Nastavljeno suđenje Mugoši u slučaju "Carine": Svjedoci ostali kod ranijih izjava

Odgovarajući na pitanja advokata Predraga Đolevića, branioca optuženog Miomira Mugoše, svjedokinja Dragica Vidić je pojasnila da se cijena nije odnosila samo na mini oblaznicu, već na nekoliko urbanističkih građevinskih parcela, uključujući i za mini obilaznicu u okviru toga

10242 pregleda 35 reakcija 11 komentar(a)
Mugoša, Foto: Boris Pejović
Mugoša, Foto: Boris Pejović

U ponovljenom postupku, danas je nastavljeno suđenje bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši u slučaju "Carine", u Višem sudu u Podgorici, pred vijećem kojim je predsjedavala sudija Vesna Kovačević.

U nastavku suđenja saslušana su tri svjedoka Dragica Vidić, Nada Mugoša i Duško Vojinović, predsjednik komisije 2011. godine koja je procijenjivala gradsko građevinsko zemljište po cijeni od 165 eura po metru kvadratnom.

Svjedoci su ostali kod ranije datih izjava u prethodnom sudskom postupku iz aprila 2019. godine.

Odgovarajući na pitanja advokata Predraga Đolevića, branioca optuženog Miomira Mugoše, svjedokinja Dragica Vidić je pojasnila da se cijena nije odnosila samo na mini oblaznicu, već na nekoliko urbanističkih građevinskih parcela, uključujući i za mini obilaznicu u okviru toga.

Na početku ponovljenog postupka početkom aprila ove godine, okrivljeni Miomir Mugoša je u odbrani izjavio da je sve svoje poslove časno i čestito obavljao.

"Mogu samo da kažem da sam sve svoje poslove, od ljekara, hirurga, direktora KBC-a, ministra zdravlja, pa sve do predsjednika Opštine i gradonačelnika Podgorice i ambasadora Crne Gore u Sloveniji, časno i čestito obavljao", izjavio je tada okrivljeni Mugoša.

Apelacioni sud Crne Gore je početkom februara uvažio žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo presudu kojom je Mugoša oslobođen od optužbe. Presudom Višeg suda, Miomir Mugoša oslobođen je od optužbe da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz član 416 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore iz razloga što nije dokazano da je učinio krivično djelo. Tom presudom bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša oslobođen je od optužbi da je u slučaju prodaje gradskog građevinskog kompaniji DOO "Carine", oštetio budžet Glavnog grada od 6,7 miliona eura, a "Carinama" pribavio korist u istom iznosu.

Okrivljeni Mugoša je podsjetio sud da je ranije u nekoliko navrata davao izjavu povodom optužbi, prvi put kao građanin, a zatim kao optuženi.

"Povodom ovog slučaja, tri puta sam oslobađan, odnosno odbacivane su krivične prijave proitiv mene, što je uradilo specijalno tužilaštvo. Dva tužioca, su odbacile optužbe protiv mene od osnovnog državnog tužilaštva i tužlaštva. Ovaj događaj seže daleko u 2002. godinu i ne mogu da sjetim svih detalja. To je obimna dokazna građa. Ne osjećam se krivim i nisam kriv. Ovo mi je prvi put da sam optužen, osim što imam neki saobraćajni prekršaj iz 70 i neke godine", kazao je Mugoša.

Naveo je da je imao primjedbe na nalaz vještaka i veliku cijenu po kvadratu gradskog građevinskog zemljišta, koju su oni postavili kao tržišnu.

"Dao sam primjedbu na nalaz vještaka Đuričkovića, koji je u koprodukciji sa drugim vještakom dao dopunu nalaza i mišljenja. Dva nalaza potpuno različita iz 2007. i 2017. godine", izjavio je Mugoša u odbrani.

Optužnicom je predstavljeno da je Miomir Mugoša "od 25. jula 2007. do 8. maja 2012., kao službeno lice i javni funkcioner - gradonačelnik, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem svog službenog ovlašćenja, pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu".

"Postupajući suprotno službenim interesima i interesima glavnog grada i to Zakona o građevinskom zemljištu, protivno odluci Skupštine opštine donio je odluku od 30. avgusta 2007. o prenosu prava na zemljište preduzeću “Carine” za 165 eura po metru kvadratnom, neposrednom pogodbom", piše u optužnici.

Na taj način, dodaje se, pribavio je “Carinama” korist od 6.723.194, 85 eura, a Opštini Podgorica štetu u istom iznosu.

Suđenje se nastavlja 12. oktobra.

Bonus video: