Suđenje Kašćelanu i ostalima iz "kavačkog klana": Kao pravno nevaljani dokazi, iz predmeta izuzeti iskazi svjedoka

Specijalno vijeće kojim je presjedavala sudija Nada Rabrenović, prihvatilo je predlog advokata odbrane i iz spisa predmeta izuzelo iskaz svjedoka oštećenog Krsta Bujkovića i Milana Dragovića

12686 pregleda 2 komentar(a)
Kašćelan, Foto: Boris Pejović
Kašćelan, Foto: Boris Pejović

Izvođenjem dokaza, u Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje okrivljenom Slobodanu Kašćelanu i ostalim okrivljenima, poznatijim kao "kavački klan".

Specijalno vijeće kojim je presjedavala sudija Nada Rabrenović, prihvatilo je predlog advokata odbrane i iz spisa predmeta izuzelo iskaz svjedoka oštećenog Krsta Bujkovića i Milana Dragovića.

Izuzete su i mjere tajnog nadzora koje se odnose na djelovanje, koje je sprovedeno tokom istrage, a za šta se vezuje iskaz svjedoka Balše Savića. Ocijenjeno je kao pravno nevaljan dokaz.

Balša Savić, koji je radio kao službenik MUP-a u Forenzičkom centru Danilovgrad je na jednom od prethodnih glavnih pretresa kazao da optuženi Nikola Andrić nije osoba koja ga je kontaktirala da bi mu ponudila mito za predmet koji je pokrenulo ODT Kotor protiv navodnih pripadnika kavačkog klana.

U sudnici je prikazan audio-video snimak davanja iskaza Bujkovića i Dragovića pred specijalnim tužilaštvom, nakon čega je zaključeno je da se u djelu pouka oni od strane SDT ne upoznaju sa pravom da mogu da traže da im SDT omogući uvid u taj video-audio zapis izjave.

Na jednom od prethodnih pretresa, advokat Marko Radović je predložio da se iz spisa predmeta izuzme iskaz Bujkovića dat pred specijalnim državnim tužilaštvom 2017. godine jer je pravno nevaljan.

Kako je Radović tada ukazao, ovom svjedoku nije predočeno da može da zatraži da mu se iskaz, koji se u SDT audio-vizuelno snima, reprodukuje. Radović je naveo da, u krajnjem, sudska odluka ne može da se zasniva na bilo kom dokazu koji se zasniva na povredi bilo kojeg člana Zakona o krivičnom postupku.

Na glavnom pretresu održanom početkom maja, advokat Radović je naveo da svjedoku nije predočeno da može da zatraži da mu se iskaz, koji se u SDT audio-vizuelno snima, reprodukuje. Dodao je da se sudska odluka ne može zasnivati na bilo kom dokazu koji se zasniva na povredi bilo kojeg člana Zakona o krivičnom postupku.

Prema navodima optužnice, Slobodan Kašćelan i Igor Božović su krajem maja 2010. godine, organizovali kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita.

Optužnicom su obuhvaćeni i Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić, Davor Prelević, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, Đerđ Camaj, Zlatko Samardzić i Ilija Dedović.

Tužilaštvo smatra da su Kašćelan i Božović bili zaduženi za planiranje krivičnih djela, davanje naređenja članovima organizacije i obezbjeđivanje novca. Navodi se da su i učestvovali u vršenju nekih krivičnih djela.

Bonus video: