Nastavljeno suđenje Mrvaljeviću, svjedoka će saslušati putem video linka

Predsjednica specijalnog vijeća sudija Nada Rabrenović je kazala da je usvojen predlog SDT-a da će se svjedok saslušati pod posebnim uslovima

4272 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković

U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno je suđenje optuženom Zoranu Mrvaljeviću iz Herceg Novog, osumnjičen da je organizator kriminalne grupe koja je pripremala ubistvo sugrađanina Nemanje Zurovca.

Osim Mrvaljevića, optuženi su i Krsto Vujić, kojem se sudi u odsustvu, te Slobodan Vico i Jovan Riznić, koji se terete za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, dok je Mrvaljević optužen i za ubistvo putem podstrekavanja i šverc droge.

Predsjednica specijalnog vijeća sudija Nada Rabrenović je kazala da je usvojen predlog SDT-a da će se svjedok saslušati pod posebnim uslovima. Kako je pojasnila, saslušanje će biti obavljeno putem video linka, sa posebnim uslovima za pokrivanje lika i glasa.

Dodala je da je iz policije saopšteno da je svejdoku produžen režim posebnog statusa. Saslušanje svjedoka je planirano na narednom glavnom pretresu 14. decembra.

Optuženi Zoran Mrvaljević je sudu rekao da mi je juče istekao osnov za pritvor, odnosno tri godine od određivanja pritvora, a da još nema presude. Sudija Rabrenović je pojasnila da to vrijeme važi od momenta podizanja optužnice i da njemu to ističe 01. 10. 2023. godine.

U dokaznom postupku, danas je pročitan dio prepiske koja je izuzeta iz telefona optuženog Vica. Odbrana je primijetila i ukazala da je Vico uhapšen 27. marta u 14.00 časova, a da je vrijeme ove prepiske sat ipo nakon toga. Optuženi Vico je pojasnio da je njemu kada je uhapšen oduzet telefon i da je zatim u njegovo ime službenik Specijalnog tima Ivan Đoković slao poruke.

Naveo je da je taj policijski službenik slao poruke sestri optuženog Mrvaljevića.

Na suđenju održanom u martu, predsjednica specijalnog krivičnog vijeća sudija Nada Rabrenović pročitala je rješenje Apelacionog suda Crne Gore, kojim je potvrđena odluka Višeg suda da se iz spisa izdvoji iskaz svjedoka saradnika Milana Kankaraša, dok je odbijena žalba specijalnog tužioca kao neosnovana. U rješenju Višeg suda se navodi da se iz spisa predmeta izdvaja zapisnik o saslušanju svjedoka saradnika dat pred specijalnim tužilaštvom 24. septembra 2020.

U obrazloženju rješenja, Apelacioni sud navodi da je advokatica Milica Saveljić, branilac Mrvaljevića, što je podržao i advokat Danilo Mićović branilac Riznića, predložila da se iz spisa predmeta izdvoji iskaz svjedoka saradnika Kankaraša, kao pravno nevaljan dokaz.

Navela je da prilikom njegovog saslšanja nisu bili pozvani branioci okrivljenih, osim branioca Žmukić Jovana, koji nije obuhvaćen optužnicom.

Bonus video: