Ljubo Šarović na suđenju Šilju i Ivoviću: Kako im ruka nije zadrhtala, bili su jako precizni

Branilac okrivljenog Nikole Ivovića advokat Danilo Mićović na suđenju za ubistvo Stefana Šarovića, istakao da se okrivljeni nisu skrivali već već su šetali gradom, družili se, te da se ne može se izvesti zaključak da su planirali ubistvo

12534 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Viši sud
Viši sud u Podgorici, Foto: Viši sud

Dokazni postupak u sudskom procesu okrivljenima Dušanu Šilju i Nikoli Ivoviću, optuženi za ubistvo Stefana Šarovića, danas je okončan u Višem sudu u Podgorici.

Predsjednica krivičnog vijeća sudija Milena Matović zakazala je za deveti oktobar završne riječi tužioca i advokata odbrane.

Predstavnik komisije ljekara vještaka Stanko Milić, neuropsihijatar ostao je kod nalaza i mišljenja, u kojem se, između ostalog navodi da su se optuženi u vrijeme ubistva Šarovića, nalazili se u stanju jake razdražljivosti srednjeg inteziteta.

“U vrijeme izvršenja krivičnog djela okrivljeni Šilja se nalazio u stanju afekta razdraženosti srednjeg inteziteta. Sposobnost okrivljenog da shvati značaj svog djela I mogućnost upravljanja svojim postupcima bila je smanjena ali ne bitno”, navodi se u nalazu vještaka medicinske struke profesor neurologije i sudske psihijatrije dr Stanko Milić, neuropsihijatar, dr Željko Golubović, mr. med. spec. psihijatar i dr Helena Rosandić, docent dr. sci. psihologije. U nalazu i mišljenju vještaci su takođe i za okrivljneog Ivovića naveli da se u vrijeme izvršenja krivičnog djela nalazio u stanju afekta razdraženosti srednjeg inteziteta.

Branioci okrivljenih Šilja i Ivovića, advokatica Sanja Bojanović i advokat Danilo Mićović, nisu imali primjedbi i pitanja za vještake.

Ljubo Šarović, otac stradalog mladića, zatražio je odgovor i objašnjenje od vještaka, na pitanje kako komentarišu činjenicu da su oba okrivljena bili hiruški precizni kada su ispalili hice u njegovog sina, u ovakvom psihičkom stanju.

“Kako im ruka nije zadrhtala, bili su jako precizni”, pitao je Šarović.

Milić je pojasnio da to nije u domenu njegove struke.

“Psihičko stanje se ocjenjuje kao psihičko stanje lakog, srednjeg i jakog inteziteta. U nalazu nismo klasifikovali da se radi o afektu straha I pri razdraživosti jakog stepena već srednjeg inteziteta, imajući u vidu način izvršenja krivičnog djela”, kazao je Milić.

Dodajući se nije zadovoljan odgovorom, Ljubo Šarović je pitao vještake da li se radilo o profesionalnom ubistvu. Milić kazao da se o tome ne može izjašnjavati jer to ne spada u domen njegove struke.

Željko Golubović je dodao da vještaci uvijek samo cijene psihičko stanje okrivljenog.

“Analizom sudskih spisa, te uvidom u medicinsku dokumentaciju i neposrednog psihijatrijskog pregleda nismo uočili da kod okrivljenog Šilja postoje neurološki i psihološki poremećaji koji bi se mogli uvezati sa preciznošću pucanja”, naveo je Golubović.

Sud je u dokaznom postupku pregledao video nadzor sa sedam kamera koji su pokrivali putni pravac Bijela – Baošići – Đenovići.

Okrivljeni Šilj i Ivović su naveli da su vidjeli sebe kada su došli u kafe-bar “San Trope” gdje su popili kafu.

Nakon odgledanih snimaka, advokatica Bojanović, je u obraćanju sudu rekla je da se ništa neobično dogodilo, već da se radilo o uobičajenom danu. Branilac okrivljenog Ivovića, advokat Mićović je istakao da upravo prikazani video snimci potvrđuju navode odbrane.

“Ovo je sasvim običan dan za mladog čovjeka. Nema ništa čudno i neobično da bi neko planirao ubistvo. Oni se nisu skrivali već već su šetali gradom, družili se, išli na kafu, pošli na ručak i sreli se sa Šarovićem. Ne može se izvesti zaključak da su planirali ubistvo”, rekao je Mićović.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Šilj i Ivović, optuženi za ubistvo Stefana Šarovića 6. juna 2019, oko 15.20 časova, kod vile ,,Akacija” u Đenovićima. Šilj se tereti da je zajedno sa Nikolom Ivovićem na podmukao način ubio Šarovića. Njima se na teret stavlja da su počinili krivična djela teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Nakon zajedničkog boravka sa Šarovićem u ugostiteljskom objektu „Kaskara”, iskoristili su njegovo povjerenje i prijateljstvo i predložili mu da ih prati. U optužnici je navedeno da su okrivljeni dolaskom u dvorište kompleksa “Akacija”, iz prethodno pripremljenog oružja, u Šarovića ispalili više hitaca, zatim su se motociklom uputili lokalnim putem i pobjegli.

Bonus video: