Mirotiću pritvor do 30 dana, raspisana potjernica za četvoricom državljana Srbije

Podgoričanin jedini za sada uhapšeni u akciji "Tunel"

20254 pregleda 5 komentar(a)
Mirotić nakon saslušanja, Foto: Jelena Jovanović
Mirotić nakon saslušanja, Foto: Jelena Jovanović

Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici odredio je pritvor do 30 dana Podgoričaninu Predragu Mirotiću (31), jedinom za sada uhapšenim u akciji "Tunel".

Sudija za istagu je i naredio izdavanje potjernice za četvoricom državljana Srbije osumnjičenih da su kopali tunel do depoa Višeg suda u Podgorici.

Iz Osnovnog suda u Podgorici je saopšteno da je Mirotiću određen pritvor zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju da bi ukoliko bi se našao na slobodi mogao ponoviti krivično djelo.

"Budući da se radi o licu koje je ranije višestruko osuđivano za različita krivična djela kao i za krivično djelo protiv imovine, za koje se i u ovom postupku sumnjiči, usljed čega se radi o licu koje je sklono vršenju krivičnih djela i u odnosu na kojeg prethodna osuđivanost očito nije postigla svoju svrhu kažnjavanja da više ne vrši krivična djela. Takođe je određen pritvor ovom okrivljenom i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati postupak uticanjem na saučesnike, kao i druga za sada nepoznata lica koja su neposredno učestvovala, budući da se branio ćutanjem", navodi se u saopštenju sudije portparola Osnovnog suda u Podgorici Ivane Becić.

Navodi se i da je pritvor određen i Veljku Markoviću (32), njegovom stricu Milanu Markoviću (53), Dejanu Jovanoviću (30) i Vladimiru Eriću (32), bez prethodnog saslušanja, koji su nedostupni državnim organima, zbog čega je naređeno i izdavanje potjernice.

Pravna zastupnica Mirotića, advokatica Tijana Živković, je najavila žalbu na rješenje sudije.

Živković je objasnila da je prethodno donijeta naredba o sprovođenju istrage u odnosu na sve osumnjičene.

Kazala je da su razlozi za određivanje pritvora isti kao oni zbog kojih je njenom branjeniku prethodno određeno tužilačko zadržavanje:

"Postojanje okolnosti koje ukazuju da bi u slučaju odbrane sa slobode okrivljeni mogao ponoviti krivično djelo i bojazan da bi boravkom na slobodi mogao ometati postupak uticajem na saučesnike. Izjavićemo žalbu u zakonskom roku", kazala je advokatica Živković.

Mirotić je uhapšen 23. septembra, a tužilac Marko Mugoša sumnjiči ga da je pomagao kriminalnoj grupi koja je obila depo Višeg suda.

Za to obijanje sudskog depoa i krađu dokaza Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici sumnjiči četvoricu državljana Srbije - Veljka Markovića (32), njegovog strica Milana Markovića (53), Dejana Jovanovića (30) i Vladimira Erića (32) koji su, kako se sumnja, od kraja jula do 11. septembra kopali tunel do sudskog depoa.

Podgoričaninu su lisice na ruke stavljene nakon što su ga policajci i tužioci dokazima uvezali sa odbjeglim srpskim državljanima i Katarinom Baćović iz Podgorice, za kojom inspektori tragaju.

Bonus video: