Suđenje u slučaju "Državni udar" nastavljaju u februaru

Advokat Dušan Radosavljević, branilac optuženog Milana Kneževića, rekao je „Vijestima“ da je odbrana predložila zamolbenim putem, da se putem video linka sasluša Kneževićeva supruga Tamara Magdelinić

5378 pregleda 5 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih ročišta (arhiv), Foto: Luka Zeković
Sa jednog od prethodnih ročišta (arhiv), Foto: Luka Zeković

Nastavak suđenja u predmetu "Državni udar" sudija Zoran Radović zakazao je od 5. do 10. februara 2024. godine.

U Višem sudu u Podgorici prethodno su pročitani pisani dokazi koji su predloženi optužnicom.

Advokat Dušan Radosavljević, branilac optuženog Milana Kneževića, rekao je „Vijestima“ da je odbrana predložila zamolbenim putem, da se putem video linka sasluša Kneževićeva supruga Tamara Magdelinić.

Dodao je da se ona nalazi u Beogradu.

„Ona je supruga Kneževića, i samim tim je sada privilegovani svjedok, tako da mora da se ispoštuje zakonska obaveza. Zbog toga smo predložili da se sasluša putem video linka“, kazao je Radosavljević.

Prihvatajući žalbe advokata odbrane, Apelacioni sud Crne Gore je ukinuo prvostepenu presudu u ovom predmetu.

Ukinutom presudom lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, zbog, kako piše u optužnici, članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine.

Organizatori te grupe - Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osuđeni su ukupno na 27 godina zatvora.

Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam, a Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na sedam godina zatvora.

Istom odlukom, Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni su na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno.

Vozač DF-a Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora. U optužnici piše da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede DF i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Kriminalna organizacija, navodi se, planirala je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, kao i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera, a aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Bonus video: