Jovanović: Nekretnine kojima Medenica jemči u vlasništvu su njegove porodice duže od tri decenije

Advokat objašnjava i da je sudu predloženo da uz jemstvo odredi jednu ili više alternativnih mjera koje su propisane odredbama Zakonika o krivičnom postupku

36394 pregleda 49 reakcija 49 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Pravni zastupnik Miloša Mednice, advokat Stefan Jovanović, kazao je za Vijesti da su nepokretnosti koje su priložili kao jemstvo za Miloša Medenicu u vlasništvu porodice Medenica duže od tri decenije i da ta porodica ima dokaz o načinu sticanja.

Objasnio je da je on, u ime svog branjenika, Višem sudu u Podgorici predao predlog za određivanje jemstva uz istovremeno ukidanje pritvora na iznos od 788.800,00 eura, koji se sastoji u konstituisanju hipoteke na nepokretnostima koje su u vlasništvu porodice Medenice.

"Dakle, u pitanju su nepokretnosti koje su u vlasništvu majke okrivljenog, Vesne Medenice i njegove sestre Marije Medenice, kao i samog okrivljenog, a koje nepokretnosti su duže od tri decenije u vlasništvu porodice i za koje postoje dokazi o načinu sticanja", kazao je on.

Advokat objašnjava i da je sudu predloženo da uz jemstvo odredi jednu ili više alternativnih mjera koje su propisane odredbama Zakonika o krivičnom postupku.

"Ovako ponuđeno jemstvo predstavlja dovoljnu garanciju u pogledu nesmetanog vođenja postupka i obezbjeđenja prisustva mog branjenika, jer je isti itekako svjestan posljedice neodazivanja na pozive suda koja bi se ogledala u oduzimanju ponuđenjih nepokretnosti. Dakle, za slučaj ne bjekstva, već samo neodazivanja na uredan poziv suda, porodica Medenica bi ostala bez ponuđenih nepokretnosti, što je dovoljan pokazatelj da je ovako ponuđeno jemstvo, uz alternativne mjere, sasvim dovoljna garancija", kazao je on.

Jovanović dodaje da je njegov branjenik već 16 mjeseci u pritvoru i da se samoinicijstivno stavio na raspolaganje nadležnim organima.

"...Nakon završenog liječenja, o čemu postoji uredna medicinska dokumentacija kako u tužilaštvu tako i u sudu, isti se vratio u Crnu Goru kako bi se suočio sa optužbama. Isti je bio svjestan za šta se sve tereti, odnosno za koja sve krivična djela je okrivljen, ali se uprkos tome vratio i na taj način omogućio prvo tužilaštvu da vodi istragu u odnosu na njega, a potom i sudu da mu sudi. Ovako postupanje mog branjenika predstavlja konkretnu okolnost koja u cjelosti relativizuje navodne okolnosti koje bi uticale na opasnost od bjekstva, jer da se isti nije vratio u Crnu Goru pitanje je kako bi mu se uopšte i sudilo", rekao je Jovanović.

Vijesti su danas objavile da je sin dugogodišnje prve žene crnogorskog pravosuđa Vesne Medenice ponudio Višem sudu u Podgorici jemstvo u nekretninama, kao zalog da će se redovno odazivati njihovim pozivima i da neće sabotirati postupak u kom ga terete da je formirao kriminalnu organizaciju koja je naručivala sudske odluke, švercovala cigarete.

“Odluka još uvijek nije donijeta. Iznos ponuđenog jemstva je 788.800,00 eura u nekrentinama”, odgovorila je Vijestima savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković.

Miloš Medenica uhapšen je 25. maja 2022. godine, na podgoričkom aerodromu, nakon što je u Crnu Goru ušao iz Srbije.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv Miloša i njegove majke Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i “Kopad Company” iz Nikšića...

Terete ih za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije. produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprječavanje dokazivanja.

Bonus video: