Kontrola optužnice za ubistvo Vujovića: Lekić ukazao da su dokaze prikupljali policajci optuženi za zlostavljanje

Advokat Damir Lekić predložio da se iz spisa predmeta izuzmu svi dokazi koji su prikupljali ovlašćeni policijski službenici, kao pravno nevaljani

4416 pregleda 2 komentar(a)
Lekić (arhiva), Foto: Luka Zeković
Lekić (arhiva), Foto: Luka Zeković

U Višem sudu u u Podgorici danas je održano ročište na kojem se raspravljalo o opravdanosti i zakonitosti optužnice koju je Više državno tužilaštvo podiglo protiv Dražena P. Vojvodića, nastanjenog u Cetinju, i Novice G. Đikanovića iz Podgorice, zbog svirepog ubistva Vidaka Vujovića.

Državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu Danka Ivanović Đerić, ostala je kod navoda optužnice i predložila sudu da je potvrdi.

Advokat Damir Lekić, branilac okrivljenog Vojvodića, predložio je da se iz spisa predmeta izuzmu svi dokazi koji su prikupljali ovlašćeni policijski službenici, kao pravno nevaljani. Istakao je da je u vrijeme prikupljanja dokaza na dan 11. aprila 2023, protiv policajaca podignuta optužnica za zlostavljanje još 2022, te da je sudski proces u toku. Smatra da je još ranije trebalo donijeti rješenje o njihovoj suspenziji i privremenom udaljavanju sa posla. Podsjetio je da je ministar policije, nakon što je on ukazao na ovaj problem, donio rješenje o suspenziji. Dodao je da dok se ne donese odluka suda o izuzimanju dokaza iz spisa predeta, neće se izjašnjavati o krivici Vojvodića.

Advokatica Aleksandra Rogošić, braniteljka optuženog Đikanovića, prihvatila je predlog advokata Lekića i navela da je optužnica neodrživa.

“Predlažem da se krivini postupak obustavi ili da se optužnica vrati tužiocu da je uredi”, navela je ona.

Advokat Vidomir Bošković predložio je da se obustavi postupak protiv Đikanovića zbog nedostatka dokaza da je izvršio krivično djelo.

Predsjednik vanraspravnog vijeća, sudija Boris Savić, kazao je da će sud u zakonskom roku donijeti odluku.

Optužnicom je predstavljeno zato što su 31. 03. 2023. godine, u mjestu Šteke, u Podgorici, na podmukao i svirep način, ubili Vujović Vidaka, na način što su po prethodnom dogovoru, namamili oštećenog, u nenaseljeni dio naselja Šteke, na nepristupačno mjesto. Tako što je okrivljeni Vojvodić Dražen, koristeći njihovo poznanstvo od ranije, vozilom marke „VW Golf V, istog dovezao na lice mjesta, i kada je oštećeni izašao iz vozila, u pravcu istog, ispalio najmanje četiri projektila iz pištolja marke “CZ M57", od kojih su ga pogodila četiri projektila. I to tako što je između ispaljenih četiri projektila, oštećeni Vujović Vidak bio živ i okrivljenom govorio “nemoj", za koje vrijeme je trpio tešku patnju i teški bol, što okrivljeni Vojvodić nije učinio, već je nastavio da ispaljuje projektile u oštećenog. Za to vrijeme je okrivljeni Đikanović Novica bio na licu mjesta i sve posmatrao, nakon čega je okrivljeni Vojvodić ispalio projektil koji je oštećenom nanio smrtonosne povrede usljed kojih je kod istog nastupila smrt. Nakon toga je zajedno sa okrivljenim Đikanovićem, polio benzinom i zapalio beživotno tijelo oštećenog Vujović Vidaka, da bi potom zajedno napustili lice mjesta. Dana 12. 04. 2023.godine, okrivljeni Đikanović Novica, u svojoj porodičnoj kući, u mjestu Farmaci, u Podgorici, bez odobrenja nadležnog organa držao sedam komada pištoljske municije. Okrivljeni Vojvodić je učinio krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 stav 1 tačka I u vezi člana 23 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, a okrivljeni Đikanović krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 stav 1 tačka 1 u vezi člana 23 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Bonus video: