Je li kraj za Vučković?

Sudski savjet će u petak na sjednici raspravljati o Predlogu izmjene i dopune Poslovnika SS, što bi moglo da dovede do smjene aktuelne v.d. predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore

22610 pregleda 56 reakcija 27 komentar(a)
Kolege bi da je isprate sa mjesta v.d. predsjednice: Vučković, Foto: Luka Zekovic
Kolege bi da je isprate sa mjesta v.d. predsjednice: Vučković, Foto: Luka Zekovic

Sudski savjet će na narednoj sjednici raspravljati i o Predlogu o izmjeni i dopuni Poslovnika SS, što će značiti da, ukoliko se izmjene usvoje na način kako su to predložili članovi tog tijela iz reda sudija, već u prvoj polovini oktobra doći će do smjene aktuelne vršiteljke dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesne Vučković.

"Vijesti" su imale uvid u dnevni red sjednice SS, koja je zakazana za petak 29. oktobar, a prema planu predsjednice Sudskog savjeta Vesne Simović Zvicer ta tačka je zavedena pod brojem 6 rasporeda o radu tog tijela.

Članovi Sudskog savjeta iz reda sudija Sanja Konatar, Predrag Tabaš, Rade Ćetković i Radonja Radonjić nedavno su dostavili Predlog o izmjeni i dopuni Poslovnika SS, kako bi se novim članom pravno uredilo buduće određivanje vršioca dužnosti predsjednika Vrhovnog suda, ali i ograničio njegov mandat na svega šest mjeseci.

Ukoliko bi Sudski savjet prihvatio da se mijenja Poslovnik tog tijela, na način kako su to predložile sudije, smjena v.d. predsjednice uslijedila bi nakon što bi taj dokument stupio na snagu.

"Stupanjem na snagu ovog Poslovnika prestaje funkcija dužnosti v.d. predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore", piše u Predlogu.

Sudski savjet bi, ukoliko izmjene koje su predložili predstavnici sudskog sistema dobiju većinu, bio dužan da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu novog Poslovnika izabere novog šefa pravosuđa, koji bi u v.d. stanju najduže pola godine rukovodio pravosuđem.

Vesna Vučković je u v.d. mandatu od septembra 2021. godine na čelu Vrhovnog suda, a sagovornici "Vijesti" tvrde da se iza Predloga odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika SS krije pokušaj da se za novu vršiteljku dužnosti izabere sutkinja Milenka Seka Žižić.

Spremaju izmjene zbog Milenke Žižić
Spremaju izmjene zbog Milenke Žižićfoto: Savo Prelević

Članovi SS, koji su dostavili Predlog, kao razloge za mijenjanje Poslovnika navode ranije analize Evropske komisije o pregovaračkim poglavljima 23 i 24, posvećenim vladavini prava i reformi pravosuđa.

Naveli su da je EK ukazala da izostanak imenovanja u crnogorskom pravosuđu ima zabrinjavajući uticaj na njegovo funkcionisanje i sposobnost da sprovodi pravdu. Podsjećaju da je EK lani upozorila da su ključne pravosudne institucije Crne Gore u blokadi, rade u v. d. stanju ili neustavnom mandatu.

"Pored toga, i Venecijanska komisija u mišljenju (CDL-AD(2023)011 od 10. i 11. marta 2023. godine) na nacrt Predloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom savjetu i sudijama, iako naglašava da nije protiv izbora vršioca dužnosti, smatra da je to izuzetan postupak koji služi da se izbjegne blokada koja proizilazi iz jednako izuzetnog događaja poput smrti, ostavke ili razrješenja aktuelnog predsjednika, kako bi se izbjeglo pretvaranje izuzetka u pravilo", piše u predlogu.

Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama nije ograničeno koliko bi moglo da traje v.d. stanje za predsjednika Vrhovnog suda, već traje sve do izbora čelne figure u punom mandatu.

Upravo zbog toga biće zanimljivo da se na sjednici čuju argumenti članova Sudskog savjeta kada budu glasali za ili protiv predloženih izmjena Poslovnika o radu SS.

Bonus video: