Ponovo blokada: Milionska imovina Mila Božovića pod ključem države

Budvanski katastar donio rješenje i upisao privremenu mjeru zabrane raspolaganja imovinom pritvorenom gradonačelniku metropole turizma Milu Božoviću

41424 pregleda 244 reakcija 27 komentar(a)
Božović uhapšen 13. aprila po nalogu SDT-a, Foto: Luka Zeković
Božović uhapšen 13. aprila po nalogu SDT-a, Foto: Luka Zeković

Pritvorenom predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću ponovo je blokirana kompletna, milionski vrijedna imovina koju posjeduje u rodnom gradu - dvije porodične kuće, nedovršeni hotel na samom gradskom šetalištu na dvadesetak metara od Slovenske plaže, i šest garaža i pet stanova u zgradama u naselju Dubovica, koje su izgrađene na njegovoj đedovini.

Budvanski katastar donio je rješenje u koje su “Vijesti” imale uvid, te upisao privremenu mjeru zabrane raspolaganja imovinom prvom čovjeku metropole turizma. Privremenu mjeru donio je Viši sud u Podgorici na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva.

Božovićev hotel na šetalištu
Božovićev hotel na šetalištufoto: Vuk Lajović

Imovina je prvobitno, krajem aprila, takođe na zahtjev tužilaštva na čijem je čelu Vladimir Novović, bila blokirana, a samo pet mjeseci kasnije istražitelji ponovo traže da se donese nova, dok je Božović još u spuškoj ćeliji i čeka da li će Viši sud potvrditi optužnicu koju je podiglo SDT.

“Privremena mjera obezbjeđenja - zabrana raspolaganja i korišćenja nepokretnosti uz zabilježbu u katastru nepokretnosti, po rješenju Višeg suda u Podgorici, svojina Mila Božovića”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Ponovo su blokirane dvije kuće i dvorište porodice Božović, u Ulici 22. novembra, preko puta kompleksa TQ Plaza.

Božović je negirao krivicu da je pripadnik policijskog narko kartela i u više navrata je isticao da je imovinu stekao legalno, da je njegova porodica vlasnik najatraktivnijih parcela uz samu obalu, ali i u zaleđu grada.

Staromještanska porodica Božović jedna je od imućnijih u metropoli turizma.

Kuće, stanovi, poslovni prostori, hotel...

Privremena mjera stavljena je na dvospratnu kuću koju je Božović izgradio prije više od dvije decenije pored kuće svog oca. Riječ je o dvospratnoj kući koja, kako piše u katastru, u osnovi ima 140 kvadrata i dvorište od 200 metara kvadratnih. U prizemlju poslovni prostor od 121 kvadrat, te stambeni prostor na prvom spratu od 106 i 117 kvadrata potkrovlja.

Specijalno tužilaštvo blokiralo je i porodičnu kuću koju je Božović nedavno naslijedio nakon smrti oca. Riječ je o dvospratnoj kući, sa pomoćnim objektom, poslovnim prostorom i dvorištem od 309 kvadrata.

Pod blokadom je i ugrubo završeni šestospratni hotel na šetalištu, 300 metara od Staroga grada.

Kako stoji u rješenju, privremena mjera se upisuje na podrum od 203 kvadrata, poslovni prostor od 163 kvadrata u prizemlju, te poslovne prostore od po 162 kvadrata na mezaninu, prvom i drugom spratu, poslovnim prostorima od po 163 kvadrata na trećem i četvrtom spratu, te poslovnim prostorima od 146 i 127 kvadrata na petom i šestom spratu.

Hotel za koji je Božović još prije dvije godine dobio građevinsku dozvolu od resornog ministarstva, završen je i praktično je trebalo da primi prve goste ove sezone.

Imovina je, prije nego što ju je blokiralo Specijalno tužilaštvo, založena na ime kredita od milion eura, koji je Božović uzeo kod banke.

“Hipoteka u iznosu od 1.000.000 s rokom vraćanja od 60 mjeseci, što uključuje grejs period od 12 mjeseci u korist banke, sa zabilježbom zabrane otuđenja, opterećenja i izdavanja u zakup predmetne nepokretnosti bez pismene saglasnosti banke”, navodi se u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Privremenom mjerom obuhvaćeni su i stanovi i garaže u naselju Dubovica, zgrade koje su izgrađene na Božovićevoj imovini koju je naslijedio. Naime, Božović ih je po osnovu ugovora sa investitorom, na ime polovine vlasništva parcele od 2.058 kvadrata, dobio u vlasništvo.

Druga polovina zemljišta uknjižena je na Božovićeve rođake.

Blokada je upisana i na pet garažnih mjesta od 13, 16, dva po 15 i dva po 17 kvadrata, kao i tri garsonjere na prvom spratu od po 22 kvadrata, te na jednosoban stan od 50 kvadrata na prvom spratu. Privremenom mjerom obuhvaćen je i stan od 71 kvadrat na petom spratu.

U katastarskoj evidenciji se navodi da je osnov sticanja ovih nekretnina - poklon.

Policijski kartel i 100 kilograma kokaina

Božović je uhapšen 13. aprila po nalogu SDT-a koje ga je teretilo za stvaranje kriminalne organizacije i tri transporta kokaina.

Prvi čovjek Budve koji se od tada nalazi u spuškom zatvoru i njegovi pravni zastupnici negirali su krivicu, odbacujući optužbe istražitelja.

Sredinom septembra SDT je podiglo optužnicu protiv takozvanog policijskog narko kartela, kojom je obuhvatilo 21 osobu, među kojima je i Božović - optužen za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge, ali i policijski funkcioner Dejan Knežević kome će se eventualno suditi za odavanje tajnih podataka i zloupotrebu službenog položaja.

Optuženi su i Radoje Zvicer, Ljubo Milović, Mileta Ojdanić, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Petar Lazović, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović (Kljajević), Dražen Milović, Ivan Mijatović...

Tužilaštvo pojedince u toj grupi, između ostalog, tereti za šverc 4,3 tone kokaina, za pranje oko 7.000.000 eura, ali i za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja...

Viši sud još nije potvrdio optužnicu.

Prema spisima koje su “Vijesti” ranije objavile, Božović se tereti da je učestvovao u organizaciji tri transporta kokaina.

Prema tužilačkim spisima, njega je 2019. godine Ojdanić vrbovao da radi za krimi-ekipu koju je taj Tivćanin formirao sa odbjeglim policajcem Milovićem.

U dijelu tužilačkih spisa navodi se da je Mijatović u jednoj turi ​​​​​obezbijedio da se 100 kilograma kokaina u vlasništvu Božovića, sigurno prenese od luke u Lisabonu do grada Costa da Caparica u Portugalu.

Prema dokumentima tužilaštva, još jedna osoba bila je uključena u taj slučaj, a njen identitet pokušavaju da utvrde i putem poruka sa Skaj aplikacije koju su svi osumnjičeni koristili.

U istim dokumentima objašnjava se da je ta treća osoba, 9. maja 2020. godine, oko trideset minuta nakon ponoći, sa broda “MSC Fantazija”, koji se nalazio usidren u luci u Lisabonu, spustila šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo 100 pakovanja kokaina.

“Na način što je lice koje je na kriptovanoj aplikaciji ‘SKY ECC’ koristilo pin TL9TOH, postupajući po naredbi okrivljenog Mila Božovića, 9. 5. 2020. godine, oko 00.30 časova... spustilo šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo ukupno 100 pakovanja opojne droge kokain”, navodi se u tužilačkim spisima.

SDT tvrdi da je taj kokain bio Božovićev i da ga je čamcem preuzela za sada nepoznata osoba:

“Po nalogu okrivljenog Mijatović Ivana, a koji je postupao po naredbama okrivljenog Mila Božovića. Nakon čega je okrivljeni Mijatović Ivan, takođe postupajući po naredbi okrivljenog Mila Božovića, istog dana navedenu opojnu drogu kokain prevezao na sigurnu lokaciju u Lisabonu, a potom dana 11. 5. 2020. godine predmetnu opojnu drogu prevezao s te lokacije na drugu sigurnu lokaciju u gradu Costa da Caparica, a sve u cilju dalje neovlašćene prodaje za račun okrivljenog Mila Božovića”, piše u spisima.

Bonus video: