Nastavljeno suđenje okrivljenima za pripremanje ubistva sudija i tužilaca

Svi okrivljeni su danas ponovo saslušani zbog glavnog pretresa koji je počeo iznova

4868 pregleda 1 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Viši sud
Viši sud u Podgorici, Foto: Viši sud

U Višem sudu u Podgorici danas je iznova počelo suđenje okrivljenoj kriminalnoj grupi Stefana Đukića i Emila Tuzovića, koji su optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva okrivljeni da su pripremali ubistva sudija, tužilaca i policijskih funkcionera.

"Glavni pretres je počeo iznova jer se okrivljeni Zoran Perović koji se do sada nalazio u bjekstvu, predao pravosudnim organima. Kako je ranije bio nedostupan tužilaštvu i sudu, nije saslušavan i danas je prvi put iznio odbranu", izjavio je advokat Damir Lekić.

Perović je izjavio da ne priznaje krivicu i da "nema veze" sa bilo kim od ostalih okrivljenih, za koje tvrdi da ne poznaje, kao i da "nema bilo kakve veze" sa krivičnim djelom koje mu je stavljeno na teret.

Svi okrivljeni su danas ponovo saslušani zbog glavnog pretresa koji je počeo iznova.

Svi su ostali kod ranije datih odbrana u prethodnom postupku, kao i na glavnom pretresu, negirajući navode optužnice.

Sud je, nakon vijećanja, odbio predloge advokata odbrane da se okrivljenima ukine pritvor. Suđenje se nastavlja 17. oktobra.

Osim Tuzovića i Đukića, optuženi su i Zoran Perović, Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović, Goran Milašinović i Bojan G. Lopičić.

U rješenju Apelacionog suda je navedeno da su okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, odnosno da su u toku 2020. godine pa nadalje, okrivljeni Stefan Đukić i Emil Tuzović, zajedno sa još jednim za sada neidentifikovanim licem, stvorili kriminalnu organizaciju koja za cilj ima da primjenjuje nasilje i zastrašivanje, a istovremeno je planirano da u djelovanju kriminalne organizacije vrše uticaj na političku vlast, izvršnu, zakonodavnu i sudsku.

"Okrivljeni Emil Tuzović je za sebe i u dogovoru sa okrivljenim Đukićem, odredio da planira u budućnosti izvršenje krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i stvorena, da preko drugih pripadnika kriminalne organizacije vrbuje lica za pripadnike kriminalne organizacije, da podstrekava pripadnike kriminalne organizacije na vršenje krivičnih djela protiv života i tijela na štetu nosilaca pravosudnih funkcija u Crnoj Gori – sudija i tužilaca, radi odugovlačenja krivičnih postupaka i izbjegavanja odgovornosti pripadnika kriminalne organizacije za djela za koja su optuženi. Zatim da vrši koordinaciju pripremnih radnji, praćenje nosilaca pravosudnih funkcija, planira i određuje vrijeme i mjesto napada na nosioce pravosudnih funkcija u Crnoj Gori, a u cilju nanošenja teških tjelesnih povreda sudijama i lišenje života specijalnih tužilaca i policijskih službenika, zaduženih za rasvjetljavanje teških krivičnih djela koja je kriminalna organizacija vršila. Okrivljeni Zoran Perović da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije okrivljenog Stefana Đukića, da uspostavlja komunikaciju sa nosiocima najviših državnih funkcija u izvršnoj vlasti, da istima, koristeći ranije poznanstvo i svoj stvarni i pretpostavljeni uticaj nudi novac i druge pogodnosti u zamjenu za uticaj nosioca izvršne vlasti na razrješenje i izbor nosilaca pravosudnih funkcija – sudija i tužilaca, koji bi u sudskim postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije donosili oslobađajuće presude zbog krivičnih djela teška ubistva i drugih krivičnih djela izvršenih na organizovan način. Tako što bi nosiocima javnih fukcija izvršne vlasti ponudio najmanje jedan milion eura da smijene Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, koji su pokrenuli, vodili i podnijeli optužbe protiv organizatora kriminalne organizacije", navodi se u rješenju Apelacionog suda.

Bonus video: