Da li mogu optuženi policajci prikupljati dokaze?

Sudsko ročište o validnosti optužnice za svirepo ubistvo Vidaka Vujovića

9484 pregleda 6 komentar(a)
Advokat Lekić (desno) tokom pretresa vozila njegovog branjenika, Foto: Luka Zekovic
Advokat Lekić (desno) tokom pretresa vozila njegovog branjenika, Foto: Luka Zekovic

Advokat Damir Lekić predložio je juče da se iz spisa predmeta svirepog ubistva Vidaka Vujovića izuzmu svi dokazi koje su prikupljali policajci optuženi za zlostavljanje u drugom slučaju.

To je saopštio u podgoričkom Višem sudu na ročištu o opravdanosti i zakonitosti optužnice Višeg državnog tužilaštva protiv Dražena P. Vojvodića i Novice G. Đikanovića, koji se terete da su 31. marta 2023. godine počinili zločin, u mjestu Šteke, u Podgorici.

Lekić je branilac okrivljenog Vojvodića.

On je pojasnio da je u vrijeme prikupljanja dokaza 11. aprila 2023. godine, protiv policajaca bila podignuta optužnica za zlostavljanje iz 2022. godine i da je sudski postupak u toku.

Konstatovao je da je još ranije trebalo donijeti rješenje o njihovoj suspenziji i privremenom udaljavanju sa posla podsjećajući da je ministar policije (Filip Adžić), nakon što je on ukazao na ovaj problem, donio rješenje o suspenziji.

Dodao je da se neće izjašnjavati o krivici Vojvodića, dok se ne donese odluka suda o izuzimanju dokaza iz spisa predmeta.

“Više sam nego neprijatno iznenađen sadržajem dokaza na kojima se zasniva ovaj optužni akt. Od samog početka ovog postupka sam svjedočio da je veći broj ovih dokaza prikupljen nezakonito. Ono što je bitno istaći je da su u najranijoj fazi ovog postupka dokaze prikupljali službenici policije koji nisu dostojni za obavljanje tog posla. Ja sam to predočio i tužiocu”, naglasio je advokat Lekić.

Potom je sudiji Borisu Saviću predao optužnicu koja je podignuta protiv određenih službenika policije koji se sumnjiče za torturu. Dodao je da ne želi da krši pretpostavku nevinosti i ulazi u to da li su ti službenici policije krivi, ali je kazao da smatra da je trebalo da budu suspendovani još mnogo ranije.

“Policija je došla u situaciju da kriminalci sprovodeći istragu otkrivaju druge kriminalce”, istakao je advokat Lekić i nastavio: “Nezakonitostima tu nije kraj i ukazujem da su prekršena pravila i kada je u pitanju uzimanje podataka iz telefona Dražena Vojvodića. Kad smo ušli u prostoriju, telefon je već bio izvađen iz omota dokaza. Nisu ga ni pitali je li njegov i da li hoće da im da šifru. Ukoliko neće, onda da pristupe drugim metodama. Oni su već počeli prenos podataka iz telefona. Kad smo pitali kako su dobili šifru, rekli su od ANB-a”, kazao je branilac optuženog Vojvodića.

Advokatica Aleksandra Rogošić, branilac optuženog Đikanovića, prihvatila je predlog advokata Lekića i navela da je optužnica neodrživa.

“Predlažem da se krivični postupak obustavi ili da se optužnica vrati tužiocu da je uredi”, navela je ona.

I advokat Vidomir Bošković predložio je da se obustavi postupak protiv Đikanovića zbog nedostatka dokaza da je izvršio krivično djelo.

Predsjednik vanraspravnog vijeća, sudija Boris Savić kazao je da će sud u zakonskom roku donijeti odluku.

Optužnicom je predstavljeno da su okrivljeni 31. marta, u mjestu Šteke, u Podgorici, na podmukao i svirep način, ubili Vujovića, nakon što su ga prethodno namamili na nepristupačno mjesto.

“Tako što je okrivljeni Vojvodić Dražen koristeći njihovo poznanstvo od ranije, vozilom marke ‘golf V’, istog dovezao na lice mjesta i kada je oštećeni izašao iz vozila, u pravcu istog, ispalio najmanje četiri projektila iz pištolja marke ‘CZ M57’, od kojih su ga pogodila četiri projektila. I to tako što je između ispaljenih četiri projektila, oštećeni Vujović Vidak bio živ i okrivljenom govorio: ‘Nemoj’, za koje vrijeme je trpio tešku patnju i teški bol, što okrivljeni Vojvodić nije učinio, već je nastavio da ispaljuje projektile u oštećenog. Za to vrijeme je okrivljeni Đikanović Novica bio na licu mjesta i sve posmatrao, nakon čega je okrivljeni Vojvodić ispalio projektil koji je oštećenom nanio smrtonosne povrede usljed kojih je kod istog nastupila smrt. Nakon toga je zajedno s okrivljenim Đikanovićem, polio benzinom i zapalio beživotno tijelo oštećenog Vujović Vidaka, da bi potom zajedno napustili lice mjesta”, piše u optužnici.

Navodi se da je Đikanović, u svojoj porodičnoj kući u mjestu Farmaci, u Podgorici, bez odobrenja nadležnog organa držao sedam komada pištoljske municije.

Bonus video: