Međunarodna potjernica za odbjeglim rudarima: Udarnike mafije traži Interpol

Traga se za Milanom i Veljkom Markovićem, Dejanom Jovanovićem i Vladimirom Erićem, za koje se vjeruje da su ljetos prokopali tunel do depoa zgrade Višeg suda

41197 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Tunel koji vodi do suda, Foto: gov.me/R.Koprivica
Tunel koji vodi do suda, Foto: gov.me/R.Koprivica

Uprava policije raspisala je međunarodnu Interpolovu potjernicu za odbjeglim rudarima iz Loznice - Milanom i Veljkom Markovićem, Dejanom Jovanovićem i Vladimirom Erićem, za koje se vjeruje da su ljetos prokopali tunel u centru Podgorice kako bi se domogli depoa zgrade Višeg suda.

“Vijestima” je u Ministarstvu pravde saopšteno da su oni prošlog petka - 29. septembra dali saglasnost Upravi policije da preko kanala Interpola raspiše međunarodne potjernice za odbjeglom grupom iz Srbije.

Saglasnost Ministarstva pravde data je samo dan nakon što je Osnovni sud u Podgorici, po zahtjevu tužioca Marka Mugoše, odobrio odluku da se preko međunarodnih policijskih kanala uputi potraga za udarnicima mafije, koji se sumnjiče da su tokom avgusta i desetak dana septembra prokopali tajni prolaz od suterena zgrade do depoa Višeg suda.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici četvoricu bjegunaca iz Loznice, koji u Podgorici nijesu imali prijavljeno prebivalište, za sada tereti da su iz lagera suda odneli 15 pištolja i tri puške, ali i dio spisa krivičnih predmeta, koji su čuvani u podrumu hrama crnogorskog pravosuđa.

Osumnjičeni da su dio grupe koja je provalila u sudski depo
Osumnjičeni da su dio grupe koja je provalila u sudski depofoto: Uprava policije

U ovom predmetu pritvor je određen samo Podgoričaninu Predragu Mirotiću, za kojeg se sumnja da je kopačima iz Srbije pružao logističku podršku tokom obavljanja posla u podzemlju.

Policija traga i za jednom ili čak i dvije ženske osobe, čije su fotografije objavljene u medijima, zbog sumnje da su imale svoju ulogu u kriminalnom projektu.

Policija i tužilaštvo još nijesu objelodanili ko je naručio ljetošnji posao, kao ni ko je sve bio uključen u organizaciju zahtjevnog poduhvata. Članovi ove grupe terete se za kriminalno udruživanje, krađu i sprečavanje dokazivanja za šta se može izreći kazna zatvora od najmanje pet godina.

Mirotić
Mirotićfoto: Jelena Jovanović

Iz ODT-a Podgorica ranije su objelodanili da je grupa počela da djeluje kada je za sada nepoznata žena, koristeći lažnu ličnu kartu na ime Andrijana Marić, posredstvom agencije za nekretnine iz Podgorice, zakupila poslovni prostor suterena, zgrade pored Višeg suda u Podgorici.

Ta žena, za koju policija tvrdi da je navodno Katarina Baćović, 24. jula sa vlasnicom poslovnog prostora potpisala ugovor o zakupu na tri godine, s cijenom rente od 1.400 eura mjesečno.

Baćović
Baćovićfoto: Boris Pejović

U naredbi za sprovođenje istrage se napominje da je vlasnica poslovnog prostora dovedena u zabludu u pogledu identiteta zakupca i namjene korišćenja poslovnog prostora. Ona je prilikom potpisivanja ugovora dogovorila da ključeve od podruma preuzme muška osoba koja se lažno predstavila kao Edin Adžihmetović. On je 7. avgusta od majke vlasnice poslovnog prostora preuzeo ključ, nakon čega srpski državljani kreću u poduhvat prokopavanja tunela do zgrade Višeg suda od koje ih dijeli samo ulica.

“U namjeri da sebi ili nekom drugom pribave protivpravnu imovinsku korist, savlađivanjem većih prepreka i obijanjem, okrivljeni Veljko Marković, Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić, upotrebom podesnog alata iz podrumskih prostorija, prokopali su podzemni tunel dužine oko 30 metara do depoa Višeg suda u Podgorici, u kojem je smješten dokazni materijal iz predmeta koji se vode ili su završeni pred tim sudom”, piše u dokumentu tužilaštva.

Članovi grupe su, kako je utvrđeno, mjesec kopali tunel. Probili su betonski zid na depou i kroz otvor od 8. do 11. septembra ulazili u tu prostoriju. Preturali i pregledali sve što su tamo našli. Zatim su obili zaključanu kancelariju u kojoj stoji oružje i odnijeli veću količinu...

Arsenal oružja iznijeli su kroz tunel do podruma, a zatim ga spakovali u kofere i najlonske kese i taksijem prebacili do stana u podgoričkom naselju Zabjelo.

Istog dana, kada je otkriven tajni prolaz u srcu grada, Mirotić je, po prethodnom dogovoru sa Srbima, automobilom “reno klio” do zetskog naselja Botun navodio njihov “mercedes sprinter”. Vjeruje se da su tada alat bacili u Moraču, a kombi sakrili u Botunu.

Osumnjičeni Markovići su izašli su iz Crne Gore na graničnom prelazu Šćepan Polje, a Dejan Jovanović na Dobrakovu, dok za Vladimira Erića se ne zna da li je i kako napustio državu.

Bonus video: