Tužioci čitaju poruke i spremaju nova hapšenja

Perović, Ojdanić i Lambulić juče lišeni slobode zbog sumnje da su dio krimi-ekipe Milete Ojdanića i Mila Božovića, nakon saslušanja određeno im zadržavanje do 72 sata

78236 pregleda 90 reakcija 28 komentar(a)
Privođenje Vjekoslava Lambulića na saslušanje, Foto: Printscreeen
Privođenje Vjekoslava Lambulića na saslušanje, Foto: Printscreeen

Nakon obrade transkripata dostavljenih iz Europola, crnogorski istražitelji uvezali su Budvane Radovana Raša Perovića i Bojana Ojdanića i Podgoričanina Vjekoslava Lambulića sa ranije uhapšenim predsjednikom Opštine Budva Milom Božovićem, Tivćaninom Miletom Ojdanić...i juče im stavili lisice na ruke.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) uhapsili su ih pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), koji su i pretresli nekretnine Perovića, Bojana Ojdanića i Lambulića.

Državni tužilac i portparol SDT-a, Vukas Radonjić, objasnio je “Vijestima” da su uhapšeni zbog sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Perović, Ojdanić i Lambulić juče su privedeni na saslušanje u zgradu SDT-a, nakon čega im je specijalni tužilac Jovan Vukotić odredio zadržavanje do 72 sata.

“Nakon saslušanja, osumnjičenima je određeno zadržavanje 72 časa od časa lišenja slobode”, kazao je Radonjić “Vijestima”.

Istraga

Jučerašnjim hapšenjem SDT nije stavilo tačku na istragu pokrenutu prije nekoliko mjeseci, niti je spisak lišenih slobode konačan, saznaju “Vijesti”.

“SDT i SPO će nastaviti rad u ovom predmetu, jer je stigao veliki dio Skaj prepiske, pa se očekuju nova hapšenja kada se okonča analiza”, kazao je sagovornik “Vijesti” uključen u istragu.

On je objasnio da je jučerašnja akcija uslijedila kao proširenje istrage koju SDT vodi protiv više osoba, među kojima su Božović, Mileta Ojdanić, Miloš Mišurović, odbjegli policajac Ljubo Milović i Filip Zindović koji je u bjekstvu.

Navodno, istražitelji su Perovića, Ojdanića i Lambulića identifikovali kao korisnike naloga na Skaj aplikaciji, preko kojih su naručivane veće količine kokaina od Milete Ojdanića, uhapšenog sredinom marta, tvrdi sagovornik “Vijesti”.

“Na vrhu kriminalne piramide bio je Mileta Ojdanić, koji je preko svojih veza bio spona prilikom nabavke kokaina iz Latinske Amerike”, objašnjava isti izvor.

Prema informacijama “Vijesti”, istražitelji su, osim kriptovane komunikacije, evidentirali i kontakte Milete Ojdanića sa juče uhapšenima, ali i utvrdili da su se kriminalni poslovi dogovarali u jednom lokalu na ulazu u Budvu.

I Ojdanić, Božović i Mišurović juče su saslušani u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Oni su na saslušanje sprovedeni iz Istražnog zatvora, u kom su u pritvoru zbog sumnje da su dio policijskog narko-kartela.

Beskompromisno radimo na razbijanju klanova! Borba protiv kriminala i korupcije kao ključni preduslov za bezbjednu i ekonomski stabilnu državu je prioprotet Vlade. Da kompromis sa mafijom nije opcija, pokazujemo svakodnevno. Čestitam SDT, SPO i PTJ na sprovedenim aktivnostima, saopštio je juče ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić

Tužilac Jovan Vukotić prvo je, oko 18.30 sati saslušao Božovića, a nakon njega zatvorski policajci u zgradu SDT-a uveli su Ojdanića i Mišurovića.

“Pored osumnjičenih koji su lišeni slobode, saslušani su kao osumnjičeni i M.B., M.O. i M.M., koji su u pritvoru u drugom krivičnom postupku. Krivična prijava podnijeta je protiv njih i protiv Lj.M. i F.Z., koji su u bjekstvu”, rekao je sinoć Vijestima tužilac Radonjić.

Dva predmeta

Osim predmeta u kom su juče osumnjičeni, Božović, Mileta Ojdanić, Mišurović, Milović i Zindović obuhvaćeni su i istragom u kojoj je već podnijeta optužnica protiv više od 20 pripadnika takozvanog policijskog narko-kartela.

Ročište za kontrolu te optužnice zakazano je za danas.

Na listi optuženih su šef kavačkog kriminalnog klana Radoje Zvicer, čija desna ruka u tom poslu je bio odbjegli policajac Milović.

Analizirajući dokaze SDT je utvrdilo da je Milović u posao šverca droge i pranja novca uvukao više kolega - aktivnih i bivših policajaca, uglavnom svojih kumova i prijatelja.

Osim njih, optužnicom su obuhvaćeni odbjegli policajci Ivan Stamatović i Nebojša Bugarin, njihove uhapšene kolege Petar Lazović, Miloš Mišurović, Goran Stojanović, Milan Popović, Ivan Nikolić, Dejan Knežević i Marko Novaković.

Dio krimi-ekipe su navodno i Cetinjanin Božidar Jabučanin, Podgoričani Aleksandar Keković, Darko Knežević, nekadašnji policijski specijalac Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Bjelopoljac Filip Zindović, koji se ranije prezivao Kljajević i Dražen Milović iz Trebinja, koji ima prebivalište na Grahovu, i Budvanin Ivan Mijatović.

Tužilaštvo pojedince u toj grupi, između ostalog, tereti za šverc 4,3 tone kokaina, za pranje oko 7.000.000 eura, ali i za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja...

Istražitelji su ranije naglasili da tek treba da utvrde i ko su ostali, njima zasad nepoznati članovi te kriminalne grupe koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Ekvadora, Holandije, Belgije, Njemačke, Turske, drugih država Evrope i Južne Amerike.

Perović kum Mila Božovića i šefa SPO Predraga Šukovića

Uhapšeni Perović kum je pritvorenog predsjednika Opštine Budva Mila Božovića, ali i načelnika SPO Predraga Šukovića.

Šef SPO je i na sjednici Odbora za bezbjednost u martu ove godine, a nakon hapšenja Mila Božovića, odgovarajući na pitanje poslanika rekao da je kum prvog čovjeka Budve i njegov kum.

“To nije tajna, ovo je mala država i svi smo povezani. Ne znam zašto potencirate tu priču, jer ja sam poznavao i dosta ovih policajaca koji su uhapšeni, pa smo postupali. Valjda vam je i to dokaz da smo postupali profesionalno. Nije nama lako u SPO da procesuiramo ljude koje znamo, tu ima naših kolega, prijatelja i kumova, ali ono što obradi SPO, i što se dostavi SDT-u, i to je predmet krivičnog djela, postupaćemo po nalogu SDT-a. Nije ovo prvi slučaj u SPO, imali smo i bližih kontakata sa licima koje smo procesuirali, ali smo smogli snage i postupali profesionalno”, kazao je tada Šuković.

Pretresali zbog oca, uhapsili i sina

Podgoričanin Viktor Lambulić uhapšen je juče zbog nedozvoljenog držanja oružja, a nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu određeno mu je zadržavanje do 72 sata, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Kod Viktora, sina uhapšenog Vjekoslava Lambulića, pištolj je pronađen nakon što je policija pretresla nekretnine koje su u vlasništvu njegovog oca.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, njemu ODT Podgorica na teret stavlja krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Bonus video: