripada, obili prostoriju u kojoj su pohranjeni sudski dokazi.

Iz tog stana osumnjičeni srpski državljani Veljko Marković (32), njegov stric Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32) od kraja jula do 11. septembra navodno su kopali tunel do sudskog depoa.

Provala u sudski depo primijećena je 11. septembra, kada su nadležni najprije utvrdili da je neko “samo” ispreturao dokaze. Međutim, dok je još trajao uviđaj u obijenom depou i letimični popis dokaza u najvažnijim predmetima, otkriveno je da su lopovi u depo ušli podzemnim prolazom iz Njegoševe ulice broj 12...

Prvi krupni trag u tom slučaju, kombi koji su koristili osumnjičeni, policajci su pronašli 13. septembra.

Dan kasnije pronašli su i stan u podgoričkom naselju Zabjelo, gdje im je navodno bila baza.

U dosadašnjoj istrazi, kojom rukovodi podgoričko Osnovno državno tužilaštvo, izuzeto je na stotine sati snimaka s nadzornih kamera, pronađen je alat koji su kopači koristili, a vještačenjem je izolovan i trag osumnjičenih...

Utvrđeno je i ko su izvođači radova na kopanju 30 metara dugog tunela do sudskog depoa, a nadležni tvrde da su korak bliže motivu i nalogodavcima tog nezakonitog posla.

Operativni podaci policije govore da su vođe kavačkog kriminalnog klana organizovale kopanje podzemnog tunela, a inspektori i dalje utvrđuju šta im je bio glavni cilj.

Bonus video: