Svjedoci tvrde da Veljović nije urgirao za Mrkića

Uhapšeni bivši čelnik policije nije od svog pomoćnika tražio da povlađuje bilo kome protiv kog se vodi krivični postupak, kazao je Baković juče na saslušanju

9332 pregleda 8 komentar(a)
Baković, Foto: Boris Pejović
Baković, Foto: Boris Pejović

Uhapšeni nekadašnji prvi policajac Veselin Veljović nije nikada od svog pomoćnika Enisa Bakovića tražio da povlađuje bilo kome protiv kog se vodi krivični postupak.

Baković je to, prema tvrdnjama njegovih pravnih zastupnika, juče tvrdio u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), svjedočeći u postupku koji se vodi protiv njegovog nekadašnjeg šefa.

Smijenjeni pomoćnik direktora Uprave policije tvrdio je i da ga Veljović nikada nije zvao ni za jedan predmet - rekao je nakon saslušanja pravni zastupnik nekadašnjeg prvog policajca, advokat Nikola Martinović.

Kazao je da je SDT čekao dva mjeseca da sasluša svjedoke, na koje se pozivao kao na one koji svojim iskazima mogu potvrditi odgovornost Veljovića.

“Danas su saslušana dva svjedoka i oba su bila decidna u tome da Veselin Veljović, sa onim što mu tužilac stavlja na teret, nema blage veze. I da nema nikakvog dodira ni sa jednom organizovanom kriminalnom grupom, niti sa zloupotrebom službenog položaja”, rekao je Martinović.

Advokat ističe da je naročito jasan bio Baković:

“Koji je rekao da ga Veljović nikada nije zvao ni za jedan predmet, niti na bilo koji način intervenisao u pogledu da se nešto uradi da se pogoduje nekom licu protiv kojeg se vodi krivični postupak. Dakle, za mene je sada jasno, svjedoci su potvrdili ono što je Veselin Veljović rekao još u julu - da on nema nikakve odgovornosti, da nema krivice i da je svoj posao direktora policije radio časno i pošteno, za šta ima nagrade svih međunarodnih policijskih organizacija”.

Martinović poručuje da tužilaštvo sada treba ozbiljno da se zabrine, a sudstvo da reaguje:

“Zašto se ljudi već dva mjeseca lišeni slobode nalaze se u pritvoru”.

Pojasnio je da je drugi saslušani policajac Saša Knežević, dao iskaz jer tužilaštvo “pokušava da na neki način sada izmisli neku novu radnju koju bi Veljoviću stavila na teret”.

“Svjedok Knežević se saslušavao o događaju koji nema nikakve veze sa onim što piše u naredbi o sprovođenju istrage”, rekao je on.

Objasnio je da se Veljoviću na teret stavlja da je pripadnicima kriminalne organizacije Aleksandra Mrkića javio da će policija pretresti kuću Muja Nikočevića, a da se Knežević izjašnjavao na okolnosti kontrole Mrkića u Baru.

Tvrdi i da Veljović nije prisustvovao saslušanju svjedoka, jer je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno.

Dugogodišnji direktor Uprave policije uhapšen je 24. jula na Žabljaku.

Lisice na ruke stavili su mu pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja, koji su postupali po nalogu SDT-a.

To tužilaštvo tereti ga da je povjerljivim informacijama pomagao šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete. Navodno, u transkriptima sa Skaja tužioci su pročitali da je Veljović javio Mrkiću da će policija pretresati prostorije Muja Nikočevića, čime mu je pričinio korist u nelegalnom poslu - švercu cigareta.

Sumnjiče ga za dva krivična djela - članstvo u kriminalnoj organizaciji i zloupotrebu službenog položaja.

Nekadašnji prvi policajac negirao je optužbe, objasnivši pred specijalnim tužiocem da je Mrkića i njegove poslove istraživao, a ne pomagao mu.

Tvrdio je i da nije nikako mogao posjedovati povjerljive informacije krajem 2020. godine kada je bio na poziciji savjetnika za bezbjednost predsjednika države Mila Đukanovića.

Ipak, nakon saslušanja tužilaštvo je tražilo od Višeg suda da njemu i uhapšenim Nikočeviću i Nikoli Mrkiću odredi pritvor, što je sutkinja Suzana Mugoša i prihvatila.

SDT sumnjiči Aleksandra Mrkića da je 2019. godine na teritoriji Crne Gore, Srbije i drugih država Evrope stvorio kriminalnu organizaciju čiji pripadnici su postali Veljović, Nikola Mrkić, Nikočević, Arsenije Kalezić, Željko Bulatović, Dušica Bulatović, Predrag Veljić, Borislav Lečić, Nemanja Anđelković, Goran Gluščević, Nikola Bačilović, Elnagar Sadig, Nikola Bubanja, Stefan Bubanja i druge zasad neidentifikovane osobe.

Dokaze o njihovoj navodnoj umiješanosti u međunarodni šverc cigareta crnogorski istražitelji dobili su posredstvom međunarodne pravne pomoći, od Europola.

Aleksandar Mrkić duže od deceniju slovi za važnu kariku u organizaciji šverca cigareta za takozvani mojkovački klan.

“Vijesti” su nedavno objavile prepisku sa kriptovane Skaj aplikacije u kojoj, sada uhapšeni bezbjednjak Petar Lazović, pominje upravo Mrkića i Veljovića.

On se u avgustu 2020. godine pohvalio šefu kavačkog klana Radoju Zviceru i odbjeglom kolegi Ljubu Miloviću da je navodno oduzeo kamion cigareta Mrkiću.

“Obalih onom sm***u od Mrkića 1.248 paketa MAC-a... U PG, kod Tehnomaksa kamion... Biće VV ljut”, neke su od poruka koje je poslao Lazović.

Bonus video: