Bezbjednost novinarke "Vijesti" kod kolašinskog tužioca

Dragana Šćepanović dala izjavu ODT-u, nakon što je policiji prijavila da se osjeća ugroženo zbog hajke portala Aktuelno

32251 pregleda 76 reakcija 13 komentar(a)
Odbacio prijavu, tvrdi da nema krivičnog djela, Foto: SAVO PRELEVIC
Odbacio prijavu, tvrdi da nema krivičnog djela, Foto: SAVO PRELEVIC

Nakon što je podgorički osnovni tužilac Nikola Boričić utvrdio da nema osnova da krivično goni portal Aktuelno zbog hajke i proganjanja novinarke “Vijesti” Dragane Šćepanović, kolašinsko tužilaštvo juče je pokrenulo poseban postupak, postupajući po njenoj prijavi tamošnjoj policiji - da se osjeća ugroženo.

Novinarka je mjesecima meta tog portala, a krajem februara ove godine najavili su medijsku kampanju protiv nje, tvrdeći da kao “dopisnica drugosrbijanskog režimskog tabloida godinama čini sve kako bi sabotirala razvoj Kolašina”. Osnivač portala je preduzeće Ski Resort Kolašin 1450 a.d. Kolašin, vlasnika Zorana Bećirovića.

Društvo profesionalnih novinara (DPCNG) koje zastupa novinarku, je 1. marta dostavilo ODT Podgorica dopis i linkove najmanje 10-ak tekstova kojima se huška na Šćepanović, a tužilac Boričić je u junu utvrdio da nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

U dopisu koji je juče dostavljen advokatici Maji Živković, koja ispred DPNCG zastupa novinarku, navodi se da je saslušan glavni urednik “Aktuelno” Balša Knežević koji je tužiocu rekao da “on i njegovi novinari nemaju namjeru da ugroze sigurnost bilo koga, pa ni Šćepanović”.

“S obzirom da je uvidom u tekstove utvrđeno da istim nisu sadržane prijetnje po ličnu i imovinsku bezbjednost Šćepanović Dragane, što ista ni sama nije sporila, već da tekstovi sadrže uvredljive kvalifikavije po ličnost i profesionalnu orijentaciju kako Šćepanović Dragane, tako i medija u kojem ista radi, koje kvalifikacije ne predstavljaju krivično djelo već eventualni osnov za pokretanje parnice radi nadoknade štete u građanskom postupku, to nalazim da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti,” zaključio je Nikola Boričić.

“Vijestima” je iz ODT Podgorica potvrđeno da je “postupajući tužilac 13. juna našao da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja”.

Tužilac nije pozivao novinarku na saslušanje.

Policija je ranije uzela izjavu od novinarke, ali je ona tom prilikom kazala da se ne osjeća ugroženo. U međuvremenu je, uz seriju huškačkih tekstova protiv nje, DPNCG i “Vijesti”, sa portala pokrenuta i peticija protiv izvještavanja Dragane Šćepanović sa obrazloženjem da ona tjera investitore, a više sugrađana joj je sugerisalo da prestane da piše o spornim temama.

“Pratićmo postupanje tužilaštva i policije”: Maja Živković
“Pratićmo postupanje tužilaštva i policije”: Maja Živkovićfoto: TV Vijesti

Novinarka je to razumjela kao prijetnju po bezbjednost, pa je prije dva dana policiji dala izjavu, u kojoj je navela da “osjeća veliki strah, nesigurnost i zabrinutost”.

Ona je dodala da najnovije napade doživljava kao direktnu prijetnju i opasnost za život i da je to sputava u obavljanju svakodnevnih obaveza i radnih zadataka.

“Smatram da sam višestruko ugrožena - sad, nakon godina psihičke torture, i fizički. Uz sve što sam navela, živim i u atmosferi kada me po nekoliko sugrađana dnevno, navodno, dobronamjerno upozori da treba da prestanem da se bavim određenim temama, da se ne krećem sama po mraku, da se čuvam... Atmosferi u kojoj osjećam strah i nesigurnost doprinosi i činjenica da u tekstovima na portalu prepoznajem fragmente privatnih razgovora sa poznanicima u kafani ili na ulici”, rekla je, između ostalog, novinarka u izjavi policiji Odjeljenja bezbjednosti Kolašin.

Ona je juče, kako je potvrdila, pozvana u ODT Kolašin gdje je po tom osnovu dala izjavu tužiocu.

Advokatica Maja Živković rekla je “Vijestima” da će se pratiti postupanje tužilaštva i policije i preduzeti sve mjere kako bi se pomoglo novinarki, koje se osjeća ugroženo.

Bonus video: