Hodžića i Spahića zakopali u Zagredi - detalji optužnice za trostruko ubistvo

Tijela ubijenih Barana pripadnici kavačkog klana prvobitno su zatrpali u jamu u danilovgradskom selu, na placu koji je tokom planiranja likvidacija kupio vođa kavčana Radoje Zvicer, ali su ih izvadili iste noći i prenijeli na drugo mjesto, a potom su to učinili još jednom...

82589 pregleda 114 reakcija 105 komentar(a)
Damir Hodžić, Foto: Privatna arhiva
Damir Hodžić, Foto: Privatna arhiva

Tijela ubijenih Barana Damira Hodžića i Adisa Spahića pripadnici kavačkog klana prvobitno su zatrpali u jamu u danilovgradskom selu Zagreda, na placu koji je tokom planiranja likvidacija kupio vođa kavčana Radoje Zvicer, ali su njihova tijela izvadili iste noći i prenijeli ih na drugo mjesto, a potom su to učinili još jednom.

To piše u spisima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje od 19. jula ne odgovara na pitanja jesu li u tom selu tražili posmrtne ostatke škaljarca Hodžića i njegovog zeta Spahića, koji nije imao kriminalni dosije.

Detalje o tome, međutim, napisali su u optužnici dostavljenoj Višem sudu u Podgorici na provjeru.

Hodžić i Spahić ubijeni su 14. oktobra 2020. godine u naselju Stanjevića Rupa u Spužu, u kući Ratka Živkovića.

Likvidirani su nakon što su sa Milem Radulovićem došli na navodni sastanak. Tužioci tvrde da je Hodžića ubio Marko Kilibarda, i to dok ga je oborenog na podu držao Veljko Belivuk, a više njih likvidiralo je Spahića.

Prema spisima SDT-a u toj kući sačekali su ih Živković, Marko Kilibarda, Aleksandar Paunović, Stevan Kraljević, Veljko Belivuk, Nebojša Janković, Marko Miljković, Gašić Blagoje, Gašić Dejan i još trojica pripadnika organizovane kriminalne grupe kavački klan, čiji nadimci na kriptovanoj Skaj aplikaciji su Rosi, Kortez i Dom.

Tužioci objašnjavaju da je Živković, prvobitno, po Zvicerovom nalogu, danima nagovarao Radulovića da dođe na sastanak, kako bi ga namamio u klopku.

Prema spisima, Živković je tog dana sačekao Radulovića, Hodžića i Spahića kod spuškog mlina, nakon čega je Radulović ušao u njegov automobil, a druga dvojica su ih pratila "audijem A4" do kuće u Stanjevića Rupi.

"...Da bi odmah po ulasku u kuću, nakon što su okrivljeni Živković Ratko i Janković Nebojša sjeli sa oštećenima Radulović Miletom, Hodžić Damirom i Spahić Adisom, u dnevni boravak ušli okrivljeni Belivuk Veljko, Miljković Marko, Paunović Aleksandar i Kilibarda Marko, pri čemu su okrivljeni Belivuk Veljko i Miljković Marko odmah nasrnuli na oštećenog Hodžić Damira, kako bi ga savladali i oduzeli mu pištolj za koji se oštećeni mašio, da bi u trenutku dok ga je okrivljeni Belivuk Veljko rukama držao na podu, okrivljeni Kilibarda Marko s umišljajem lišio života oštećenog Hodžić Damira, na način što je u njega iz pištolja neutvrđene marke i kalibra ispalio više projektila i pogodio ga u predjelu glave, nanoseći mu teške i po život opasne tjelesne povrede u vidu kružnih rana - strijelnih povreda... neposredno ispod lijevog ugla usana i u lijevom predusnom predjelu, koji su projektili doveli do razorenja mozga duž kanala jedne ili obje strijelne rane, usljed kojih povreda je na licu mjesta kod oštećenog Hodžić Damira nastupila smrt", piše u optužnici.

Adis Spahić
Adis Spahićfoto: Privatna arhiva

Tužioci navode da su Paunović, Miljković, Belivuk i Janković nakon toga nasrnuli na Spahića i Radulovića:

"Paunović Aleksandar je oštećenom Spahić Adisu zadao više udaraca nogama u predjelu glave, a oštećenom Radulović Miletu udarac puškom marke 'Hekler' u predjelu desne strane lica, nanoseći mu laku tjelesnu povredu... da bi zatim oštećenima Spahić Adisu i Radulović Miletu vezali ruke i noge ljepljivom trakom sive boje"...

Pojašnjeno je da su nakon toga, svi okrivljeni, sa umišljajem, zajednički izvršili krivično djelo i ostvarujući zajedničku odluku - ubili Spahića i oteli Radulovića.

Tužioci ističu da su otetog Radulovića od kuće u Stanjevića Rupi do Sutvare u Kotoru, "audijem Q7" odvezli Belivuk i Miljković, kojima je Cetinjanin Nenad Kaluđerović "čistio" put.

Radulovića su u Kotoru predali Slobodanu Kašćelanu i njegovom tjelohranitelju Vladimiru Vučkoviću.

"...Dok su okrivljeni Kraljević Stevan i Ljumović Aleksandar vozilom marke 'audi A4', kojim je upravljao Kraljević, prevezli posmrtne ostatke oštećenih Hodžić Damira i Spahić Adisa do placa u selu Zagreda, opština Danilovgrad i bacili ih u iskopanu rupu predviđenu za septičku jamu, a zatim se istim vozilom vratili do kuće okrivljenog Živković Ratka u Spužu, gdje je upravljanje vozilom marke 'audi A4' preuzeo okrivljeni Dragićević Aleksandar i dana 14. 10. 2020. godine u 16.06 h ga, prolazeći putem pored Mlina u Spužu, preko naselja Tološi... prevezao i ostavio u garažu u naselju Vranići u Podgorici, koju je prethodno obezbijedio okrivljeni Knežević Milan i u kojoj garaži su, prema uputstvima okrivljenog Knežević Milana, okrivijeni Kažić Zoran i Dragićević Aleksandar, radi uklanjanja bioloških i drugh tragova izvršenih ubistava, u vremenu između 15. 10. 2020. godine i 23. 10. 2020. godine, upotrebom brusilica, električnih testera za sječenje metala i drugih alata, isjekli vozilo", piše u optužnici.

Milo Radulović
Milo Radulovićfoto: Privatna arhiva

U istom aktu dodaje se da su isječene djelove prvobitno sakrili u drvenoj kućici pored garaže, a potom ih kombijem odvezli i bacili...

Pojašnjavaju i da su posmrtne ostatke Hodiža i Spahića kavčani u noći između 14. i 15. oktobra 2020. godine izvadili iz jame u koju su ih prvobitno ubacili.

To su, tvrde tužioci, učinili Kraljević, Paunović i Janković.

"...Na placu u selu Zagreda, iz rupe predviđene za septičku jamu, izvadili posmrtne ostatke oštećenih Spahić Adisa i Hodžića Damira, a potom upotrebom lopata, ašova i drugih alata koje im je prethodno ostavio okrivljeni Prelević Darko, na placu iskopali improvizovanu raku dubine oko metar, u koju su ubacili i zakopali posmrtne ostatke oštećenih, na kojem mjestu su se nalazili do 16. oktobra, kada su posmrtni ostaci premješteni u drugu improvizovanu raku, pored lokalnog puta, u blizini seoskog groblja u selu Zagreda", piše u spisima.

Dodaje se da je tu, treću improvizovanu raku, prethodno, po dogovoru sa Zvicerom, Kašćelanom i Prelevićem, rovokopačem iskopao Darko Perović.

Dok su se kavčani nosali sa posmrtnim ostacima dvije svoje žrtve, Kaluđerović je, tvrde tužioci, preko kriptovane Skaj aplikacije savjetovao Kašćelanu kako da uništi njihova tijela i prikrije dokaze zločina:

"Okrivljeni Kaluđerović Nenad preko kriptovane aplikacije SKY ECC savjetovao (je) okrivljenom Kašćelan Slobodanu da se tijela ubijenih Hodžić Damira i Spahić Adisa spale automobilskim gumama i radi uklanjanja bioloških tragova sipaju kiselina i dimer u unutrašnjost njihovog vozila, kojim su došli na navodni sastanak i kojim vozilom su njihova krvava tijela prevezena nakon ubistva."

Za ubistva Hodžića, njegovog zeta Spahića i Radulovića, tužilaštvo tereti Radoja Zvicera i 30 članova njegove krimi ekipe.

Tužioci tvrde da su članovi te kriminalne organizacije postali Vujotić, Kašćelan, Kaluđerović, Belivuk, Miljković, Kraljević, Vučković, Ratko Živković, Janković, Prelević, Perović, Kilibarda, Paunović, Milan Knežević, Dragićević, Kažić, Ljumović, Radoje Živković, Dragan Knežević, Blagoje Gašić, Dejan Gašić, Nikša Perović, Miloš Radonjić, Petar Đurović, Rade Garović, Mersudin Čalaković, Nikola Spasojević, Radovan Mujović, Borko Bešović i Bojan Bešović.

Bonus video: