Miloš Medenica nudi 788.800 za slobodu

Optuženi sin nekadašnje prve žene crnogorskog pravosuđa nudi jemstvo za izlazak iz pritvora

46135 pregleda 106 reakcija 101 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Oko 800.000 eura u nekretninama ponudio je Miloš Medenica Višem sudu u Podgorici kao zalog da će se redovno odazivati njihovim pozivima i da neće sabotirati postupak u kom ga terete da je formirao kriminalnu organizaciju koja je naručivala sudske odluke, švercovala cigarete.

Predlog za ukidanje pritvora uz prihvatanje jemstva, odbrana sina nekadašnje prve žene crnogorskog pravosuđa podnijela je 26. septembra.

“Odluka još uvijek nije donijeta. Iznos ponuđenog jemstva je 788.800,00 eura u nekrentinama”, odgovorila je Vijestima savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković.

Miloš Medenica uhapšen je 25. maja 2022. godine, na podgoričkom aerodromu, nakon što je u Crnu Goru ušao iz Srbije.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv Miloša i njegove majke Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i “Kopad Company” iz Nikšića...

Terete ih za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije. produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprječavanje dokazivanja.

Predlog za ukidanje pritvora okrivljenom M. M. uz prihvatanje jemstva dostavljen je ovom sudu dana 26. 09. 2023. godine. Odluka još nije donijeta. Iznos ponuđenog jemstva je 788.800,00 eura u nekrentinama”, objasnili su iz Višeg suda

Miloš Medenica je, između ostalog, piše u optužnici, 2019. godini, stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali Vesna Medenica i ostali, sa ciljem vršenja krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast...

“Pa je u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete na carinsko područje Crne Gore, radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima”.

Vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda 20. juna je donijelo rješenje da se spoji sudski postupak protiv grupe okupljene oko Medenica sa procesom protiv Vojina Perunovića i Jovana Mikovića, okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje cigareta.

Optužena grupa tereti se za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotrebu službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja.

Miloš Medenica je negirao sve navode optužnice, pred vijećem sutkinje Nade Rabrenović.

To je učinio na početku glavnog pretresa, a osvrćući se na određivanje pritvora, u sudnici je rekao da je znao da će mu dolaskom iz Beograda u Podgoricu biti određen pritvor.

Njegovoj majci se stavlja na teret da se obavezala da će, korišćenjem svog službenog položaja, posredovati da se određeni parnični predmeti koji su se vodili pred Višim sudom u Podgorci i Vrhovnim sudom završe u korist privrednih društava “Fab Live” i “Cijevna Commerce”, bez obzira na činjenično stanje, u čemu joj je pomagao okrivljeni Miloš Medenica i pojedini pripadnici kriminalne organizacije...

Okrivljena je i da je podstrekavala Milicu Vlahović Milosvaljević, sutkinju Privrednog suda, da zloupotrijebi službeni položaj i u parnici, i suprotno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, donese privremenu mjeru u korist Rada Arsića, kuma Medenice, ali i da je posredovala kod drugih kolega da izvrše službene radnje, suprotno Zakonu o sudskom savjetu i sudijama, odnosno Zakonu o parničnom postupku, i donesu odluku u predmetu korist privrednog društva “Carine”.

Postupak protiv Medenice i suspendovane sutkinje Privrednog suda razdvojen je.

Bonus video: