Odložen nastavak suđenja u predmetu Državni udar

Nastavak suđenja zakazan za sjutra

5074 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejovic
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejovic

Nastavak suđenja u predmetu Državni udar, danas je u Višem sudu u Podgorici odložen.

Predsjednik specijalnog vijeća sudija Zoran Radović nastavak suđenja je zakazao za sjutra.

Advokat Dražen Medojević je na početku glavnog pretresa rekao da je obaviješten da je njegov branjenik okrivljeni Mihailo Čađenović, imao saobraćajnu nezgodu, na dionici puta od Nove Varoši prema Prijepolju, te da zbog toga nije mogao da pristupi današnjem glavnom pretresu.

Nakon što je ukinuta osuđujuća presuda, ponovljeno suđenje u slučaju poznatom kao "državni udar" počelo je polovinom juna. Okrivljeni su negirali navode optužnice, ostajući kod ranije odbrane u tužilakoj istrazi i na glavnom pretresu.

Kako je postojala saglasnost stranaka u postupku, kako advokata odbrane tako i specijalnog tužioca da se u ponovnom postupku ne povode ponovo dokazi, već da se isti čitaju. Nakon toga pristupilo se čitanju dokaza provedenih u prethodnom sudskom postupku. Tada je i pročitan dio iskaza svjedoka.

Prihvatajući žalbe advokata odbrane, Apelacioni sud Crne Gore ranije je ukinuo prvostepenu presudu u ovom predmetu.

“Vijeće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nijesu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih djela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela”, navedeno je u saopštenju Apelacionog suda.

Oni su tada pojasnili da su, odlučujući u drugostepenom postupku o izjavljenim žalbama protiv presude specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici, uvažili žalbe branilaca optuženih i žalbu optuženog Bratislava Dikića, u dijelu kojom su optuženi oglašeni krivim da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju...

Ukinutom presudom lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, zbog, kako piše u optužnici, članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine.

Organizatori te grupe - Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osuđeni su ukupno na 27 godina zatvora.

Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam, a Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na sedam godina zatvora.

Istom odlukom, Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni su na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno.

Vozač DF-a Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora.

U optužnici piše da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede DF i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Kriminalna organizacija, navodi se, planirala je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, kao i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera, aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Bonus video: