U predmetu "Državni udar" pročitani iskazi svjedoka saradnika Saše Sinđelića i Mirka Velimirovića

Suđenje se nastavlja u četvrtak čitanjem dokaza

6343 pregleda 2 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković

U nastavku suđenja u predmetu „Državni udar”, danas su u Višem sudu u Podgorici, pročitani nalazi vještaka i iskazi svjedoka saradnika Saše Sinđelića i svjedoka Mirka Paja Velimirovića. Odbrana je istakla prijedbe na njihovo svjedočenje kao u prethodnom postupku, kada su saslušavani na suđenjima održanim 2017. i 2018. godine.

U postupku pred Višim sudom u Podgorici, Sinđelić je dao iskaz u kojem je označio ruskog državljanina Eduarda Šišmakova kao organizatora i finansijera navodnog državnog udara u Crnoj Gori, navodeći da “to mora da uspe jer su to tražili lideri DF-a, te da oni neće, ne smiju da prmene vlast bez oružja”.

“Šišmakov je rekao da ne sme da se dozvoli da Milo Đukanović uopšte ode iz Podgorice. Taj čovek mora biti uhapšen i da mu se sudi. Ako ga neko bude uhapsio, biće nagrađen. Da su hteli iz DF-a da se izvrši taj prevrat, oni bi ga izvršili sa novcem koji je dat u Moskvi”, rekao je između ostalog svjedok saradnik Sinđelić pred podgoričkim Višim sudom.

Nakon završetka procesa, Sinđelić je medijima davao kontroverzne izjave kojima je negirao ono što je rekao pred sudom, dok je u nekima čak i potvrđivao da se pripremao državni udar. Video klipovi sa njegovim izjavama su objavljeni u martu 2019. godine, na dan kada su stranke u postupku trebali da daju završnu riječ.

Suđenje se nastavlja sjutra čitanjem dokaza.

Prihvatajući žalbe advokata odbrane, Apelacioni sud Crne Gore je ukinuo prvostepenu presudu u ovom predmetu.

“Vijeće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nijesu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih djela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela”, navedeno je u saopštenju Apelacionog suda.

Oni su tada pojasnili da su, odlučujući u drugostepenom postupku o izjavljenim žalbama protiv presude specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici, uvažili žalbe branilaca optuženih i žalbu optuženog Bratislava Dikića, u dijelu kojom su optuženi oglašeni krivim da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju...

Ukinutom presudom lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, zbog, kako piše u optužnici, članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine. Organizatori te grupe - Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osuđeni su ukupno na 27 godina zatvora.

Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam, a Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na sedam godina zatvora.

Istom odlukom, Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni su na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno.

Vozač DF-a Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora. U optužnici piše da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede DF i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Kriminalna organizacija, navodi se, planirala je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, kao i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera, a aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

N: Kako je svjedočio Saša Sinđelić

Sinđelićevo svjedočenje u prethodnom sudskom postupku bio je jedan od glavnih dokaza za izricanje osuđujuće presude, koju je ukinuo Apelacioni sud Crne Gore nakon žalbi advokata odbrane.

U prvostepenoj presudi je između ostalog navedeno ...“da je kriminalna organizacija formirana početkom 2016., proizilazi iz iskaza Saše Sinđelića, koji je naveo da je dobo jednu čudnu poruku od Edija, za kojeg je utvrđeno da se radi o optuženom Eduardu Šišmakovu, u kojoj mu je po prvi put pomenuo Crnu Goru direktno, u smislu da se u Crnoj Gori više ovako ne može, da treba srušiti vlast Đukanovića, da treba narod da izađe na ulice i da tu kriminalnu bandu sruši, na šta mu je svjedok saradnik odgovorio da tako nešto treba uraditi. Sa tim ciljem su bili i učestali odlasci više nego ranije, početkom marta 2016., optuženih Mandića i Kneževića, u kojem periodu je Sinđelić dobio poruku od Šišmakova, iz čega je jasno da je on razmišljao o angažmanu Sinđelića za pripadnika kriminalne organizacije. Po nalaženju suda ova putovanja za Rusiju se ne mogu na drugi način objasniti kada se imaju u vidu sve druge utvrđene činjenice. Iz iskaza svjedoka saradnika Saše Sinđelića proizilazi da mu je Šišmakov 27. 09. 2019., kada je bio u Moskvi, predočio mu kriminalni plan za 16. oktobar 2016., kada su održani izbori u Crnoj Gori, rekao da je on obavio razgovor sa liderima Demokratskog fronta, da su oni dolazili, da stalno dosađuju, da više neće da ih trpe, da je došlo dotle da mora jednom da se riješi, da se ide do kraja…"navodi se u toj presudi.

Bonus video: