Desetočlana organizacija uskoro pred sudom: Nosi pancir, pa ga moramo kalašem

Viši sud potvrdio optužnicu protiv kriminalne grupe okrivljene za ubistva Andrije Gazivode i Petra Muhadinovića

49448 pregleda 87 reakcija 7 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva Muhadinovića na Cetinju, Foto: Cetinjski list
Uviđaj nakon ubistva Muhadinovića na Cetinju, Foto: Cetinjski list

Pancir mu se nalazi ispod šuškavca, zato se mora kalašnjikovom ili karabinom ubiti, jedna je od poruka članova kriminalne organizacije Vladana Radomana i Filipa Ivanovića koju specijalni tužioci tretiraju u optužnici protiv te grupe.

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici donijelo je rješenje kojim je potvrđena optužnica Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv desetočlane organizacije zbog ubistava Andrije Gazivode i Petra Muhadinovića na Cetinju 2020. godine.

Isti okrivljeni terete se i za planiranje ubistva Vasa Gazivode, oca pokojnog Andrije, Miloša Jovanovća, Kića Paovića i Aleksandra Jabučanina.

Andrija Gazivoda ubijen je 17. februara 2020. godine, a kao saizvršioce ubistva SDT je označilo Filipa Ivanovića i Velibora Stanišića, dok su Nikola Martinović i Boban Sjekloća optuženi za pomaganje.

Potom je 27. februara 2020. godine Cetinjanin Petar Muhadinović poginuo od eksplozije bombe koja je bila postavljena ispod vozila kojim je upravljao.

Za teško ubistvo Muhadinovića optuženi su Filip Ivanović i Nikola Martinović.

Na optužnici SDT-a, su i Ilija Ivanović, Mitar i Ilija Milanović, Stevan Đurišić i Miloš Joković.

Pripadnik ove grupe je nekoliko mjeseci organizovao ubistvo Andrije Gazivode. Stanišić je, kako se navodi u dokumentu SDT-a, krajem 2019. godine od N. N. osobe nabavio pištolj nepoznate marke, kalibra 9 milimetara i dao ga Filipu Ivanoviću. Ivanović je nekoliko mjeseci sa N. N. pripadnikom ove kriminalne organizacije sa nadimkom “Karlito” vježbao gađanje u metu dok su Martinović i Sjekloća u danima koji su prethodili ubistvu Gazivode pratili njegovo kretanje i o svemu obavještavali ostale pripadnike grupe koji je trebalo da odrede vrijeme i mjesto likvidacije.

Optuženi su Vladimir Radoman, Filip Ivanović, Boban Sjekloća, Ilija Ivanović, Mitar i Ilija Milanović, Nikola Martinović, Velibor Stanišić. Stevan Đurišić i Miloš Joković.

Navodi se da su Ivanović, Stanišić, Martinović, Sjekloća, kao i pripadnik kriminalne organizacije sa nadimkom “K” izvršili ubistvo: “Na način što je okrivljeni Stanišić od NN lica nabavio pištolj nepoznate marke.... pa je ovo NN lice, oružje zajedno sa municijom, radi uklanjanja bioloških tragova, prethodno očistilo i tako očišćeni pištolj i municiju predao okrivljenom Stanišiću, koji je radi provjere ispravnosti, isprobao pištolj. Nakon što se uvjerio da je oružje ispravno, predao ga je okrivljenom Ivanović F. koji je potom ovaj pištolj predao NN pripadniku kriminalne organizacije sa nadimkom “K.”, te zajedno sa njim vježbao gađanje u metu i vršio obuku ovog lica da rukuje vatrenim oružjem”.

Objašnjava se da su potom Martinović i Sjekloća u kontinuitetu pratili kretanje Gazivode i drugim pripadnicima kriminalne organizacije javljali gdje se nalazi i kuda se kreće.

“Dana 17. 2. 2020. u večernjim satima, NN lice sa nadimkom ‘K.’ nakon što je obaviješten o lokaciji oštećenog Gazivode, sačekao je njegov dolazak i kada je isti naišao i sjeo u svoje vozilo marke ‘volvo’, koje se nalazilo ispred Sportskog centra na Cetinju, prišao vozilu sa lijeve strane i iz pištolja nepoznate marke, ispalio najmanje 15 projektila koji su pogodili Gazivodu u predjelu gornjeg dijela tijela, pa je zbog zadobijenih povreda kod oštećenog nastupila smrt”, dodaje se.

I POLICAJCE HTJELI DA DIŽU U VAZDUH

U tužilačkom aktu dodaje se da je 27. februara 2020. godine Martinović na Cetinju ubio Petra Muhadinovića, dovodeći u opasnost više drugih osoba...

Piše da je Ivanović od, za sada, nepoznatog lica nabavio improvizovanu eksplozivnu napravu, predao je Martinoviću, koji ju je u noći između 26. i 27. februara 2020. godine, sa spoljne strane automobila, postavio ispod prednjeg sjedišta Muhadinovića.

“Zatim, kada je Muhadinović, 27. 2. 2020. godine, oko 12.30 sati, sjeo u ovo putničko vozilo, stavio ga u pogon i dok se kretao Bulevarom crnogorskih junaka, putem daljinskog okidača, aktivirao eksplozivnu napravu, koja je eksplodirala. Usljed koje eksplozije je oštećeni zadobio teške i po život opasne povrede, zbog kojih povreda je kod oštećenog Muhadinovića smrt nastupila usljed iskrvarenja. Kojom prilikom je okrivljeni Martinović usljed eksplozije koju je izazvao aktiviranjem eksplozivne naprave doveo u opasnost život drugih lica koja su se nalazila u neposrednoj blizini mjesta eksplozije”, navode tužioci.

Kriminalna organizacija je formirana radi sticanja nezakonite dobiti i moći, dok je djelovanje kriminalne organizacije planirano na neograničeni vremenski period, uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu, i u djelovanju kriminalne organizacije planirana je primjena zastrašivanja i nasilja"

Dodaje se da je Ilija Ivanović sa umišljajem drugoga podstrekivao na izvršenje krivičnog djela, na način što je putem mobilnog telefona i kriptovane aplikacije za komunikaciju SKY ECC neposredno uticao na Sjekloću da izvrši krivično djelo - teško ubistvo:

“Tako što mu je poslao više pisanih poruka da policijskim službenicima Specijalnog policijskog odjeljenja koji koriste džipove marke ‘BMW X5’ postave eksploziv ispod vozila kada dođu na Cetinje i to po 2 kg eksploziva ispod tri vozila policije, te kada budu u pokretu i prolazili kroz naselje Belveder, da aktiviraju eksploziv kako bi ih lišili života. Čime je izvršio krivično djelo teško ubistvo izvršeno putem podstrekavanja”, piše u optužnici.

Objašnjava se da je i Stanišić na isti način, počinio isto krivično djelo: “Neposredno je uticao na okrivljene Sjekloću i druge za sada NN pripadnike kriminalne organizacije da izvrše krivično djelo ubistvo na štetu J. M. Tako što im je slao više pisanih poruka da treba lišiti života J. M. i to: ‘Dobro bi bilo ujka, štetniji je od svih’”.

Optužnicom je predstavljeno da su kriminalnu organizaciju u drugoj polovini 2019. godine formirali Radoman i Filip Ivanović, radi sticanja nezakonite dobiti i moći

On je, piše, u vremenskom intervalu od 7. do 26. aprila 2020. godine, neposredno uticao na za sada NN pripadnika kriminalne organizacije da ubije Kića Paovića.

“’Naći ćeš stan lako sad brate, al vidi poziciju đe bi ti najbolje bilo da možda i iz stana vidiš’, ‘Kazi mi ovo brate šta bi od oružja koristio za to’, kao i poruku 8. 4. 2020. godine: ‘Odlično moraš mu upecat auto neđe, možda mu je u garažu bio’, a dana 26. 4. 2020. godine: ‘Sad je ovaj p. otac od malog poša put BD, pa rekoh da ga sačekaš’. U okviru SKY ECC chat grupe, putem mobilnog telefona i kriptovane aplikacije za komunikaciju SKY ECC neposredno uticao na okrivljenog Sjekloću, i druge za sada NN pripadnike kriminalne organizacije da izvrše krivično djelo ubistvo na štetu J. A. (Jabučanina), tako što im je slao više pisanih poruka da treba lišiti života J. A. i to: ‘Pancir mu je šuškavac taj sto posto’, ‘Znači mora kalašom se radit’, Karabinom, Kugla lovačka da’, čime je izvršio krivično djelo - teško ubistvo putem podstrekavanja”, stoji u optužnici.

88,930 kilograma marihuane kupio je Ilija Milanović radi dalje prodaje. On i okrivljeni Mitar Milanović optuženi su da su, tokom novembra 2021. godine, drogu nabavili na Cetinju u mjestu Dobrska Župa

Ljudi, ovoga treba ubiti

U optužnici piše da je okrivljeni Sjekloća sa umišljajem podstrekivao na izvršenje krivičnog djela koje nije ni pokušano, kada je putem kriptovane telefonske Skaj aplikacije neposredno uticao na Iliju Ivanovića i druge pripadnike kriminalne organizacije da izvrše krivično djelo - ubistvo.

“Na način što im je poslao više pisanih poruka da treba lišiti života Gazivoda Vasa, oca pokojnog Andrije. NN pripadnicima kriminalne organizacije poslao je više pisanih poruka, a, okrivljenima Filipu I. i Iliji I., poslao poruku sadržine: ‘Ovoga V. treba ubit ljudi’. Čime je izvršio krivično djelo ubistvo izvršeno putem podstrekivanja”, navodi se u dokumentu.

Bonus video: